Някои хора издигат своите домове далече от цивилизацията. Няколко от най-изолираните и странни постройки на планетата.

kashti-otshelnitsi111-2

Нашият дом бил нашата крепост? Някои хора твърде присърце са взели този лайтмотив. В миналото хората, изучавайки неизвестните части на планетата, са се борили със зъби и нокти да се доберат до парче земя, което да нарекат свой дом. Често това се е случвало на най-невероятни места. Ето как някои хора по света са реализирали мечтата си – “далече от цивилизацията, назад към природата”.

Манастир Катхи Стълб, Грузия

kashti-otshelnitsi1

59-годишен монах живее в пълна самота на върха на тази скала в Грузия в продължение на 20 години. Когато той иска да слезе от каменния стълб, го прави по 39-метрова стълба. Целият процес му отнема 20 минути. Монахът прави това два пъти в седмицата, за да се моли с последователите си. Нужните му продукти се доставят с лебедка на върха. Единствените му посетители са свещеници и група млади мъже, които търсят утеха в манастира в подножието на колоната.

Монахът спял в хладилник, когато за първи път се преместил да живее на върха, но днес в къщата има истинско легло. Скалата е използвана от християните, които искали да избягат от светските изкушения, до 15 век, когато тази практика е прекратена след османското нашествие в Грузия.

Къщата на река Дрина, Сърбия

kashti-otshelnitsi2

За 45 години съществуване тази странна малка къща остава цяла – напук на всички предизвикателства, които й отправят природните стихии. Стояща на скала в средата на река Дрина в Сърбия, къщата е заливана от наводнения и удряна от ураганни ветрове. Тя се намира близо до град Баина Баща в Западна Сърбия и е добре позната атракция в района.

Идеята за построяването й възниква през 1968 г., когато група млади плувци имат нужда от място за почивка. Те откриват скалата и я превръщат в своя база. С течение на времето обаче решават, че им трябват повече удобства и се стига до плановете за построяване на къща. Материалите за нея са докарани на място с лодка и каяк, а по-големите от тях просто са пуснати във водата срещу течението и издърпани, когато стигнат до плитчината.

Каса до Пенедо (Къщата в скалата), Португалия

kashti-otshelnitsi3

Известна като Каса до Пенедо, или къщата от камък, това странно жилище в планините на Северна Португалия си е спечелило и друг прякор в реалния живот – Къщата на семейство Флинтстоун. Но нейната привлекателност излиза извън приликата й с каменните къщи от класическия анимационен телевизионен сериал – тя има бронирани врати и прозорци, както и плувен басейн.

Сгушена между четири гранитни камъка, къщата се намира на възвишение, което може да се похвали с височина от 792 метра. Жилището в миналото се е използвало като ваканционен дом, а днес е музей, който разказва историята му.

Единствената къща на острова, Исландия

kashti-otshelnitsi4

На един от Вестмановите острови в Исландия се намира най-самотната къща в света. Легендата разказва, че преди около 300 години малкото парче земя е обитавано от пет семейства, които се изхранвали със скотовъдство и риболов. В началото на 1900 г. островът е изоставен и в продължение на десетилетия е безлюден.

През последните години обаче на него си издига подслон ловно сдружение, чийто членове се отдават на хобито си в района. През последното десетилетие се носеха слухове, че исландското правителство е подарило острова на певицата Бьорк в знак на благодарност за популяризирането на страната, но се оказа, че те не са истина.

Къща за гости в Еранте, Чили

kashti-otshelnitsi5

Къщата за гости Еранте се намира в “отворен град” в Чили, който е част от експеримент, стартирал през 1970 г. „Градът“ е инициатива на учители от училището по дизайн и архитектура в Католическия университет във Валпараисо.

За последните 40 години те градят своите архитектурни проекти на площ от 300 хектара, а целта им е те да бъдат във възможно най-голямо съответствие с терена.

Огледалният куб, Швеция

kashti-otshelnitsi6

Скрит дълбоко в шведската гора се намира един необичаен хотел, който е идеален за туристи, търсещи бягство от ежедневието. Кацнала високо сред върховете на дърветата, пъке е разположена невидима стая – огледална къща, скрита в листата. Тя е на практика незабележима.

Огледалният куб е звездата в короната на Tree Hotel, който също така предлага на гостите си възможност за отдаване под наем и на други странни места за настаняване. Огледалният куб е с големина четири на четири метра. До него се стига по въжен мост, дълъг 12 метра. В стаята има легло с кралски размери, а най-близката къща се намира на 500 метра.

HemLoft, Канада

kashti-otshelnitsi7

Отнема месеци да се намери най-подходящото дърво, върху което да се изгради тази къща. В крайна сметка тя е позиционирана над общинска земя с изглед към няколко домове за милиони долари. Липсата на собствена земя изобщо не пречи на Джоел Алън – той просто построява тази невероятна яйцевидна къща на дърво в Канада, без да пита или да уведоми някого.

В крайна сметка, той няма пари да купи земята и къщата е преместена в горите на Уистлър. Изграждането й струва хиляди долари, като HemLoft разполага с една-единствена стая.

Eagle’s nest lodge, Намибия

kashti-otshelnitsi8

Това е колекция от скални къщи, построени в подножието на природен резерват Klein Aus Vista в Намибия. Сградите са частично изградени от гранитни камъни и всички те имат каменни подове и стени. Намибийската пустиня пък буквално започна от входната им врата.

Виж още:

Най-малката къща в света е на 1 кв. м

Живот във водонапорна кула

Домът на моите мечти

Градина на покрива

Маршрути за колумбовци

Маршрути за самотни пътешественици

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>