Недостигът на зелени площи провокира архитектите да „качват“ цели паркове на върха на зданията.

Липсата на достатъчно зелени площи в големите градове е истинско предизвикателство за архитектите по озеленяването. Най-находчивите намират изход от положението, като „качват“ градините директно под слънцето и звездите – на покрива.

Домът Муми в Япония.

yui.kubo.

yui.kubo.

Тази къщичка със зелен покрив, излязла сякаш от приказките, се е сгушила в парк близо до шумният мегаполис Токио. На такова място с удоволствие биха живели и децата, и възрастните.

Международна зала в Япония.

gradina_na_pokriva2

Kenta Mabuchi.

Зданието на международната зала ACROS във Фукуока е истински зелен оазис в центъра на града. Около 35 хиляди растения уютно са се разположили на 15 тераси-каскади и радват очите на минувачите.

Хотел в Израел.

Andras Csontos / Shutterstock.com.

Andras Csontos / Shutterstock.com.

Зданието в Ейлат е украсено с дървета с топчести корони и изглежда жизнерадостно. Освен вниманието на минувачите неговите стопани имат възможност за кратко да се скрият от знойното слънце.

Магазин в Торонто.

Jackman Chiu.

Jackman Chiu.

Дизайнът на цялото здание е съобразен със зелените технологии, но голямата му прелест е на покрива. Там човек може да се разходи на поляна от цветя и да погледа небостъргачите наоколо.

Хотел в Австрия.

Intentionalart.

Intentionalart.

Спа хотелът е проектиран от австрийския архитект Фриденсрайх Хундертвасер и е истински шедьовър на архитектурата. На вълнообразния покрив е посаден цял микс от храсти, дървета и трева за ливада.

Къща в китайска провинция.

gradina_na_pokriva6

Цял килим от треви и цветя има на покрива на този китайски дом, като майсторски го замаскира в околната среда.

Гараж в Канада.

pnwra.

pnwra.

Малка градина, достъпна за реализация във всеки двор на вила. Находчиво решение на тема: „Къде да посадим цветята“. Би се харесало на вашата майка.

Кампус на университет.

Venet Osmani.

Venet Osmani.

Кампусът на технологичния университет в Нанян е най-големият в Сингапур и със сигурност – най-позитивният. Достатъчно е изморените от ученето между четири стени студенти да се качат на покрива, за да им се вдигне тонусът и настроението.

Правителствено здание в Чикаго.

wallpapersten.

wallpapersten.

На покрива на зданието Сити Хол в Чикаго не всеки минувач може да се качи безпроблемно, но поне е достъпен визуално за разглеждане от 33-метровите сгради в района. Между другото, от покрива всяка година се събират около 200 фунта мед.

Къщи на Фарьорските острови.

Ólavur Fredriksen.

Ólavur Fredriksen.

Със затревени покриви в Скандинавските страни и днес не може никого да изненадаш. А до средата на XX в. това е бил най-разпространеният вид покриви. Старинните традиции и добрият микроклимат в домовете така се харесал на жителите на северните региони, че и в наши дни много хора живеят в такива къщи.

Шведски ресторант в Америка.

JanetandPhil.

JanetandPhil.

Собствениците на шведски ресторант в един от щатите на Америка са стигнали още по-далече. Те не само са изградили къща в типичните местни традиции, но и са добавили оригинално „лого“ – кози на покрива.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>