Невероятни места, където няма да срещнете туристи. Те пробуждат тръпката на първооткривателя, подтикват кардинално да промените плановете си за бъдещия отпуск.

Айфеловата кула, Колизеумът и Бренденбургската врата са прекрасни паметници на културата и архитектурата. Но има особена прелест в пътешествията по места, където няма да се блъскаш в тълпи от туристи. Такива недооценени кътчета има дори и в тези градове и страни, които изглеждат прекосени надлъж и нашир.

Ресторант Grotta Palazzese, Италия

mesta_bez_turisti1

Намира се в пещерата Полиняно на плажа Маре и е едно от най-невероятните места, където човек може да похапне вкусно.

Шишилян, Рона-Алпи, Франция

mesta_bez_turisti2

Красивата планина Мон Егий се извисява на 2000 м над френската община Шишилян. Мон Егий е известна с името „Недостижимата планина“ – склоновете й са еднакво отвесни от всички страни. Върхът не е бил покоряван до 1492 г. и става първата планина, по която хората решават да се изкачат просто така, от чисто любопитство. Смята се, че с покоряването й на света се е появил алпинизмът.

Науру, Микронезия

mesta_bez_turisti3

Науру е миниатюрна островна страна с население по-малко от 10 хиляди. Едно от най-малко посещаваните места в света – просто защото малко хора знаят за него. Науру къта в пазвите си километри непокътнати плажове и гори, така че ако искате да почивате на райски остров, бързо си купете билет, докато не са се усетили и други туристи…

Манастирът “Гнездото на тигъра“ в долината Паро, Бутан

mesta_bez_turisti4

Този храм от XVII в. Се намира на края на една скала, на височина почти 1000 м над долината Паро. Святото място е било построено за защита на пещера, в която гуруто Падмасамбхава, будистки лидер, медитира в продължение на 3 години, 3 месеца, 3 седмици, 3 дни и 3 часа.

Албарасин, Арагон, Испания

mesta_bez_turisti5

Великолепно запазено средновековно градче в северната част на Испания, Албарасин е знаменит със скалните си рисунки в пещерите (важно свидетелство на Левантийското доисторическо изкуство) и със своите Picaportes — уникалнибрави на портите. Всяка врата в града и бравата към нея са неповторими и създадени от местните майстори по древни обичаи и технологии.

Хотел Aescher, Швейцария

mesta_bez_turisti6

Намира се толкова високо в Алпите, че до там може да се стигне само пеша или по въжена линия. Затова хотелът е достъпен само през летния сезон и работи от април до октомври.Условията в хотел Aescher спокойно могат да се определят като спартански. Няколкото стаи са с по 4 легла. Тоалетната и банята са общи на етажа, душ няма. В хотела предлагат обикновена, но засищаща храна, традиционна за жителите на Швейцарските Алпи. Гостите ходят там, за да излизат на походи и разходки по живописната планинска местност, да разгледат природните пещери и да надникнат в музея с доисторически находки.

Стъпалата Хайку, Хаваите

mesta_bez_turisti7

Известен като „Стъпалата към рая“, този пешеходен маршрут минава по планинската местност на остров Оаху на Хаваите. Има 3992 стъпала, по които се изкачвате на 850 м надморска височина и се открива валшебна панорама на острова.

Езерото Тингвалаватн, Исландия

mesta_bez_turisti8

То е част от Националния парк Тингвелир. Островите на езерото са с вулканичен произход. Разломите около езерото показват, че на това място тектоничните плочи на Европа и Америка противостоят една на друга. Щастливците, които имат опит с дайвинга, могат да поплуват между тектоничните плочи на континентите, които всяка година се отдалечават една от друга с 2 см.

Шефшауен, Мароко

mesta_bez_turisti9

mesta_bez_turisti9a

Това е малко градче, разположено на склоновете на планините Риф в северозападната част на Мароко. Основано е през 1471 г., а до 1920 г. е посетено само от трима туристи. Днес градът е известен преди всичко със старата си част, в която почти всички къщи са боядисани в различни оттенъци на синьото. Причината за този избор е в религията. Покрай мюсюлманите, Шефшауен дълго време е населяван от доста голяма община евреи-сефаради. Те донасят със себе си вярванията, че синият цвят е цветът на ресните на молитвеното покривало талита???

Но градът има и тъмна страна – ощоизвестно е, че това е „наркоцентърът“ на Мароко.

Остров Лорд Хау, Австралия

mesta_bez_turisti10

Този остров на практика и досега не е докоснат от човека: малобройно коренно население и само 400 туристи, които се допускат там за година. Това ограничение е наложено, за да се защити уникалният ландшафт на Лорд Хау, с кристално чистата лагуна, в която има коралов риф.

Замъкът Бишоп, Национален резерват Сан Исабел, Колорадо

mesta_bez_turisti11

В Америка се намира един от най-безумните замъци в света, създаден еднолично от строителя Джим Бишоп. Струва си да се посети заради вдъхновението. Освен това там човек може да се ожени.

Уакачина, оазис в пустинята Сечура, Перу

mesta_bez_turisti12

Постоянните жители на това селце са малко повече от 100. Според местната легенда, езерото се е появило, след като една прекрасна принцесае била изненадана от млад ловец, докато се къпела чисто гола в басейн. Девойката успяла да избяга, а басейнът се превърнал в езеро. Диплите на мантията на бягащата принцеса се превърнали в дюни, които са опасали Уакачина. Скоро тя се върнала в езерото и досега живее там като русалка.

Мостът Бастай над река Елба, Германия

mesta_bez_turisti13

Мостът Бастай в Саксония е истинско чудо на инженерната мисъл от първата половина на XIX век. Монументалното съоръжение е построено от дърво през 1824 г., а четвърт век по-късно заменено с по-здрава конструкция. Дължината на архитектурния паметник е 76,5 м.

Бастай свързва скалистите върхове над река Елба в Германия. Намира се в Националния парк Саксонска Швейцария в Пясъчниковите планини. Мостът се извисява на 194 метра над реката и осигурява панорамна гледка към гората. Той е част от пътека, простираща се през Германия, Швейцария и Чехия.

Лептис Магна, Триполи, Либия

mesta_bez_turisti14

Някога Лептис Магна бил един от главните градове на Римската империя, а заради особения вид планиране го нарекли „Африканския Рим“. По времето на Юлий Цезар внего живеят 100 хиляди души. Сега неговите руини са отлична площадка за търсача на приключения. Така че ако искате да се разходите из забележителностите на Древния Рим, но не ви се блъска в тълпа туристи – добре дошли сте в Либия.

Алказар де Сеговия, Испания

mesta_bez_turisti15

Алказар де Сеговия е дворец и крепост на испанските крале в историческата част на града Сеговия. Построен на скала, намираща се на мястото на водослива на реките Ересма и Кламорес, близо до планината Гуадарама. Заради разположението си на скала е определен като един от най-красивите и запомнящи се дворци в Испания. Първоначално Алказар е строен като крепост, но през годините е бил кралски дворец, държавен затвор и кралска артилерийска академия.

Още маршрути – ТУК

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>