За някои пътуването без компания е идеална възможност да опознаят по-добре света и самите себе си. 10 идеални дестинации за тази цел.

Много хора обичат да пътуват сами. Казват, че така могат по-добре да опознаят света и самите себе си. Освен това не е необходимо да се съобразяваш с когото и да било: искаш цял ден да се търкаляш на плажа – моля; неочаквано ти хрумва да идеш да разгледаш древни руини – никакъв проблем.

Важното е пътешествията да оставят във вас само добри впечатления и да бъдат безопасни. Ето 10 страни с най-високи показатели на Глобалния индекс на миролюбието и Международния индекс на щастието.

Норвегия

10_mesta_sam1

Десета в рейтинга на Глобалния индекс на миролюбието, 22-ра в рейтинга на Международния индекс на щастието. Най-добрият начин да се запознаете с Норвегия е да се качите на борда на един от параходите, чиито маршрути пресичат цялата страна, преминавайки през някои от най-красивите фиорди и спирайки в десетки марски пристанища по пътя. Или да тръгнете на дълъг поход по протежението на фиордите, с престой в хотели или планински хижи. Бонус – Северното сияние.

Швейцария

10_mesta_sam2

Пета в рейтинга на Глобалния индекс на миролюбието и 30-о място в рейтинга на Международния индекс на щастието.

Снабдете се с качествени обувки за поход и тръгнете да изследвате просторите на Швейцария. Там е много добре развита транспортната инфраструктура, затова до всяко интересно място пътува трамвай, влак или параход. Може да посетите Цюрих, а след това да тръгнете на юг, към бреговете на Женевското езеро, в Монтрьо или Лозана, където има много развлечения: малки ресторантчета, нощни крубове и разкошни хотели.

Виетнам

10_mesta_sam3

Страната заема 45-о място в рейтинга на Глобалния индекс на миролюбието и е на почетното второ място в рейтинга на Международния индекс на щастието.

Виетнам – това са приказни градове, богати пазари и усмихнати местни жители. Може да съчетаете почевката на плажа с познавателно пътешествие във Фантет един от най-атрактивните курорти в Азия. А ако ви се приискат развлечения, най-добре е да изберете Ханой.

Нова Зеландия

10_mesta_sam4

Четвърта в рейтинга на Глобалния индекс на миролюбието и 24-а в рейтинга на Глобалния индекс на щастието.

Вдъхновяващи пейзажи, ледници, тропически гори, планини – това място е просто вълшебно. Приказните острови са като снимки, минали през ретуш и фотошоп – вървиш, гледаш и не вярваш, че всичко това е реалност.

Любителите на активната почивкамогат да опитат бънджи скокове, лодки или походи до легендарния Милфорд Трек– най-популярната разходка от деветте новозеландски Great Walks.

Австрия

10_mesta_sam5

Трета в рейтинга на Глобалния индекс на миролюбието и 42-ра в рейтинга на Международния индекс на щастието. Малка и компактна, Виена е един от най-подходящите европейски градове за самотни пътешествия. Много концертни зали, десетки музеи и кафенета, където си струва да се отбиете. Залцбург, където някога е живял Волфганг Амадеус Моцарт, е още по-малък, но не по-малко достоен за посещение. А в очарователната Карентия може да се насладите на най-чистите езера и горещи минерални източници.

Япония

10_mesta_sam6

Осмо място в рейтинга на Глобалния индекс на миролюбието и 48-ма в рейтинга на Международния индекс на щастието.

Може да прекарате няколко дни в мегаполиса Токио, който ще ви остави без дъх от изненади, или да се повозите на скоростния влак покрай планината Фуджи и да се насладите на спокойствието на стария Киото. Колкото до количеството забележителности и музеи, Япония има с какво да шашне дори и най-опитните туристи.

Чили

10_mesta_sam7

Страната е 30-а в рейтинга на Глоалния индекс на миролюбието и 19-а в рейтинга на Международния индекс на щастието.

Чилийците са дружелюбни и приветливи, което е голям плюс за любителите на самотни пътешествия. Чили – това са 3000 км пустини, планини и безкрайно крайбрежие. Може да тръгнете на север, където ви очаква вълшебната пустиня Атакама, или на юг, към островите Чилое или Патагония. Струва си да се отбиете и в Сантяго, най-големия чилийски град. Чилийците са много гостоприемни, затова няма да е проблем да се присъедините към семейното им барбекю и за известно време да станете част от чилийско семейство.

Швеция

10_mesta_sam8

Заема 11-о място в рейтинга на Глобалния индекс на миролюбието и е 45-а в рейтинга на Международния индекс на щастието.

Стокхолм е идеалният вариант за самотни пътешествия. Той е достатъчно компактен и в него няма да се загубите. Искате развлечения? Каяк? Моля. Или желаете да прекарате един ден в изследване на градските паркове на велосипед? Няма нищо по-просто от това. Кафенета на открито с невероятно вкусни ястия, художествени съкровища в Музея за съвременно изкуство, магазини на шведски дизайнери, а също и удивителни хотели и бурен нощен живот. До всичките забележителности без проблем може да стигнете пеша.

Коста Рика

10_mesta_sam9

Страната е едва на 45-о място в рейтинга на Глобалния индекс на миролюбието, но затова пък заема първо място в рейтинга на Международния индекс на щастието.

Много пътешественици, пребивавали в най-щастливата страна в света, я определят и като най-красивата. Това е любимата дестинация за любителите на сърфинг и рафтинг. Безкрайни планински вериги, покрити с редки гори, много национални паркове, резервати и вулкани, екотични плажове с черен и бял пясък, шумни водопади и какво ли още не.

Индонезия

10_mesta_sam10

Страната е едва на 54-о място в рейтинга на Глобалния индекс на миролюбието, и 5-а в рейтинга на Международния индекс на щастието.

Храмове, йога на плажа, евтина храна, жилище и масаж. Едно от любимите места за любителите на духовното. Всичко това може да се намери в Бали – най-популярното място за пътешествия в Индонезия. В Бали кафеени плантации се редуват с изумруднозелени тераси, а ней-чистите свещени езера – с вулканични езера. Ако си падате по не толкова популярните за туристите места, може да отидете до Ломбок, остров близо до крайбрежието на Бали.

Источник: AdMe

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>