Екологично чист, без автомобили и въглеродни емисии, с много зеленина и плътно застрояване – такъв е той в представите на водещите визионери в света.

 

Какъв трябва да бъде градът на бъдещето? Как ще изглежда? Над тези въпроси си блъскат главите и писателите-фантасти, и дизайнерите, и архитектите, и инженерите. При това много отдавна те търсят отговори на тези въпроси в тясно взаимодействие един с друг.

Резултатът от съвместната работа на най-креативните са принципиалните моменти, които са неотменима част от всеки съвременен проект за град на бъдещето. Това е грижа за екологията и за лесното придвижване, икономия на пространството и стремеж към вертикално застрояване.

Десетте концептуални проекта за градове на бъдещето, представени по-долу, са на различен стадий на реализация. Някои още са на фаза разработка, а други вече се строят, за да може в близките години да осигурят комфорт на жителите си и да поразяват въображението на посетителите.

Град без коли

Да се построи град, в който може да минеш и без автомобил, се е заело правителството на Китай. То е одобрило проект за населен пункт с името Great City. „Великият град“ се строи от нулата близо до Ченду. Предвидено е в него да живеят 80 хиляди жители, и всякакви придвижвания в него може да се правят пеша или с велосипед без никакви проблеми.

Уникалното планиране позволява на всеки да се придвижи бързо до центъра на града. Жилищният център е разположен в самия център на Great City, а пътищата, административните и офис сгради са около него. По такъв начин, за да се добереш пеша от центъра до външния кръг от паркове, ще са нужни не повече от 10 минути.

Проектът предвижда градът на бъдещето да потребява 58% по-малко вода и 48% по-малко електроенергия. При това количеството на отпадъци в него ще бъде с 89% по-малко, отколкото в градовете със сходен размер.

Град без въглеродни емисии

Ако китайският Great City е град без коли, Масдар в Обединените Арабски Емирства е без коли и небостъргачи.

Масдар вече се строи от нулата в центъра на пустинята близо до Абу Даби. Главната особеност на града ще бъде неговата пълна независимост от традиционните източници за енергия. Вместо нефт, газ и въглища Масдар ще добива енергия от слънцето, вятъра и геотермални източници. По такъв начин ще стане първия град с нулево количество въглеродни емисии.

В този град на бъдещето особено място е отделено на скоростния обществен транспорт, грамадни „слънчогледи“ ще пазят улиците от дневния зной, а натрупаната чрез тях енергия ще се използва нощем.

Зелен град в пустинята

Дубай е още един град в ОАЕ, който може да стане „зелен“ град на бъдещето. Специалистите от компанията Baharash Architecture са създали проект, в който са използвали главните световни достижения в еко строителството.

Техният проект предвижда 550 комфортни вили, учебни заведения и органични ферм, за които енергия ще се добива от 200 кв. км слънчеви панели.

Слънчевите батерии ще могат да задоволяват половината от потребностите на града, а използването на екологично чист обществен транспорт ще позволи да се компенсира останалата част от въглеродните емисии.

“Зелен“ град с плътно застрояване

В шведското архитектурно бюро Kjellgren Kaminsky Architecture смятат, че свръхплътното застрояване ще е една от визитните картички на града на бъдещето.

Специалистите предлагат да превърнат в град на бъдещето втория по големина шведски град Гьотеборг. Плановете им предвиждат свръхплътно застрояване и използването на покривите за изграждане на зеленчукови градини, слънчеви батерии и вятърни мелници, които ще удовлетворят нуждите на жителите от храна и енергия.

Освен това подобно плътно застрояване съществено ще разреди трафика и ще помогне градската река да се превърне в главна транспортна артерия.

Вертикален град

Австралийските архитекти от студио John Wardle Architects са изказали предположенията си какъв може да бъде Мелбърн след 100 години. Техният проект Multiplicity („Множественост“) представя огромен мегаполис, растящ не на ширина, а надолу и нагоре.

За придвижване в този Мелбърн на бъдещето ще се използват подземни и въздушни трасета, а над целия град ще се създаде общ прозрачен „покрив“, който ще се използва за отглеждане на храна, за водосбор и дбиване на слънчева енергия.

Град на пешеходците

Сан Хуан в Пуерто Рико е още един град, в който е възможно хората напълно да се откажат от автомобилите. Но за разлика от проектите Great City и Масдара, Сан Хуан не се създава от нулата, а се преустроява.

Властите на града, обезпокоени от стремителното обезлюдяване, инвестират 1,5 милиарда долара за преустройство. Главната задача е отказът от автомобили и създаването на красиви пешеходни зони. Властите на Сан Хуан разчитат на това, че екологично чистият град с прекрасни възможности за отдих и релаксация ще привлече както туристи, така и нови жители.

Град с център за комфорт

Конкурсът ReThink Athens в Гърция се провежда с цел да се намери проект, който ще позволи напълно да се преосмисли центъра на античния град, като стане по-спокоен и чист.

Победител в конкурса става проект, предлагащ отказ от автотранспорт и центърът на Атина да се насити със зелени зони за по-комфортни условия за разходки пеша. За целта се налага неголямо ново планиране, което ще позволи на жителите му пеша и лесно да се придвижват от центъра до съседните райони.

Град-поляна

Шан Шуй е още един китайски град на бъдещето в перспектива. Със създаването на проекта се ангажира студиото MAD Architects, а в основата на самата идея стои почитта на китайците към водната стихия.

Шан Шуй е град с огромен брой многофункционални небостъргачи. Във всеки от тях за жителите и гостите ще има десетки достъпни обществени места с късчета жива природа за спокоен отдих и съзерцание.

Авторите на проекта смятат, че бъдещето е в по-високата плътност на заселването, което ще позволи на всеки жител лесно да стига до всяка точка пеша, на велосипед или с обществения транспорт.

3D град

Един от най-оригиналните участници на конкурса на изданието за архитектура и дизайн eVolo – 2011 Skyscraper Competition, става проектът NeoTax. Същността му е в строителството на домове не само нагоре, но и настрани над дърветата. Иначе казано, домовете в града на бъдещето ще заемат само малка площ на земята, но във въздуха на равнището на 10-20 етажа ще се разрастват във всички направления.

По такъв начин ще се запазят зелените насаждения, а самите здания, за сметка на строителството на допълнителни модули, ще предложат на хората много по-голяма площ за живот и работа.

Град като пирамида от камъчета

Черпейки идеите си от природните форми, белгийският архитект Венсан Калебо предлага проект китайският Шенжен да се превърне в град на бъдещето.

Всяко здание според замисъла на Калебо ще изглежда като пирамида от морски камъчета, наредени едно върху друго. Архитектът подчертава, че такъв дизайн ще напълни града с позитивна енергия и ще позволи да се засадят овощни, зеленчукови и цветни градини непосредствено в жилищните кули.

Освен това „пирамидите от камъчета“ ще са снабдени с ветрогенератори и слънчеви батерии, а високата плътност на застрояването на домове ще намали ролята на транспорта.

Париж през 2050 г.

Миналата година Венсан Калебо представи и проект за Париж, който през 2050 г. би изглеждал един „умен град“ с много зеленина и кули, които биха могли да произвеждат енергия. Проектът „2050 Париж умен град“ е разработен от кметството във френската столица в сътрудничество с инженеринговата фирма Setec Batiment. В него са представени 8 различни модела „умни“ кули, които обединяват елементи от природата с въвобновяеми енергийни източници.

Целта на проекта е чрез него да се изпълни мащабен план за редуциране със 75% на емисиите вредни газове в Париж.

Един от моделите на Калебо е за кули, обвити в бамбукови биомрежи от вертикални градини.

Различните модели небостъргачи произвеждат енергия чрез зелени фасади и соларни панели, други филтрират смога, но специалисти коментират, че тяхната реализация е все още под въпрос от техническа гледна точка.

Виж още:

Градина на покрива

Най-малката къща в света е на 1 кв. м

Живот във водонапорна кула

Да живееш в къща като в приказките

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>