По света е пълно с удивителни сгради, някои от които е трудно да повярваме, че са реални… Представяме ви 9 от тях.

moderen_dom_v_pe6tera1
Приказната кула на Фриденсрайх Хундертвасер

Тази къща, с височина от 35 м., се намира в Германия и е построена през 2010 година. Първоначалният замисъл бил тя да бъде още по-мащабна, но тъй като архитектът (известният Фриденсрайх Хундертвасер) починал преди завършването й, планът не бил изпълнен.

А тази австрийска сграда, построена през 1980г., също е дело на легендарния архитект:

Модерен дом в пещера, Мисури, САЩ

Преди няколко години уеб дизайнерът Къртис Слийпър, заедно със съпругата си Дебора и децата си, се заселва в пещера край пясъчна мина, изоставена през 1930г. За отрицателно време семейството превръща пещерата в уникална къща.

Сградата с вратите

Тя е дело на архитекта Jeong-Hwa, който рециклира 1000 врати и ги трансформира във фасада на 10-етажна сграда в Сеул.

Бременната къща в Токио

Дело е на архитекта Хироши Накамура.

Лунните къщи

Надeр Халили е креативен архитект, който развива иновативна технология за еко строителството. През 1984 г. той предлага проект за изграждане на лунни колонии, т.е. къщи на Луната! Идеята е те да са построени от леки материали, които ще заместят извозването на хиляди тона тухли и бетон от Земята до Луната.

За съжаление идеята на Халили не намира извънземно приложение и той започва да строи устойчиви на земетресения къщи в Иран, страна, в която честите земетресения оставят хиляди убити и бездомни.

Най-високата дървена къща в света

Тази странна 13-етажна къща принадлежала на руския гангстер Николай Сутягин. Уви, през 1998г. той отишъл в затвора и не успял да довърши мечтания дом. Когато излязъл от него, Николай вече бил беден и напълно разорен, затова в продължение на много години обитавал няколко недобре отоплени стаи в дъното на разпадащото се имение, заедно със съпругата си.

Дворецът е построен изцяло от дървени трупи и дъски, без да бъде използван нито един пирон (стара руска технология). За съжаление съседи се оплакали, че има опасност къщата да се превърне в истинско бедствие при евентуален пожар, затова през 2009г. властите я разрушили.

Блокът на балончетата

Ретро жилищна страда в Бейрут, Ливан.

Органик къщите на Хавиер Сеносиаин

Една от най-прочутите постройки, дело на Хавиер е къщата-охлюв в Мексико. Но освен нея, архитектът е създал още доста нестандартни домове по цял свят.

Къщата “Акула”.

Скалните домове в Иран

Едва ли Иран е най-предпочитаната ви дестинация за СПА почивка, но истината е, че там се намира едно приказно красиво място, наречено Kandovan, което си струва да бъде видяно. Тези скални къщи се дават под наем на туристи, дошли да усетят лековитата минерална вода на района, прочута с лечебните си свойства.

Селяните са живели в тези пещерни жилища, издълбани от вулканична скала в продължение на векове.

Къщите умишлено са построени да гледат на юг, така че жителите да могат да се насладят максимално на слънчева светлина.

Виж още: Най-малката къща в света е на 1 кв. м

Живот във водонапорна кула

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>