Младите иноватори Екатерина Стоянова и Сергей Петров създадоха детска академия, подготвяща за професиите на бъдещето с технологии, танци и спорт.

В детска академия Kids in Tech винаги е весело, забавно и интересно.

Боряна Антимова

Днес възрастните не престават да се удивляват от колко ранна възраст съвременните деца могат с лекота да се справят с технологиите. Доказано е например, че могат да се научат да пишат програмни кодове още преди да са се научили да пишат и четат. Какви нови професии ще се появят, докато нашите първокласници завършат училище, днес никой не може да каже. Но каквито и да са те, децата трябва да свикват да са гъвкави и адаптивни. Така смятат двамата създатели на детската академия Kids in Tech – младите изобретатели Екатерина Стоянова и Сергей Петров.

Това е мултидисциплинарна иновативна образователна програма, създадена с цел да подготви любопитни, креативни и най-вече здрави деца, които гъвкаво да се приспособяват към предизвикателствата на бързо развиващия се свят. На заниманията малчуганите преминават през различни технологични станции, програмират роботи, създават виртуални светове и интерактивни анимации, учейки се да работят в екип. Същевременно се запознават с нови приятели, спортуват и учат български хора чрез танцовия пъзел „Таратанци“ за забавно и лесно усвояване на български народни танци.

Последните няколко години Сергей и Катя участват в почти всички инициативи, свързани с децата и новите технологии. Стартът на академията е през ноември миналата година, когато техен приятел им предлага да използват спортна база „Бояна“. Занятията се провеждат под специален купол върху терена, с наредени маси и съоръжения.

В това закрито голямо пространство децата са свободни да спортуват, танцуват, да преминат през всичките станции и да се задържат там, където им е най-интересно. В академията участват деца на възраст от 6 до 12-13 години.

Платформа за иноватори

„Идеята на академията е да бъде платформа за иноватори, като кани всички иновативни образователни програми за деца – SoftUni Kids (на Софтуерния университет, за писане на компютърни кодове), „Забавна математика“, My Hub. Задължителен елемент в обучението ни е движението“, обяснява Сергей. На предишни издания са се включили хора от програмата Open Cardboard със сглобяеми картонени къщи за деца. Участва и MindHub – иновативен клуб по програмиране.

Колкото и невероятно да звучи, оказва се, че децата на възраст между 5 и 11 години могат да се учат на базови неща в програмирането, като разработват игри и софтуерни приложения за управление на дронове и роботи. „Има различни начини да се учиш да кодиш, или да пишеш компютърен код, – казва Сергей. – Напоследък са създадени революционни методологии, които развиват аналитичното и логично мислене. Чрез тях е възможно децата да пропишат компютърен код още преди да са започнали да четат и пишат.“

Програми с името Kids in Tech има и в други страни, но форматът е уникален, в него няма заимствани идеи, обясняват създателите. Искат да запазят това име, защото им харесва и защото дава най-точна представа за съдържанието. „Искаме да ни свързват със забавния начин на учене, с нещо любопитно, интересно“, обясняват създателите.

Специалистите от MindHub обучават децата как да накарат роботите да затанцуват.

Контрапункт на остарелите методи на обучение

„Днес е трудно да се предвидят какви точно ще бъдат професиите в бъдеще, – казва Сергей. – Тези, които са нови днес, преди 10 години не са били познати. След 10 години пък дори нямаме идея какви ще се появят. Децата трябва да са гъвкави и адаптивни – това ще им е най-необходимо при избора.“

„Във всяко издание задължително има спорт и изкуство, за да развият децата дизайн мислене, креативност, въображение, – допълва Катя. – Извеждаме ги извън стандартната класна стая. Свободни са да се движат около масите и да се преместват там, където им е най-интересно. Тази свобода им помага по-лесно да разберат какво най-много ги привлича и след това да се развиват в съответната област.“

Kids in Tech е като контрапункт на остарелите методи на обучение в много български училища, където главите на децата се тъпчат с излишна информация, вместо да ги учат как да мислят и да я прилагат. “Идеята е да предизвикаме децата сами да достигнат до свои изводи, а не да им казваме „Това е така, това не е така“. Когато са участвали активно, по-лесно ще запомнят важните неща“, казват създателите. Идеята им е близка с авангардния Метод на обърнатата класна стая, при който инициативата идва от децата, от тяхното любопитство и интереси.

Сергей и Катя са сред младите български иноватори, които остават в България, защото искат да променят средата. А голямата промяна тръгва от образованието. „Ако повече издания като вашето подкрепят подобни инициативи, ще е прекрасно за всички. Подобно мислене трябва да се разпространява“, казва Катя. „Как би могъл да бъдеш безразличен към образованието в собствената си страна?“, лаконичен е Сергей Петров.

Станция MindHub.

С поглед в бъдещето

Kids in Tech си поставя амбициозната цел да събере на едно място организации с доказан опит, предоставящи качествено иновативно образование в различни сфери. „По този начин ще изградим цялостна програма за обучение на деца на възраст 6-12 г. и ще създадем алтернатива на закостенялото формално обучение в училищата, – казват създателите. – Спечелвайки доверието на родителите, стъпка по стъпка, ще градим нов начин на мислене в обществото, позволяващ всяко дете да се развива както умствено, така и физически в сферата, в която то е най-добро. Дългосрочната ни мисия е да поставим основите на едно ново поколение от умни и здрави деца – създатели, които да са добре подготвени за професиите на бъдещето.“

Според последния доклад на групата по образование към Световния икономически форум 65% от децата, встъпващи в училище днес, ще практикуват професии, които все още не съществуват. “Ние искаме да подготвим българските деца за тези предизвикателства на бъдещето, така че след 20 години нацията ни да бъде конкурентоспособна на тенденциите в световен мащаб”, казват Катя и Сергей.

От следващата учебна година (2018/2019) Kids in Tech ще предложи дългосрочна програма за обучение, включваща работа по практическото изпълнение на конкретен казус всеки месец.

Започват на 4-ти септември, когато още преди началото на годината децата ще работят по създаването на модерни къщи на бъдещето, изпълнявайки стъпка по стъпка зададения казус, за да стигнат до крайния резултат –всяка група да създаде къща по собствен дизайн и проекция, включвайки математика, архитектура, дизайн и майсторене на къщите, и за финал – програмиране на роботи, които да обслужват малките бохеми в техния модерен дом.

В петък (8-ми септември) групите ще представят пред скромна родителска аудитория проектите си, така че да ги мотивираме да се гордеят с добре свършената работа.

Учебната програма продължава през следващите месеци на годината с различни казуси, работата по които развива умения, необходими на децата за адаптирането им към бързо развиващия се модерен свят.

11 юни е новият 1 юни,

казва Катя. 11 юни ще е втори детски празник за умните, будни, динамични и креативни малчугани. Тогава ще се проведе третото издание, като мотото е Do it Yourself („Направи го сам“). DIY (Do it yourself) е задължителен инструмент в арсенала на бъдещите създатели. Изданието е посветено на измайсторяването на идеите на децата или иначе казано – прототипирането. Малките ще пробват как се реже с лазер и как се работи с 3D принтер.

В станция “Жиро-конструиро” изобретатели от творческата лаборатория Smart Fab Lab на архитектите от сдружение „Трансформатори“, които променят активно градската среда в България, ще седнат на тезгяха заедно с малчуганите. Ще помогнат на децата да дадат воля на мечтите, умовете и ръцете си и заедно ще правят различни неща с режещи и изграждащи инструменти. Ще майсторят ръчно фигури с 3D писалка, ще научат как се прави термично рязане със стирорезка. В станцията “Създаване на игри и програмиране на роботи” ще програмират роботите на Sphero да спортуват, a Dash и Dot да танцуват.

Станция „Архитектурата на Франк Гери“ е детска архитектурна работилница. Децата ще разгледат най – интересните сгради на световноизвестния архитект Франк Гери. Ще разберат как съвременните технологии и материали помагат на архитекта да създаде впечатляващи сгради. Ще създават макети с бамбукови клечки, картон, хартия, паус. В станция „Движение-Забавление-Въображение“ с помощта на пъзела „Таратанци“ децата ще се убедят колко бързо и лесно могат да научат български хора.

Подробности за записването за участие в третото издание на академията на 11 юни може да намерите на фейсбук страницата на Kids in Tech и на сайта на Kids in Tech.

„Витоша 13“ – школа за бъдещи шампиони

Движението и спортът са задължителни в програмата на Kids in Tech, казват създателите. Затова всяко дете – участник в академията ще получи правото на 3 безплатни тренировки във Футболна академия „Витоша 13“ и възможност да се включи в най-добрия детски футболен клуб в България. С този метод за трансфер на деца от технологии към спорт и обратно Kids in Tech се стреми да създаде неразривна връзка между двете дисциплини, за да изгражда ново поколение от умни и здрави деца.

Футболна академия „Витоша 13“ е основана през 2013 г. като школа за тренировъчна и спортно-състезателна дейност в сферата на футбола, селекция и развитие на млади футболни таланти, както и за организиране и администриране на спортни състезания. Екипът предлага прекрасни условия за трениране на футбол в база „Бояна“, като целта е качество, а не масовост. В момента академията набира тренировъчни групи за деца и юноши от 7 до 15 години. За треньори са ангажирани авторитетни специалисти като Саша Симонович, Росен Танев, Трендафил Терзийски.

В детска футболна академия “Витоша 13” в спортна база “Бояна” тренират бъдещи шампиони.

Личният пример – преди всичко

Сергей и Екатерина са млади изобретатели и предприемачи, които определено имат какво да покажат на децата и са вдъхновяващ пример с постиженията си. „Някой беше казал, че ако не можеш да обясниш и кажеш на едно малко дете с какво се занимаваш, значи не си добър в професията си“, смее се Сергей. И двамата с Катя са на възраст под 30 години, но вече имат респектиращ списък от постижения и награди зад гърба си.

Сергей Петров е завършил авиация и авиационни технологии в Техническия университет и магистратура по бизнес администрация. „В голяма част от живота си исках да съм пилот на самолет, но сега се радвам, че не станах. Хората се занимават с толкова интересни неща, като нанороботи, синтетична биология, генетика, а аз да бъда шофьор на въздушен автобус…”, смее се той. Бил е инженер-анализатор във водеща международна компания, която години наред е лидер в производството на антиспам продукти.

Сергей Петров (вдясно) обяснява на децата какво представляват сензорите и как те могат да помогнат за опазване на живота на пчеличките.

Да спасиш света от екокатастрофа

През 2014 г. Сергей създава проект за интелигентен кошер, който може да спаси пчелите от измиране и света от екокатастрофа. Проектът е високо оценен от НАСА и Сергей е победител в техен конкурс. Печели безплатно обучение в Singularity University в базата на НАСА “Еймс” в Калифорния. На основата на проекта той заедно със свой колега, българин от Сан Франциско, създава Bee Smart Technologies – интегрирана хардуерна и софтуерна система за измерване и анализ на здравето и продуктивността на медоносните пчели. Подобен опит за дигитализиране на пчеларството е без прецедент в света и отваря нова страница в развитието на отрасъла.

Проектът и самият Сергей Петров са спечелили десетки награди на международни състезания. Към уникалната система проявяват интерес собственици на големи пчелини от САЩ и целия свят. „Винаги съм искал да създавам нови неща, работни места, и да правя живота на другите по-лек. За какво са ни високите технологии, ако не ги използваме за задоволяване на основните ни нужди от чист въздух, храна и биоразнообразие?“, коментира избора си Сергей.

Bee Smart: нова ера в пчеларството

В последните няколко години иноваторът е сред вдъхновяващите лектори и ментори на всички форуми за деца и младежи, свързани с високите технологии, като „Аз, инженерът“, образователната програма „Космически предизвикателства“ и др.

Космическа наука в BG: мисия възможна

Как се учи Ганкиното хоро за минути

Екатерина Стоянова е завършила Международни икономически отношения и дълги години търси златната среда между икономиката и танците, които обожава. От малка се включва в различни формации – „Росна китка“, „Лира Денс“, участвала е в много креативни проекти, свързани с културата. Завършва и магистратура по мениджмънт в културата в Белградския университет по изкуствата, по програма на ЮНЕСКО и в партньорство с университета в Лион, Франция.

Създател е на уникалния танцов пъзел „Таратанци“. Представлява интерактивна игра, с която по забавен начин малки и големи лесно научават основни танцови движения от българския фолклор. „В екипа търся проактивни хора, пълни с идеи. Искаме да превърнем България в танцова площадка“, казва Катя и го прави – „Таратанци“ се включват във всякакви събития на открито за деца.

Таратанци – как се носят танци в джоба

Обединява ги любовта един към друг и към децата

Катя и Сергей обожават да се занимават с деца.

Катя и Сергей се влюбват преди повече от година, срещат се на едно от онези вдъхновяващи събития, които събират иноватори и предприемачи. Отстрани интересите им изглеждат различни: той авиационен инженер и предприемач, тя – маркетолог в „Дайхман“, специалист по мениджмънт в културата и танцьор в „Лира денс“.

И двамата твърдят, че освен любовта един към друг, ги обединяват много неща и едно от тях е любовта към децата. В академия Kids in Tech двамата се допълват успешно като тандем. Тя се заема с маркетинга и артистичната част, той – с технологиите.

Казват, че не е лесно да живееш до инженер изобретател, но Катя не смята така. „Когато нещо вкъщи се развали, колкото и сложно да е, той е в състояние да го оправи, – смее се тя. – А иначе Сергей намира време да сме заедно“.

„Тя има не по-малко проекти, – допълва я Сергей. – Е, понякога е дразнещо, че нямаме достатъчно време един за друг. Катето е заета цял ден с маркетинг, аз с бизнес, защото в момента с „Bee Smart“ стъпваме на международния пазар. Но намираме време един за друг, а Kids in Tech е за разтуха. Там интересите ни се срещат, забавляваме се и двамата, защото обожаваме да работим с деца.“ „Ревност към заниманията на другия няма – допълва го Катя. –  Всеки споделя идеите на другия, съпричастен е към тях и се радва на успехите му.“

Публикувано (в съкращения) в „Седмичен труд“, 31 май 2017 г.

За “Икар прес” е вдъхновяващо да е медиен партньор на Kids in Tech.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>