Топ 20 на най-живописните кътчета по света, където властва пъстротата.

Италианското градче Риомаджоре нощем е приказно.

Италианското градче Риомаджоре нощем е още по-приказно.

На планетата има толкова много живописни и ярки места, че човек, като попадне там, има чувството, че е в някакъв друг, приказен свят.

На места цветовете са щедро изсипани от природата, друг път са дело на креативната човешка ръка. Но и в двата случая радват очите и зареждат с енергия със своята приказна пъстрота. Ето някои от тях.

Долината на цветята, Индия

svjat-dirijiran-ot-cvetovete1

roughguides.com.

Долината на цветята е национален парк в Индия, намиращ се в Западните Хималаи високо в планините. Известен е със своите поляни с необикновено красиви цветя. Паркът е място за обитание и на редки животни, включително на хималайска мечка, снежен леопард, кафява мечка и синя овца.

Островите Раджа Ампат, Индонезия

svjat-dirijiran-ot-cvetovete2

roughguides.com.

Рифовете на индонезийската Западна Папуа са обитавани от 1700 вида риби 600 вида корали. Мястото е рай за дайвърите, мечтаещи да се потопят в яркия девствен свят.

Вулканът Далол, Етиопия

svjat-dirijiran-ot-cvetovete3

roughguides.com.

Далол е името на спящия вулкан, а също и на близкото до него запустяло село в Етиопия. Вулканът Далол и неговите околности са известни като най-горещото място на Земята, тъй като за периода от 1960 по 1966 г. там е отчетен абсолютният рекорд на средногодишна температура (+34 градуса по C). Това място изглежда сякаш от друга планета заради застиналите кристали на солите на калия, желязото, мангана, промити и излезли на повърхността от водата на горещите извори.

Хускар, Испания

svjat-dirijiran-ot-cvetovete4

roughguides.com.

Хускар е било типично малко испанско село в провинция Малага, което стои непокътнато от туристите до 16 юли 2011 г., когато представителите на компанията Sony Pictures предлагат да го боядисат цялото в светлосиньо, като плащат за това на всеки жител. Така на бял свят се появява Селото на Смърфовете.

Риомаджоре, Италия

svjat-dirijiran-ot-cvetovete5

exomapia.ru.

Необикновено красивото и ярко градче Риомаджоре уютно се е разположило на високия скален бряг на Лигурийско море в северозападната провинция Ла Специя. То е уникално не само с разнообразната си многоцветна архитектура, но и с абсолютното отсъствие на автомобили по тесните си улички.

Виж още: Търново победи Риомаджоре в световна класация

Паркът Хитсуджияма, Япония

svjat-dirijiran-ot-cvetovete6

roughguides.com.

Розов мъх е покрил подножието на планината Фуджи, създавайки нереален контраст с дърветата наоколо.

Големият извор във формата на призма, Йелоустоун, САЩ

svjat-dirijiran-ot-cvetovete7

roughguides.com.

Големият извор във формата на призма е нагледен пример за разрушителната сила, която дреме в националния парк Йелоустоун, който се намира предимно на територията на щата Уайоминг, като отделни части от него са в Монтана и Скалистите планини в Айдахо. Преди около 600 хиляди години изригването на най-големия на планетата вулкан е довело до промяната на ландшафта, и с времето успокоилите си термични извори са образували удивително езеро с цветовете на дъгата.

Джодхпур, Индия

svjat-dirijiran-ot-cvetovete8

roughguides.com.

Често наричат индийския град Джодхпур Града на Слънцето заради ясното време през цялата година, а също и Синия град за съответстващата на религията синя боя, с която са боядисани къщите.

Нова Англия през есента, САЩ

svjat-dirijiran-ot-cvetovete9

roughguides.com.

Бреговете на Канада и Нова Англия са особено красиви през есента. Сякаш всички оттенъци на червеното, жълтото и зеленото се събират в този регион и за месец го променят до неузнаваемост.

Бурано, Италия

svjat-dirijiran-ot-cvetovete10

roughguides.com.

Бурано е градче в лагуната на Венеция, известно с малките си цветни къщички и с плетенте си дантели. Изобилието на цветове не е било случайност в древността, тъй като всеки собственик е имал своя запазена марка цвят за дома. Според легендата това помагало на рибарите да си намерят бързо дома при завръщане от риболов.

Езерото Блед, Словения

roughguides.com.

roughguides.com.

В словенския град Блед посетителите се натъкват на много приятни местенца, но най-голямата забележителност е знаменитото езеро Блед, един от най-красивите водоеми на планетата.

Река Каньо Кристалес, Колумбия

roughguides.com.

roughguides.com.

За няколко седмици през годината, в периода от септември до ноември, реката Каньо Кристалес се превръща в „разноцветна“. Наситено червените, жълти, зелени, сини и даже черни оттенъци на подводния свят се виждат даже на метър дълбочина. Удивителната река е придобила своя еркочервен цвят благодарение на водораслите.

Петцветното езеро, Китай

roughguides.com.

roughguides.com.

Цветът на това езеро се изменя от време на време, от жълто до тъмнозелено, но по-голямата част от времето водата е с кристално син цвят. Това място е обвито от много тайни и загадки: докато много от съседните езера периодично стават по-плитки и изсъхват, нивото на водата в този водоем винаги е постоянно. Петцветното езеро не замръзва през зимата, макар всички съседни езера да се покриват с лед. Местните жители изпитват страх и се отнасят с трепет към тази места.

Портмейриън, Уелс

roughguides.com.

roughguides.com.

Портмейриън е уникален по своята архитектура курорт, който се намира на границата на националния парк Сноудония в Уелс. Това живописно селище е построено изцяло в италиянски стил, а близостта до морето в съчетание с цветните постройки прави мястото много популярен туристически комплекс.

Големият Бариерен риф, Австралия

roughguides.com.

roughguides.com.

Най-голямата в света система от коралови рифове и най-популярното място за дайвинг. Водата там е толкова прозрачна, че рифът се вижда от космоса.

Северното сияние, Норвегия

roughguides.com.

roughguides.com.

В Скандинавия може да се види едно от най-очарователните и мистични зрелища в природата. В Северна Норвегия на островите Шпицберген може да се наблюдават най-красивите видове танцуващи огньове. Идеалното време за това е от късна есен до ранна пролет.

Поля с лалета, Нидерландия

roughguides.com.

roughguides.com.

За да се видят тези необикновени с красотата си поля, трябва да се посети градът Лисе в провинция Южна Холандия, западна Нидерландия, периода от началото на март до края на августа, когато всичко наоколо потъва в ярките цветове на цъфналите лалета.

Розовият плаж, Бахамите

roughguides.com.

roughguides.com.

Остров Харбър е едно от най-удивителните места на Бахамските острови. Необыкновеният цвят на неговия пясък се получава от съдържащите се в него ситни частици от раковините фораминифер. Тези едноклетъчни организми обитават долната част на рифовете, под камъмине и в пещерите на крайбрежното дъно на океана.

Остров Врангел, Русия

exomapia.ru.

exomapia.ru.

На чукотски език това място се казва „остров на белите мечки“. Днес на острова се намира едноименният резерват, включен в състава на световното наследство на ЮНЕСКО.

Синтра, Португалия

roughguides.com.

roughguides.com.

Синтра е старинен португалски град на 23 км северозападно от Лисабон. Той е известен с изобилието от екзотични паркове, вековни гори, замъци, дворци, манастири, които в продължение на много години привличат в Синтра туристите.

Виж още:

Виж още: Свят, дирижиран от цветовете 2

Пъстро, по-пъстро, най-пъстро, Бурано

Шефшауен: синьо безвремие

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>