На планетата има места, които са толкова пъстри и живописни, сякаш са излезли изпод четката на художник.

Големият Бариерен риф, Австралия.

На планетата има толкова много живописни и ярки места, че човек, като попадне там, има чувството, че е в някакъв друг, приказен свят.

На места цветовете са щедро изсипани от природата, друг път са дело на креативната човешка ръка. Но и в двата случая радват очите и зареждат с енергия със своята приказна пъстрота. Ето някои от тях.

Големият призматичен извор, САЩ

Wikipedia.

Големият призматичен извор (Grand Prismatic Spring) се намира в най-стария национален парк в света – Йелоустоун. Преди около 600 хиляди години изригването на най-големия на планетата вулкан е довело до промяната на ландшафта, и с времето успокоилите си термични извори са образували удивително езеро с цветовете на дъгата. Този прелестен горещ извор се нарежда на първо място по големина в САЩ и на трето в света. Диаметърът му е около 91-92 м а дълбочината около 50 м. Цветовете се дължат на различни видове бактерии, които живеят във врящата вода. Яркосиньото петно в средата е вода, която е твърде гореща за бактериите.

Езерото на петте цветя, Китай

Panoramio.

Цветът на това езеро се изменя от време на време, от жълто до тъмнозелено, но по-голямата част от времето водата е с кристално син цвят. Това място е обвито от много тайни и загадки: докато много от съседните езера периодично стават по-плитки и изсъхват, нивото на водата в този водоем винаги е постоянно. Петцветното езеро не замръзва през зимата, макар всички съседни езера да се покриват с лед. Местните жители изпитват страх и се отнасят с трепет към тази места.

Паркът Хицужияма, Япония

(с) Kenji Yamamura.

Shibazakura.

Килим от червени, розови и лилави цветя покриват 17 600 кв. м земя в Япония през пролетта. Цветята се наричат Moss phlox.  По време на цъфтежа, от март до май, тази земна площ се отрупва с около 400 000 цъфнали стръка.

Големият Бариерен риф, Австралия

freeopinionist.

Това е най-голямата в света система от коралови рифове и острови, съставена от над 2 900 отделни рифа и 900 острова, разположени в Коралово море край североизточния бряг на Австралия в ивица с дължина 2 300 km и площ около 344 400 km². Най-голямата отделна структура на Земята, създадена от живи организми. Той е съставен и изграден от милиарди малки организми, известни като коралови полипи, които дават изключително богатство от цветове.

Оризовите тераси на Юанянг, Китай

Nationalgeographic.

Когато в Юанянг за пръв път заживели хора, за да се справят с тежкия терен, те се принудили да изградят оризищата на тераси. Впоследствие идеята се харесала на императора не само от практическа, но и естетическа гледна точка. Поддържането на Оризовите тераси се предава от поколение на поколение. Тази цветна забележителност също е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Макар да не е много впечатляваща, гледана от земята, гледката от птичи поглед оставя без дъх.

Лавандуловите поля, Франция

flickr.

Вадим Балакин.

Ако сте на екскурзия във Франция, посетете провансалските полета, покрити с лавандула. Най-доброто време да отидете там е в края на юни и юли, когато цветята са в пълен разцвет. Села и градове се включват в събирането на реколтата, а от юни до средата на август стартират тържествата и лавандуловите фестивали.

Езерото Хилиър, Австралия

Nexttriptourism.

Учени са доказали, че розовият цвят на водата се дължи на наличието на водорасли, които обикновено стават причина за необичайно оцветяване.

Браунвалд, Швейцария

reddit.

Браунвалд е за онези, които искат да се откъснат съвсем от света. Тихо градче, в което е забранено движението на коли. Тук природата е девствена, въздухът е чист, а безкрайните алпийски поляни и слънчевите тераси спират дъха.

Червеният бряг, Китай

imgur.

imgur.

Намира се в делтата на река Ляо, на около 30 км югозападно от град Пандзин. Червеният цвят се дължи на червена морска трева, процъфтяваща на местната солено-алкална почва. Тревата започва да никне през април-май и остава зелена през лятото, но през есента цветът й се променя в огненочервен.

Полетата с лалета, Холандия

secondglobe.

secondglobe.

Всеки март пясъчните полета в Холандия се преобразяват в меки килими от зелени стъбълца. С идването на пролетта и началото на април тези огромни пространства се превръщат в море от цветя и багри.

Долината на цветята, Индия

whc.unesco.

Долината на цветята е национален парк в областта Uttarakhand  в Хималаите, Индия. Тя е включена  списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. На територията на парка няма заселени хора и пашата е забранена. Паркът е отворен единствено в периода от юни до октомври, след което там има значителна снежна покривка. Над 500 цветя красят колоритния килим, от които най-много се срещат орхидеи, макове, маргаритки, иглики, невен ианемонии. Този изключително разнообразен терен е дом на много редки и застрашени животински видове, сред които влизат черната азиатска мечка, снежният леопард, баралът (хималайският син овен). Общата площ на парка е 87,50 кв. км, които са идеално място за екотуризъм.

Корнуол, Англия

Flickr.

Най-югозападната част на Великобритания представлява полуостров, накрая на който е разположено графство Корнуол. На скалистите му брегове намират пристан ветровете на Атлантика и Келтско море, като оформят уникална брегова линия. На полуострова могат да се видят редки растения, като Корнишовата гарига, което се е превърнало в емблема на графството. Климатът за разлика от другите части на Британия е мек и слънчев. Рядко пада сняг заради влиянието на атлантическите течения. Средната годишна температурата е около 12 градуса, без големи отклонения в амплитудата.

Албърта, Канада

Flickr.

Един от най-важните природни резерви на планетата е разположен в канадската провинция Албърта и влиза в границите на най-стария национален парк в страната – Националния парк Банф, съществуващ от 1885 година. От 1984 г. той става част от богатството на ЮНЕСКО заради величествените планински върхове и пейзажи, ледниците, езерата, водопадите, каньоните, варовикови пещери, както и намерените тук фосили.

Луопин, Китай

imgur.

amusingplanet.

Живописните полета на Луопин, Китай.

Луопин е малък окръг в източната част на Юнан, Китай. В началото на пролетта, когато яркожълтите цветове на рапицата са в пълен разцвет, областта придобива вид на “златно море” – спектакъл, който е превърнал Луопин в Меката на фотографите.

Заливът на акулите, Австралия

Touristrack.

Заливът на акулите (Shark bay) е разположен в най-западната част на Австралия и включва няколко острова, голям и плитък залив и 1500 км брегова ивица. От 1991 г. е част от историческото наследство на ЮНЕСКО. Животът в марината кипи. Може да се видят дори и застрашени видове.

Памуккале, Турция

turizmhaberleri.

Горещите извори, разливащи се над скални тераси, са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Дъа в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 37°C излиза изпод земята и в изумителни каскади се спуска надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни.

Градините Кавачи Фуджи, Япония

Meteocity.

Градините Фуджи се намират в град Кавачи, Япония. Те са изключителна атракция, която привлича хиляди туристи. Представляват огромни дървета лиани, стигащи до височина от 15 метра. Ефектна решетка във формата на дъга помага образуването на цветен тунел, в който спокойно се разхождат посетителите и се наслаждават на лилаво-розовата палитра, която е безумно красива.

Хокайдо, Япония

Photobucket.

Хълмовете в Хокайдо са покрити от различни видове цветя, които растат и цъфтят през пролетта. Някои от тях могат да се видят само в Хокайдо заради характерния климат там. Други видове растения, които могат да се срещнат там, са различни видове алпийски цветя и лалета.

Рио Кано Кристалес, Колумбия

wikimedia.

imgur.

В Колумбия Кано Кристалес е известна още и като “Реката с петте цвята” или “Течната дъга”. За няколко седмици през годината, в периода от септември до ноември, реката Каньо Кристалес се превръща в „разноцветна“. Наситено червените, жълти, зелени, сини и даже черни оттенъци на подводния свят се виждат даже на метър дълбочина. Удивителната река е придобила своя яркочервен цвят благодарение на водораслите.

Воронежка област, Русия

(с) Константин Толоконников.

Природата на Воронежка област винаги е привличала туристите, независимо от сезона. Горският и степният ландшафт придават на региона необикновен релеф: хълмовете се редуват с низини и долини. Отличителната черта на местните степи са непроходими шубраци от тръни и степна череша по склоновете.

Виж още: Свят, дирижиран от цветовете

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>