В сърцето на Венецианската лагуна има един един остров – рай за художниците и романтично настроените фотографи.

burano_1

Бурано е едно от най – пъстроцветните местенца по света. Напомня на огромна пъстра картина с всичките си ярко боядисани къщички и уникалното богатство на техните цветове.

В географски аспект Бурано е остров във Венецианската лагуна, разположена в Северната част на Италия, но ако искаме да сме малко по–конкретни, бихме могли да го наречем архипелаг на четири острова, свързани с мостове помежду си. Съвсем наблизо ще откриете Торчело – още едно пъстро местенце в Италия, но със сигурност далеч не толкова ярко, колкото е Бурано.

Според някои историци островът бил заселен от Римляни, а през 6-и век бил завзет от жители на Алтино. Ако попитате някой местен жител на Бурано как островчето се е сдобило с името си, никой не може да ви каже със сигурност каква е истината. Тук битуват две истории, пряко свързани с начина, по който това прекрасно местенце е било именувано.

Според първата версия селището било основано от представители на фамилията Буриана, и именно те дали фамилното си име на острова, на който се настанили. Другата версия разказва, че първите заселници на Бурано дошли от малкия остров Буранелло, който се намира на 8 км южно от Бурано. Много скоро островът станал прекрасно, процъфтяващо във всяко отношение място, което обаче било администрирано от Торчело и дори нямало привилегиите, на които се радвал остров Мурано.

Значимостта на Бурано нараснала едва през XVI в., когато местните жени започнали да изработват красиви дантели с помощта на игли. Тези дантели били високо ценени, и естествено хората от острова намерили начин да ги продават, като първоначалният им пазар бил администрираният от Венеция остров Кипър.

burano_2

Местните разказват, че през 1481 г. Леонардо да Винчи посетил Бурано. Отседнал в градчето Лефрака и от там купил много дантела за главния олтар на катедралата Дуомо ди Милано. Много скоро фината дантела се превърнала във визитна картичка на това пъстроцветно островче. Започнал износът й из цяла Европа, но към края на XVIII в. търговията с дантела значително намаляла и това продължило чак до 1872 г., когато било създадено специализирано училище, в което се изучавала изработката на дантела. Това предизвикало нов подем на занаята. В наши дни обаче едва няколко жени изработват ръчно дантела, защото направата на нещо толкова фино отнема твърде много време, а това прави крайния продукт малко по-скъп, но пък е истинско удоволствие да си направите красив подарък като този.

Бурано е истински рай за художниците и романтично настроените фотографи. Трудно бихте могли да намерите по–пъстро местенце в целия свят. Цветовете на къщичките тук следват своя специфична система, която е била сътворена по времето на Златният период на процъфтяването на острова. Ако някой жител на Бурано поиска да боядиса къщата си, той задължително трябва да изпрати запитване до местните власти, които в отговора си ще му обърнат внимание върху препоръчителната гама от цветове, подходящи за целта.

burano_3

Бурано предлага интересни места за посещение. Наред с прекрасните цветя, красящи неизменно всеки прозорец или тераса и многобройните броеници с пране, увиснали между къщите, тук ще откриете и църквата “Сан Мартино” с наклонената й кула и незабравимата творба на Жанбатиста Тиеполо, наречена Crufixio, което в превод ще рече “Разпятие”, рисувана през 1727 г. Други забележителности на острова са Ораторията “Ди Санта Барбара”,  Музеят и Училището за дантела.

Бурано е място, което не може да бъде описано с простички думи. Той трябва да се види, почувства и изживее лично. Само така ще му направите място в сърцето си. И то ще е завинаги.

Вижте още: Шефшауен – синьо безвремие

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>