Българският град е първи сред най-красивите в света селища, построени върху отвесни склонове.

veliko-tarnovo-parvi111

Безбройните красиви кътчета в България получават все по-често признание не само у нас, но и зад граница. Поредното доказателство е престижното първо място на Велико Търново в класация за най-красиви места в света, които са построени на отвесни склонове. Класацията е на италианския вестник „Република“ и там старата българска столица е определена като „архитектурно бижу, предизвикващо възторг във всеки посетител“.

veliko-tarnovo-parvi

Градовете, които са намерили място в класацията са наречени „съкровища“. Изтъква се, че не е било никак лесно да бъдат построени на такива труднодостъпни места, което се посочва като пример за желанието на човечеството да подчини дивата природа, дори когато не става дума за постройки с отбранителна цел.

Италианските автори на класацията са категорични, че Велико Търново и другите участници в подреждането предизвикват спонтанен възторг, когато ги видиш на живо, а обаянието им се запечатва за дълго в съзнанието.

„Като цяло и за нас тази новина дойде леко изненадващо. Тази класация не е само на база визията как изглеждат градовете, а все пак там са включени инфраструктурата, историческите обекти и други интересни места. Да не забравяме и природните дадености, ландшафта, а при нас той е уникален“, каза Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм“.

veliko-tarnovo-parvi2

veliko-tarnovo-parvi4

Колко престижна е лидерската позиция на българския град доказват имената, останали след него в класацията – емблематичният комплекс от манастири Метеора в Гърция, испанският град Ронда, френският Рокамадур, италианските Риомаджоре, Вернаца, Чивита ди Баньореджо, Пиодао в Португалия, Вади Даван в Йемен, Санторини в Гърция и др.

Манастирският комплекс Метеора в Гърция.

Манастирският комплекс Метеора в Гърция.

Италианското градче Риомаджоре.

Италианското градче Риомаджоре.

Испанският град Ронда.

Испанският град Ронда.

Виж още:

25-те най-известни културни паметника

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>