Ако сте решили да посветите отпуска си това лято в опознаване на културната съкровищница на планетата, ето местата, оценени най-високо от туристите.

Някои обичат да планират отпуска си до най-малките подробности, други предпочитат да импровизират. Ако сте решили да посветите тазгодишния си летен отпуск на културно обогатяване, експертите от най-големия сайт за пътешественици в света TripAdvisor публикуват рейтинга на 25-те културни обекта, които са най-високо оценени от туристите на планетата. Всеки от тях е толкова атрактивен и богат на впечатления, че за да ги обходите, си заслужава да посетите не един, а 25 отпуска от живота си.

Мачу Пикчу, Перу

25top_zabelejitelnosti1

Мачу Пикчу, признат за едно от Новите чудеса на света, се намира в Перу, на върха на планински хребет на височина 2450 м над морското равнище. Наричат го „града в небесата“, „града сред облаците“ или „изгубеният град на инките“. Някои археолози смятат, че този град е бил създаден като свещен планински прият за владетеля на инките Пачакутек някъде около 1440 г. и е функционирал като такъв до 1532 г., когато испанците нахлуват на територията на инките. През 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват.

Джамията на шейх Заид, Абу Даби, Обединени Арабски Емирства

25top_zabelejitelnosti2

Джамията на шейх Заид е една от шестте най-големи в света. Наречена е така в чест на шейх Заид ибн Султан ан Нахайян, основател и първи президент на Обединените Арабски Емирства. За разлика от много други мюсюлмански храмове, в тази джамия се допускат всички посетители, независимо от религиозната им принадлежност.

Тадж Махал, Агра, Индия

quoteko.com.

quoteko.com.

Мавзолеят Тадж Махал известните забележителности не само в Индия, но и в целия свят. Построена е от император Шах Джахан в памет на третата му съпруга, Мумтаз Махал, която умира по време на раждане. Тадж Махал се смята за едно от най-красивите здания в света, а също и символ на вечната любов.

Мескита де Кордоба, Испания

wikipedia.

wikipedia.

Украсени с причудливи рисунки стени, мозаечни орнаменти, стотици тънки ажурни колони – така изглежда Мескита де Кордоба днес. Преди много векове това е бил древноримски храм, който е преустроен във вестготска църква, а през 785 г. с идването на маврите става втората по значимост джамия на планетата. По онова време посещението на поклонници в Мескита де Короба се равнява със задължителното за всеки мюсюлманин посещение в Мека. След това на мястото на маврите идват католици и Мескита е прустроена в католически храм.

Катедралата „Свети Петър“, Ватикана, Италия

gofeminin.de.

gofeminin.de.

Сърцето на Ватикана и на целия католически свят, катедралата „Свети Петър“ е една от главните забележителности на Рим. Там посетителят може да се обхване древния Рим от височината на птичи полет, да се полюбува на интериора на катедралата от върха на купола, да изслуша месата и даже да получи благословение от понтифика (висшия свещенослужител).

Ангкор Ват, Сием Рип, Камбоджа

www.phenomenalplace.com.

www.phenomenalplace.com.

Камбоджанският храмов комплекс Ангкор Ват е най-голямото от създаваните някога култови съоръжения, а историята му е от почти 9 столетия. За монументалността на храмовия комплекс говори даже името му – Ангкор Ват се превежда като „Град-Храм“. Заема площ от 200 хектара и е заобиколен от ров с ширина 190 м. Колосалното съоръжение е посветено на бог Вишна, почитан в тази местност.

Храмов комплекс Байон, Сием Рип, Камбоджа

businessinsider.com.au.

businessinsider.com.au.

Байон (Bayon) е един от удивителните храмове, намиращи се на територията на Ангкор Том и негов религиозен център. Перлата на Байон са кулите с множество лица, изсечени от камък. Разположени са така, сякаш гледат отвисоко към огромната територия на Ангкор Том, а в периода на разцвет на държавата — към цялата Кхмерска империя. Кулите отначало са били 54 и са символизирали 54-те провинции, намиращи се под властта на краля на кхмерите. Днес са останали 37 кули.

Катедралата Спас на Крови, Санкт Петербург, Русия

wikipedia.

wikipedia.

Катедралата „Възкресение Христово“, повече известна като Храм „Спасител на Кръвта“ привлича туристи от цял свят не само с великолепието на своите куполи и интериора, но и с необикновената си история, породила много легенди и митове. Много то тях са свързани с това, че храмът е издигнат на мястото, където на 1 март 1881 г. народоволецът Гриневицки ранява смъртоносно император Александър II, когото народът нарича Цар-Освободител заради отмяната на крепостното право.

Национален военен парк в Гетисбърг, Пенсилвания

wikimedia.

wikimedia.

Това не е точно парк в традиционните представи. Там няма да видите сенчести алеи и лехи с цветя. Това е мястото, на което през 1863 г. е станало важно сражение от Гражданската война в Съединените щати.

Стените на стария град, Дубровник, Хърватия

mediteraniangroup.net.

mediteraniangroup.net.

През 1979 г. ЮНЕСКО внася името на Стария град Дубровник в списъка на Световното културно наследство, като включва значителна част от древните градски стени. Те заобикалят града от всичките четири страни и съхраняват уникална колекция от исторически паметници, в това число кули, крепости, църкви, манастири, площади и улици, училища, музеи и галерии. Тази каменни стени, издигнати за самоотбрана, са защитавали своите граждани от момента на основаването на Дубровник в VI век.

Пагодата Шведагон, Янгон, Мианмар

© Tiwat Phuengraeng.

© Tiwat Phuengraeng.

Пагодата Шведагон е най-високото духовно съоръжение в Мианмар, или, както още го наричат, Страната на пагодите. Целият комплекс на гигантската пагода заема над 5 хектара площ, на котято, освен основното съоръжение, има много шпилове и безброй скулптурни изображения на митични и реални животни: златни грифони и слонове, дракони и лъвове. В днешния ѝ вид пагодата Шведагон съществува от XV век, по време на управлението на царица Шинсобу. Тогава на гигантския храм окончателно е придадена формата на обърната чаша за събиране на милостиня и отгоре додолу са я облицовали в злато.

Линкълн Мемориал, Вашингтон, щата Колумбия

© Josh Bassett.

© Josh Bassett.

Линкълн Мемориал е паметник, построен в чест на Ейбрахам Линкълн – 16-ия президент на Съединените щати. Намира се в парка „Национален мол“ във Вашингтон, окръг Колумбия. Линкълн Мемориал е построен по подобие на храма на Зевс в Олимпия, Гърция. Заобиколен е от 36 колони – колкото са били щатите в САЩ по негово време, високи 37 фута (11 м). Пред фасадата се намират главните стълби към храма.

Скулптурата на Линкълн, седнал на стол, е част от мемориала. Висока е близо 6 м и широка 6 м. Изваяна е от 28 блока бял мрамор. Над нея е изписано: ”В този храм, както в сърцата на хората, за които е спасил съюза, паметта на Ейбрахам Линкълн е съхранена завинаги”.

Древният град Петра, Петра / Вади-Муса, Йордания

landlopers.com.

landlopers.com.

В самото сърце на Йордания, в долината Вади-Муса, дълбоко в пясъчните планини е разположен удивителният древен град Петра. Первоначально е бил временен пристан за номадските племена набатейци. От няколко укрепени скални пещери Петра постепенно се е разраснал в голям град-крепост. Да се достигне до града може само по един начин – през тесния каньон Сик, който някога е бил русло на планински поток. Петра и до ден днешен принадлежи на бедуините, които дружелюбно посрещат гостите на своя територия.

Виж още:

25-те най-известни културни паметника 2

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>