Ако сте решили да посветите отпуска си това лято в опознаване на културната съкровищница на планетата, ето местата, оценени най-високо от туристите.

Някои обичат да планират отпуска си до най-малките подробности, други импровизират. Ако сте решили да посветите тазгодишния си летен отпуск на културно обогатяване, експертите от най-големия сайт за пътешественици TripAdvisor публикуват рейтинга на 25-те културни обекта, които са най-високо оценени от туристите на планетата. Всеки от тях е толкова атрактивен и богат на впечатления, че за да ги обходите, си заслужава да посетите не един, а 25 отпуска от живота си.

Мутян Юй, участък от Великата Китайска стена, Пекин, Китай

© kk_wpg.

© kk_wpg.

Мутян Юй е участък от Великата Китайска стена, на  който реставрационните работи са проведени най-добре. 22-е стражеви кули, съхранили първоначалния си вид, са истински архитектурен шедьовър. Словосъчетанието Мутян Юй в превод от китайски означава „долина, в която може да се полюбуваш на изгледи към полето“=

Древният град Ефес, Селчук, Турция

© Alex Deko.

© Alex Deko.

Най-големият и най-добре съхранен древен град на брега на Егейско море и вторият по значимост след Помпей в Средиземноморието. Ефес е най-посещаваната забележителност в Турция. Легенди свързват появата на града с името на Андрокъл, син на управителя на Атина Кодра, който по съвет на оракул се е заселил на тези места, за да изгради храм на Артемида. Градът получава името на амазонката Ефесия, възлюбената на Андрокъл.

Алхамбра, Гранада, Испания

alphatour.com.br.

alphatour.com.br.

Алхамбра (от арабски Al Hamra — „червен замък“) е древен дворец и крепост на владетелите на Мавритания в провинция Гранада в южната част на Испания. Замъкът е на върха на скалисто плато на югоизточната граница на Гранада. Името Алхамбра най-вероятно проезлиза от цвета на изсъхнала на слънце глина или тухлите, от които са изградени стените на замъка. Някои историци предполагат, че названието идва от „червения пламък на факелите“, които осветяват многогодишното строителство ва замъка, което вървяло денонощно.

Австралийският военен мемориал, Канбера, Австралия

swaindestinations.com.

swaindestinations.com.

Австралийският военен мемориал е посветен на паметта на войниците, загинали в Първата и Втората световни войни. Днес се смята за един от най-значимите паметници от такъв род в света. Мемориалът е близо до сградата на австралийския парламент, от балкона на който се открива кръгова панорама към паметника.

Сиенската катедрала, Сиена, Италия

© daniele paccaloni.

© daniele paccaloni.

Според летописите, в началото на XIII в. Жителите на града-държава Сиена, явяващ се главен конкурент и противник на Флоренция, призовават своите лидери да построят по-великолепен храм от този на съседите. Така между 1215 и 1263 г. на мястото на стария храм е основан Дуомо ди Сиена, по план на готическия майстор Николо Пизано. Днес този величествен храм е главната забележителност на града.

Миланската катедрала (Дуомо), Милано, Италия

© Wolfgang Simm.

© Wolfgang Simm.

Най-главното място в Милано е катедралата Санта Мария Нашенте (Дуомо), перлата на италианската готика, строена от 1386 г. до началото на XIX в. Третият по големина католически храм на планетата смело може да се причисли към едно от чудесата на света. Неговите стометрови шпилове се извисяват над центъра на Милано, а златистата статуя на Мадоната на най-дългия шпил (4 м височина) се вижда от много райони на града.

Храмът Светото Семейство, Барселона, Испания

ninosrealtynews.com.

ninosrealtynews.com.

Базиликата Светото Семейство в Барселона е един от най-ъдло строените храмове в света: основите ѝ са положени преди близо 150 години и строиталството продължава и доден днешен. Година след началото строителството започва да се води от великия Антонио Гауди. Той строи храма в продължение на 30 години, до своята смърт. Основната причина строителството да се проточи толкова дълго е, че „Саграда Фамилия“ се строи изключително от дарения на хората, които го посещават.

Мостът Golden Gate, Сан Франциско, Калифорния

© Jarrod Castaing.

© Jarrod Castaing.

Ако погледнете картата на Google, може да разберете защо мостът (който изобщо не е златен, а червен) са нарекли „врати“. Главната местна „пропуска“ Тихия океан в залива Сан Франциско, съединявайки града с окръг Марин. Това грандиозно съоръжение е издигнато от 1933 до 1937 г. В момента на откриването е бил най-големият висящ мост в света.

Статуята на Христос Изкупител, Рио де Жанейро

notforboring.blogspot.ru.

notforboring.blogspot.ru.

Един от най-популярните монументи в света. Всяка година милиони туристи се изкачват до подножието му, откъдето се открива изумителна панорама на града и завоя на реката от живописната планина Захарна Глава, знаменитите плажове Копакабана и Ипанема, огромната „чаша“ на стадиона Маракана.

Теотиуакан, Сан Хуан Теотиуакан, Мексико

altur.com.ua.

altur.com.ua.

Названието на древното селище Теотиукан в превод на езика на ацтеките е „град, в който хората стават богаташи“. Според преданията след Всемирния Потоп в Теотиуакан се връщат боговете, за да създадат повторно света. Съвременните изследователи смятат, че площта на това древно селище е била 26-28 кв. км, а населението е било около 200 хиляди души. Това е един от най-старите и големи градове в западното полукълбо, точната възраст на който и досега остава неизвестна.

Златният Храм Хармандир Сахиб, Амритсар, Индия

happybirusa.blogspot.com.

happybirusa.blogspot.com.

Хармандир Сахиб е един от най-древните и почитани храмове в Индия, Меката на сикхите. Горните части са позлатени, затова е известен още и като Златния храм. Пътят към входа на храма върви по тесен мраморен мост през езеро, водата на което се смята за лековита. Поклонниците сикхи вярват, че съставът й е от еликсира на безсмъртието и светена вода. Пътеката по моста символизира пътя от греховния към праведния живот.

Оперният театър в Сидни, Австралия

redigo.ru.

redigo.ru.

Едно от най-известните и разпознаваеми здания в света. Негов архитект е датчанинът Йорн Утзон. Проектирайки оригиналния покрив, който отдалече напомня за раковина, архитектът е направил великолепен подарък на Сидни – символ на града. Днес всеки турист, който планира да посети Австралия, задължително включва в програмата си посещение на величествения оперен театър.

Виж още:

25-те най-известни културни паметника

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>