Мартиника е известен с приключенията с карибски пирати и е родно място на императрица Жозефина, съпругата на Наполеон Бонапарт.

Автор на текста и снимките: проф. Румен Пенин*

Най-голямото приключение, което преживяхме по време на нашия престой на острова, беше четиридневният карнавал, който продължава от неделя до сряда. Феерия от цветове, песни и танци, които не стихват и през нощта. А всяка сутрин местните работници по чистотата се справят с огромното количество отпадъци и при изгрев слънце чистият град е готов за следващия карнавален ден.

34. Четиридневният фестивал е незабравимо преживяване и за местните хора и за чужденците…

С годините и традицията търпи своите промени в облеклата, маските, начина на придвижване. Отделните дни са посветени на различни теми и се отличават по цветовете на облеклата и маските – пъстро, червено-черно, бяло. Малки и големи са направили свои карнавални групи и дефилират по 6-7 часа по определен маршрут из старата част на града.

На няколко места по маршрута общината раздава специални найлонови пликове за вода, която се лее от импровизираните чешми. Продават се всякакви лакомства местно производство, известни и неизвестни напитки. Или както казват местните – сутрин пием портокалов сок, на обяд – бира, а вечер ром… И така няколко дни! Човек свиква с шума и с приповдигнатото настроение и след като карнавалът привърши градът е учудващо тих и подреден.

Кухнята на острова е приятно и екзотично съчетание на африкански и френски кулинарни традиции, а на места се приготвят и азиатски ястия. Според някои специалисти кухнята на Мартиника е сред най-изисканите в Карибския басейн. В храната влизат различни морски дарове – риби, раци, лангусти, скариди, калмари, миди. След морските храни следват вкусни специалитети от пилешко, свинско, телешко и овче месо, гарнирани със специални сосове и салати от плодове и зеленчуци.

За десетина дни обиколихме острова, предимно на автостоп (шосетата са добре асфалтирани и поддържани), което е добър и евтин транспорт на фона на неточните разписания на островните маршрутки. По време на тези пътувания опознахме много местни хора, а и французи, дошли да прекарат тук отпуската или старините си. Навсякъде се чувства приятелското отношение на местните и готовността да помогнат с каквото е необходимо. Мартиника е чудесно място, в което може да се почувства духът на Карибите и където човек да намери малко спокойствие далече от суетата и ежедневните проблеми…

Проф. Румен Пенин на Азорските езера.

Проф. Румен Пенин е български географ, ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географски факултет на Софийски университет в периода 2006 – 2014 г. Доктор на Московския държавен университет. Автор на книги, учебници, ръководства, монографии, научни статии. Автор на фотографските изложби „Географията като приключение, Географията като пътешествие“ и „Географията – пътешествие и приключение“, представени в над 100 селища на България. Той е председател на организационния комитет на Български географски фестивал.

Източник: Български географски портал Geograf.bg Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Виж още:

Островът на цветята и веселите хора 1

Островът на цветята и веселите хора 2

Други пътеписи

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>