Над 1500 участници, над 100 компании и над 30 лектори се включиха в най-големия кариерен форум у нас „Кариера в България. Защо не?“.

Снимането пред символа на форума - Избягалия куфар, беше едно от най-забавните занимания на форума.

Снимането пред символа на форума – Избягалия куфар, беше едно от най-забавните занимания, в което се включиха всички участници.

Над 1600 млади българи с опит и образование в чужбина и 101 компании участваха в деветото издание на най-големия кариерен форум у нас „Кариера в България. Защо не?“, който се проведе в Интер Експо Център днес.

kare_pokolenieY

„Позитивен, информативен, вдъхновяващ!“ беше лайтмотивът на форума, който по традиция се реализира от две неправителствени организации – „Тук-Там“ и Back2BG.com. На форума се срещат българи с опит в чужбина и работодатели, търсещи професионалисти. Сред участниците са студенти, специалисти и предприемачи. Всяка година в изложението се включват топ фирми, предоставящи възможности за реализация в България.

„Кариерно изложение, конферентна програма с лекции и дискусии, работилници, фирмени презентации и кариерни консултации – това са само малка част от активностите по време на форума, – казват организаторите. – Съвместно с десетки партньори в лицето на институции, медии, неправителствени организации ние създаваме платформа за обмяна на опит, знания и контакти преди, по време и след форума“.

kariera-v-bg5

“Удовлетворени ли сте от разговора и конкултациите?”, питаха представителите на фирмите.

С всяко следващо издание форумът бележи тенденция на засилен интерес и присъствие. Докато миналата година участниците бяха 1200, тази година са регистрирани над 2000 кандидатстващи, като одобрените, или хората, които имат минимум 6 месеца образование и опит в чужбина, са над 1500. Заради значително по-големия брой фирми изложители форумът се разгърна и върху много по-голяма площ от изложбения център.

Събитието е награждавано двукратно за бизнес събитие на годината, а вече пет поредни години се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Откриването на форум Кариера в България. Защо не? тази година ще бъде с големия български актьор, драматург и режисьор Камен Донев.

kamen-donev

Камен Донев на откриването на форума.

“Успехът е тогава, когато човек сам усети, че е щастлив” – така големият български актьор, драматург и режисьор Камен Донев откри форума.

В основната част – кариерното изложение, участваха представители на 101 топ фирми у нас, които предлагат свободни позиции, специално насочени за българи с опит в чужбина.

На конференцията се чуха различни гледни точки за професионалната реализация в България.

Имаше и фирмени презентации, на които водещи работодатели в България представиха възможностите за кариера, които предлагат.

За участниците бяха осигурени и лични кариерни консултации със специалисти от AIMS Human Capital, които дадоха безценни съвети при търсенето на работа в България.

Осигурен беше и CV Check – професионални HR специалисти лично преглеждаха CV-тата на участниците и им даваха безценни съвети за тяхното оформление.

Нетуъркинг зоната беше едно от най-оживените места на форума.

Нетуъркинг зоната беше едно от най-оживените места на форума.

Вдъхновяваща беше и Startup Arena, на която бяха представени български стартъпи и организации, подкрепящи младите предприемачи.

В семинарната програма бяха включени лекции и дискусии на теми като „От Там до Тук – Продължаващ професионален път в България“, „Растем докато се учим. Учим докато растем“, „Кой има време за свободно време“ – за хората, които трудно намират баланса между работа и свободно време; „Да работиш по призвание, вместо по образование“. Уъркшопът беше на тема „Как да се представим успешно на интервю за работа“, а двама успели българи – Борис Христов и Георги Тошев вдъхновиха участниците, като им разказаха как понякога се учим от победите си, а друг път от провалите.

CV чек: "Правилно ли съм попълнил CV-то си?"

CV чек: “Правилно ли съм попълнил CV-то си?”

За по-лесно и бързо ориентиране в богатата програма на форума организаторите бяха разработили специално мобилно приложение за iPhone и Android, което всеки можеше да си изтегли. В приложението имаше различни опции като карта на щандовете, обяви за работа, възможност за връзка с колеги и приятели, които също са на форума и други екстри.

За тези, които не успяха да дойдат навреме, и за онези, които все още не са се прибрали в България, семинарната програма се излъчваше наживо.

 „Новото тази година е, че в самата зала има отделено място за нетуъркинг и всеки, когато иска да си почине, може да се запознае с нови хора, – каза пред „Икар прес“ Пламена Тодорова, член на Борда на „Тук-там“ и един от основните организатори на форума. – По нов начин е организирана и обедната почивка – с „Кафе на сектори“. Поканихме специалисти от осем различни области – Архитектура, Изкуство, Инженерство, ИТ, Маркетинг, Наука и иновации, НПО и гражданско общество, Образование, Право, Предприемачество и Финанси. С тях всеки можеше да си поговори на четири очи, да обменят идеи, да им получават съвети къде са подходящите компании, как да развият кариерата си. Това е абсолютно персонализирано съдържание въз основа на нуждите на конкретните хора.“

"Душата на форума", "фурията" и човекът, който най-много тича през целия ден - така организаторите нарекоха Пламена Тодорова.

“Душата на форума”, “нашата фурия” и “най-търсената личност на форума” – така организаторите се изказаха ласкаво за Пламена Тодорова.

Тази година новото беше и премиерата на една вдъхновяваща изложба – „Образование за успешна кариера“, съвместна инициатива на „Тук-там“, „Младите успели българи“ и „Едланта“ – организация, която помага на млади хора да заминат да учат в чужбина. Те събират историите на 30 успели млади българи, които са се завърнали, и които, както казват организаторите, „всеки ден правят България едно още по-хубаво място“. Те разказват къде са били, какво са учили и работили и какво правят в България, след като са се върнали.

Изложбата ще обиколи много места в България, като първата ѝ „спирка“ ще е Народния театър през октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

kariera-v-bg4

Форумът е представителното събитие на организацията „Тук-там“ и венецът на целогодишната им работа. „Този форум е много важен, защото решаваме един голям проблем, – коментира Пламена Тодорова. – Хората с опит и образование в чужбина не познават работната среда в България, не познават добрите фирми и много често биват разочаровани, защото като кандидатстват по стандартния ред, тяхното CV просто се изгубва в хилядите кандидатури. Докато на форума участниците имат възможност да контактуват директно с работодателите, да им зададат въпросите, които ги интересуват, да установят човешкия контакт. Нали в крайна сметка сме преди всичко хора. И форумът затова е толкова успешен, защото, вярва ли ви се или не, в момента в България има страхотен глад на висококвалифицирани хора с опит.“

Форумът продължава тази вечер с афтър парти, където продължава неформалния нетуъркинг между участници, представители на фирми и лектори.

Кристиана Стоянова: „В „Тук-там“ всички мислим по един и същи начин

Кристиана Стоянова.

Кристиана Стоянова.

Кристиана е учила история в Софийски университет. Завършва две специализации по програмата „Еразъм“: в Прага през 2013-а и следващата година в Рим. Специализира отново история, като я разширява с дипломация, международни отношения, политика. Работи като стажант в Българския културен институт в Рим до края на 2014 г. и участва в най-голямата им кампания „Дни на българското кино“. След това се прибира в България и пак заминава на работа в Португалия, в университета в Порто. Там организира конференция за бизнес иновации, подобна на форума „Кариера в България. Защо не?“, където срещат академичните среди с бизнес средите, за да може да се получи устойчив продукт. В края на март се връща в България.

„Върнах се, защото смятам, че има смисъл да помагаме на България. Не, не сме толкова малко, колкото си мислят някои хора. Много сме и се увеличаваме тези, които искаме да помогнем на България. Да, знам, една птичка пролет не прави, но всяко усилие си струва.

Дали е имало емоции в решението да остана тук? Да, има, все още. Средата тук е по-различна, хората са по-отворени. Там винаги оставаш малко маргинал. Докато тук можеш да направиш нещо и има смисъл за това. Освен Източна Европа се опразва от кадри и има нужда да се върнем, защото няма кой.“

Както всички останали в организацията, Кристиана работи за „Тук-там“ про боно. В момента завършва магистратурата си „Кризисни конфликти и дипломация“.

С хората, с които работя за „Тук-там“, сме на една вълна и мислим по един и същи начин. Това е най-важното, което ме кара да отделям от свободното си време, за да работя за организацията“, сподели младата дама.

Методи Терзиев: Тук се чувствам на мястото си

Методи Терзиев като учител в Непал по програмата Teach for Nepal.

Методи Терзиев като учител в Непал по програмата Teach for Nepal.

Историята на Методи, разказана от него чрез интервюто на съоснователката на „Тук-там“ Мариела Вачева, е част от проекта „Образование за успешна кариера“.

Методи Терзиев е учил Бизнес и Икономика в Университета Базел, Швейцария. Връща се обратно в България през 2009 година с желанието да използва натрупания опит и да бъде полезен тук. За Методи връщането е едно от най-важните решения в живота му, за което нито за миг не е съжалил, тъй като се чувства на мястото си. В момента работи в първото coworking пространство у нас – betahaus | Sofia като оперативен директор.

“Тук мога да съм много по-полезен и да допринасям за развиването на едно модерно общество, в каквото всички ние заслужаваме да живеем. Без значение дали в корпоративния, държавния, неправителствения или друг сектор, всеки един от нас може да бъде пример за правилните ценности и нагласи в ежедневните ситуации. Да виждам резултат от своите усилия в тази посока, средата и хората около мен ме правят щастлив.

Обучението в чужбина ти дава изключителни възможности за учене и личностно израстване, които са задължителни за един млад човек. Изправяш се цялостно пред предизвикателствата на живота и то в една абсолютно непозната среда. Това излизане от зоната на комфорт изгражда умения и навици, които остават за цял живот.

Най-голямото лично или професионално предизвикателство за мен по време на следването? Със сигурност съчетаването на учене, работа и лидерски отговорности в най-голямата студентска организация в университета (AIESEC) изискваше много добро разпределение на времето и поддържане на постоянен фокус върху важните неща. Освен постоянството, много ми помогнаха приятелската среда и позитивната нагласа, които бях изградил с времето. Научих много за себе си и се убедих, че всичко е в нашите ръце. Именно затова вярвам, че всяка промяна е възможна и започва от нас самите.

Върнах се обратно през 2009 година с желанието да използвам натрупания опит в България и да бъде полезен тук. Това е едно от най-важните решения в живота ми, за което и миг не съм съжалил. Чувствам се на мястото си.

Кое ме прави щастлив в България? Тук мога да съм много по-полезен и да допринасям за развиването на едно модерно общество, в каквото всички ние заслужаваме да живеем. Без значение дали в корпоративния, държавния, неправителствения или друг сектор, всеки един от нас може да бъде пример за правилните ценности и нагласи в ежедневните ситуации. Да виждам резултат от своите усилия в тази посока, средата и хората около мен ме правят щастлив.“

kariera-v-bg6

Виж още:

Мисия: иди, учи и се върни

Тук-там: завръщането на красивите умове

Мисия: обратно в България

Красиви BG умове се завръщат: епизод 7

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>