Австралия: снежнобели плажове, древни скали, водопади, уникални животни и птици… 20 причини нашата планета да е най-красивото място във Вселената.

Уайтхевън Бийч и остров Хамилтън, Куинсланд.

Уайтхевън Бийч и остров Хамилтън, Куинсланд.

Да посетиш страната-континент Австралия е преживяване, което никога не се забравя. Очакват те приключения, за които не си чел или които не си видял и в най-смелите филми на NG.

В тази страна, пълна с неизследвани красоти, плажовете са снежнобели и безкрайни като просторите – докъдето поглед стига. Древни скали, водопади, тайнствени гори и грандиозни мегаполиси. А животните и птиците… Те са уникални!

Като прибавим към всичко това и гостоприемността, топлотата и емоционалността на местните жители – пътешествието ще остане в паметта завинаги. Ето само малка част от красотите, заради които човек си струва да направи поне едно виртуално пътешествие из Страната на аборигените, кенгуруто и коалата.

Аквариумът в Сидни

avstralia11

За да се разгледа този грандиозен аквариум, са нужни не по-малко от 3–4 часа. Sydney Aquarium е разделен на тематични зони: „Северни реки“, „Южни реки“, „Големият Бариерен риф“ и „Южни океани“. Създанени са три гигантски плаващи океанариума, 27 големи резервоара и 23 аквариума. В този комплекс може да се види всичко: ярки риби, плаващи сред корали, зъбати акули, соленоводни крокодили, морски костенурки, тюлени… И всичко това може да се разглежда през акрилово стъкло по тунели с обща дължина 150 метра.

Разходка на коне по плажа Рейнбоу Бийч

© australia.com.

© australia.com.

Приятно е да пояздиш по снежнобелите плажове, а след това да дегустираш вина и изискани ястия.

“Долината на Гигантите“, национален парк „Уолпоул Норналуп“

© Jean Leggat.

© Jean Leggat.

Незабравима разходка сред върховете на 400-годишни дървета. Пътеката от най-високия връх Tree Top Walk минава на височина 40 метра. Очаква ви впечатляваща панорама към гигантски горски простори.

Златните пясъци на Австралия, пустинята Пинакълс

freezewall.com.

freezewall.com.

Пинакълс (The Pinnacles) е перлата на Националния парк „Намбанг“ (Западна Австралия). Името ѝ се превежда като „пустинята на островърхите скали“. Учените до ден днешен се опитват да намерят отговор на тази загадка. И са дошли до извода, че стълбовете Пинакълс са творение на всички земни стихии: вода, земя, огън и въздух.

Сините планини (Blue Mountains)

pexels.com.

pexels.com.

Името си тези планини са получили заради синкаво-сивия дим, който се получава при изпарението на евкалиптите. Сините планини са нарязани от каньони, дълбоки от 300 до 800 м. А в горите в подножието на планините има тайнствени стъпала, водещи сякаш в приказките.

Великият океански път

aboutaustralia.com.

aboutaustralia.com.

Любители сте на разходка на автомобил по крайбрежието на Тихия океан? Мечтата ви може да се осъществи, ако попътувате по Великия океански път. Той се намира в австралийския щат Виктория и е с дължина 243 км. Живописното трасе върви основно по крайбрежието, на места прави извивки в дълбочина към материка, където може да се насладите на панорама от лозови масиви и тропически гори. Между другото, позволената скорост на това трасе е до 80 км/ч.

Зоопарковете на Австралия

© TarongaZoo.

© TarongaZoo.

В знаменития и най-стар зоопарк Таронга в Сидни (Taronga Zoo) живеят около 340 вида животни. До него може да се достигне от центъра по въжена линия. Там често има весели представления. В страната има много други зоопаркове: Perth Zoo, Melbourne Zoo, Healesville Sanctuary (само с австралийски животни) във Виктория, Adelaide Zoo и др. Но най-интересни за наблюдение са животните в тяхната естествена среда.

Фестивалът Vivid Sydney

© Vivid Sydney.

© Vivid Sydney.

Фестивалът на светлината Vivid Sydney се провежда в Сидни в началото на зимата. Между другото, вероятно знаете, че зимата в Австралия започва през юни? Този мащабен фестивал обхваща главните забележителности. Светлинното шоу се демонстрира на зданията на операта в Сидни, катедралата на Пресвета Дева Мария, университета в Сидни, Кралската ботаническа градина.

Разходка на камили покрай Индийския океан (Cable Beach)

© Paul Michael.

© Paul Michael.

Градът Брум близо до Индийския океан е прекрасен. Там може да се разходите на камила по перлените плажове, да посетите местността, в която се добиват диаманти в Аргайл, а от кабината на вертолет може да се насладите на великолепната гледка към водопада Кинг Джордж и платото Мичъл.

Големият Бариерен риф

© travelplanner.com/ ©lostinaustralia.org.

© travelplanner.com/ ©lostinaustralia.org.

Great Barrier Reef представлява 2900 отделни коралови рифа и 900 острова в Коралово море. Големият Бариерен риф е по протежението на североизточното крайбрежие на Австралия върху площ с дължина 2500 км. Това е единственият голям природен обект на Земята, образуван от живи организми, който се вижда отлично от космоса.

Най-забавните обитатели на континента

© australia.com.

© australia.com.

Фауната на Австралия е неповторима и необикновено разнообразна. Там обитават повече от 200 хиляди вида животни! Повечето млекопитаещи на континента са торбести бозайници. Невъзможно е да се изредят всичките уникални животни, които населяват този необикновен континент, но дори и децата, когато се каже Австралия, се сещат, че там живеят милите коали и игривите кенгурута.

Виж още:

Земя на аборигени, коали и кенгуру

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>