Австралия: снежнобели плажове, древни скали, водопади, уникални животни и птици… 20 причини нашата планета да е най-красивото място във Вселената.

australia111

Да посетиш страната-континент Австралия е преживяване, което никога не се забравя. Очакват те приключения, за които не си чел или които не си видял и в най-смелите филми на NG.

В тази страна, пълна с неизследвани красоти, плажовете са снежнобели и безкрайни като просторите – докъдето поглед стига. Древни скали, водопади, тайнствени гори и грандиозни мегаполиси. А животните и птиците… Те са уникални!

Като прибавим към всичко това и гостоприемността, топлотата и емоционалността на местните жители – пътешествието ще остане в паметта завинаги. Ето само малка част от красотите, заради които човек си струва да направи поне едно виртуално пътешествие из Страната на аборигените, кенгуруто и коалата.

Операта в Сидни (Sydney Opera House)

© Stuart Chape.

© Stuart Chape.

Оперният театър в Сидни е признат като едно от най-знаменитите здания на съвременността, а уникалните му крила във вид на платна отдавна са част от визитната картичка на континента.

Мостът Харбър Бридж (Harbour Bridge)

© Nillo Duggal.

© Nillo Duggal.

Най-големият мост в Сидни и един от най-големите метални мостове във вид на арка в света. В една от кулите на моста има музей и панорамната площадка Pylon Lookout, от която се открива  великолепен изглед към пристанището и центъра на града. Там обичат да застават феновете на панорамните снимки.

Дванадесетте апостола (The Twelve Apostles)

© greatoceanroad.

© greatoceanroad.

Група скали в националния парк „Порт Кембъл“, близо до Великия океански път, щата Виктория.

Чудото на Австралия — хоризонталните водопади

© greatoceanroad.

© greatoceanroad.

Австралия се слави с удивителни водопади, сред които необикновено красивият Ръсел и Мичъл, който е на много нива. Но не всички знаят за още един уникален природен феномен – хоризонталните водопади. Това явление може да се наблюдава в залива Талбът, където се намират две планински вериги на разстояние около 300 м помежду си. През процепите между тях по време на приливи се насочват огромни водни маси.

Остров Кенгуру

© australiamyhome.

© australiamyhome.

Той обещава радостно прекарване на възрастни и деца. Резерватите и националните паркове заемат една трета от територията на острова. Сред гигантските скали и зелените простори може да срещнеш варани, коали, птицечовки, пингвини джуджета, бухали и, разбира се, кенгурута. Освен това може да се полюбуваш на делфини и тюлени, които си играят в океана.

Национален парк Нитмилук (Nitmiluk), круиз през каньона Кетрин (Katherine Gorge)

© kakadutoursandtravel.com.au.

© kakadutoursandtravel.com.au.

Покрай впечатляващите пейзажи в този парк може да се наблюдава отблизо бурния живот на местните обитатели: до палатките на пътешествениците подскачат валаби (порода дребни кенгуру),  прелитат летящи лисици, а някъде в далечината вият диви кучета динго. А и круизът през каньона Кетрин и разходката до каньона Пеперуда обещават още по-големи приключения.

Скалата Улуру (Uluru)

avstralia7

Макар да е трудно да се повярва, учените твърдят, че възрастта на скалата Улуру е около 680 млн години. Оранжево-кафявата скала се намира в Централна Австралия. Дълга е 3,6 км, широка около 3 км и висока 348 м. В подножието ѝ има много пещери с древни скални рисунки. Там може да се наблюдава един автентичен обред на аборигените.

Вълшебните езера Хилър и Макензи

© Syd James/about-australia/tourofdownunder.

© Syd James/about-australia/tourofdownunder.

Макензи е най-красивото пресноводно езеро в Австралия и едно от най-чистите в света. На неговите снежнобели плажове човек може да изживее незабравими мигове. Не по-малко знаменито е езерото Хилър. В началото на миналия век от него добиват сол в продължение на 6 години, но после тази дейност е прекратена. В резултат на проучванията по проекта Extreme Microbiome Project учените установяват, че специфичният оттенък на водата му придават водораслите от вида соленоводна дуналиеа.

Красотите на Южна Австралия

kangarooaupair.com/ australia.com.

kangarooaupair.com/ australia.com.

Най-големият град в този регион е Аделаида. Южна Австралия се слави с чудесните си лозови масиви и ярки пейзажи. Там човек може да си почине на слънчевия плаж Glenelg, да опита изискани ястия от морски дарове и прославените австралийски вина шардоне, каберне, пино ноар и други.

Запознайте се с аборигените

australia.com/remotelands.com.

australia.com/remotelands.com.

Аборигените на Австралия са древните народи на континента, които са съхранили своя етнос. В страната има 250 езикови групи и повече от 700 диалекта. От стародавните местни легенди ще узнаете за „времето на сътворението“, което намира отражение в повествованията, занаятите, танците и песните. А най-яркият и важен персонаж в митологията на аборигените е Дъговидният Змей.

Виж още:

Земя на аборигени, коали и кенгуру 2

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>