За любителите на непознатите усещания и уникалните култури – едно излизане извън материка, в Индийския и Атлантическия океан.

Остров Палау.

Когато правят асоциация с африканска ваканция, вероятно повечето хора си представят сафари, разходка в джунглата или преход с джип в пустинята. Африка обаче предлага далече по-екзотични дестинации.

За онези, които предпочитат екзотиката на островите, Африка предоставя многобройни възможности, с разнообразие от природни забележителности, култури и туристически атракции. Ще се насладите на разнообразие от природни чудеса, култури и атракции.

Континентът е втори по големина и по население в света след Азия. Със своята площ от около 30 221 532 km² (11 мили²) (включително площта на островите), Африка заема 6 % от повърхността и 20,3 % от сушата на Земята, а нейните обитатели представляват над 15 % от населението на света.

Континентът е заобиколен от Средиземно море на север, Суецкия канал и Червено море по протежението на Синайския полуостров на североизток, Индийския океан на югоизток, и Атлантическия океан на запад.

За онези, които предпочитат екзотиката на островите, Африка предоставя многобройни възможности, с разнообразие от природни забележителности, култури и туристически атракции.

Сао Томе

Сао Томе е най-големият остров от Сао Томе и Принсипи. Това е република в Гвинейския залив, близо до бреговете на Централна Африка. Тя е бивша португалска колония. Екваториалният климат на острова го прави особено подходящ за зимна ваканция.

Тъй като не е толкова популярен сред туристите, тук можете да се насладите на часове на плажа, да се гмуркате с водолазен костюм или с шнорхел, да проучите малките рибарски села и да опитате от местната кухня. Тук можете да посетите шоколадова фабрика и да пробвате едно от най-добрите кафета в цял свят.

Сал, Кабо Верде

Сал е най-популярният остров на Кабо Верде, който е архипелаг от 10 острова и се намира в централната част на Атлантическия океан. Името на острова означава “сол” на португалски и произхожда от красивите пясъчни плажове с фини песъчинки. Главен град е Санта Мария, където можете да откриете ресторанти, барове и нощен живот.

Мохели, Коморски острови

Остров Мохели, или Мвали, е най-малкият от трите африкански острова, които образуват Коморските острови. Той е див и почти недокоснат от цивилизацията, а в него се намира национален парк Мохели, в който можете да се гмурнете с шнорхел, за да наблюдавате разноцветните коралови рифове под водата на Индийския океан. Островите се намират между африканския бряг и Мадагаскар, а на Мохели можете да видите в естествената им среда морски костенурки, делфини и китове.

Нуси-бе, Мадагаскар

Малкият остров Нуси-бе е част от Мадагаскар и се намира до бреговете в северната му част. Той е вероятно най-популярната мадагаскарска дестинация сред туристите, които идват тук по всяко време на годината. Макар че плажовете на острова не изглеждат толкова екзотични, колкото тези на голяма част от островите в Индийския океан, те печелят по точки по отношение на тишината и спокойтвието, а освен това предлагат тюркоазени води и вкусна местна кухня.

Виж още: Мадагаскар – приключение без край

Джерба, Тунис

Джерба е най-големият остров в Северна Африка и се намира недалеч от бреговата линия на Тунис. Той притежава невероятно красиви пясъчни плажове и страхотна природа. Можете да се разходите и да се насладите на спокойствието далеч от модерната суматоха, а освен това можете да научите повече за културата на берберите. Островът е една от малкото дестинации в Тунис, в която все още се говори берберски език.

Реюнион

Реюнион е френска отвъдморска територия в Индийския океан, която се намира на изток от Мадагаскар и на югозапад от Мавриций. Населението е около 800 000 човека. Някога тук са идвали моряци от различни култури – суахили, португалска и арабска. Островът е станал колония през втората част на 17 век, когато фреанцузите го завладяват. Много хора сравняват Реюнион с Хаваите, тъй като са острови с вулканичен произход и се намират върху горещи точки, в които често има изригвания. Най-високият вулкан на острова е Питон де Неж, с надморска височина от малко повече от 3000 метра.

Ламу, Кения

Един от най-невероятните африкански острови е Ламу, който е част от Кения. Островът се намира недалеч от бреговете на Африканския континент и е прочут като музей на открито на културата суахили. Старият град на острова е една от най-старите и добре запазени дестинации в Източна Африка, в които можете да опознаете древната култура. На острова няма пътища, така че можете да се придвижвате основно на магаре или пеша.

Мавриций

Мавриций е малък мултикултурен остров в Индийския океан, на изток от Мадагаскар и на югоизток от Сейшелите. Той е бил ненаселен до края на 16 век, когато тук пристигат холандски моряци. Холандците напускат острова в началото на 18 век заради суровите климатични условия. По-късно тук идват французите, но отстъпват на британците в началото на 19 век. Мавриций е бил единствената дестинация в света, в която е живяла вече изчезналата птица додо.

Занзибар, Танзания

Остров Занзибар е най-големият и най-гъсто населен остров от полу-автономния архипелаг Занзибар, който се намира недалеч от бреговата линия на Танзания. Векове наред островът е бил важна търговска точка, в която са се преплитали африканската, индийската и арабската култури. Може би най-голямата атракция за туристите са искрящо белите пясъчни плажове с тюркоазени води.

Праслен, Сейшелски острови

Праслен е втори по големина остров на Сейшелите, като на него живеят около 6500 човека. Някога островът е бил тайна точка за пирати и арабски търговци, а днес е популярна туристическа дестинация. Неговите снежнобели пясъчни плажове са едни от най-красивите по цял свят. Освен това природата на острова е почти непокътната от цивилизацията, като тук можете да се насладите на просторни джунгли и интересна флора и фауна – птици, кокосови палми и ванилови орхидеи.

Виж още:

В следващия живот ме заселете на остров

Загадката Великденски острови

Острови лилипути

Топ плажове: изборът на летния номад

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>