Малко европейски държави могат да се похвалят с 378 км крайбрежие с хиляди малки заливчета, както е в България – от откровен камък до златен ситен пясък.

Магдалена Гигова

И замириса на море…“, пееха братя Аргирови. Рефренът зазвучава в главите ни в началото на юни, а за по-имотните не престава дори и през февруари. Защото по всяко време на годината все някъде по света е време за плаж. Но у нас то е сега! И затова ви предлагаме да направите своя реален избор или просто да помечтаете с напълно условната класация на българските плажове или с рейтинга на световните според авторитетния туристически портал „Трип адвайзър“.

Но какво му е на Българското Черноморие (като изключим бетона на места)? Малко европейски държави могат да се похвалят с 378 километра крайбрежие с хиляди малки заливчета и най-разнообразни ивици – от откровен камънак до златен ситен пясък.

И Ищар предпочете плажа на „Марина Диневи“.

И Ищар предпочете плажа на „Марина Диневи“.

Имаме 12 със „Син флаг“

Миналата година международната система за сертифициране „Син флаг“ определи за най-добри в България следните плажни ивици – на Албена, Дюни, Бургас-север, Харманите в Созопол, Поморие-изток, Слънчев бряг-юг и север, Слънчев ден, както и плажовете „Централен нов“ и „Източен“ на Свети Влас. „Марина Диневи“ е сертифицирана в клас „пристанище“.

Критериите за покриване хич не са малко – от чистотата на пясъка, през броя на душовете и тоалетните и микробиологичния баланс на водата чак до броя на спасителите и контейнерите за разделно събиране на отпадъци. За червена точка се брои и дали се обръща внимание на опазването на околната среда.

На тези условия по цял свят за 2014-а са отговорили 3203 плажа. За тази година оценяването все още не е започнало. Обаче летовникът си има и други критерии освен гореизброените. Не че не са важни. И главното му делене е на диви и питомни, скъпи и евтини.

Далеч от цивилизацията

Карадере

03-karadere

Въпреки попълзновенията на бетонните конквистадори Карадере си остава един от най-девствените плажове. Намира се в най-южната част на варненското Черноморие между град Бяла и село Горица. Наблизо са северните склонове на Стара планина и защитената зона Иракли. Местността е дива, няма нито хотели, нито ресторанти, нито течаща вода – но тъкмо заради това я харесват. Плажът е чист (като изключим отпадъците на гостите), пясъкът е ситен и граничи с гора или с храсталаци. Който разпъне палатката си тук, ще трябва да трамбова известно време за прясна вода, но пък условията за нудизъм, сърф и сливане с природата са идеални.

Шкорпиловци

08-Shkorpilovtsi

Шкорпиловци (между Несебър и Вар­на) се радва на най-голямата непрекъсната плажна ивица у нас – цели 12 километра. Комбинацията от море, планина и минерални извори го прави незабравимо място за почивка. Бреговата линия е права, без залив, което е предпоставка за вълни при северни и североизточни ветрове. Затова мястото е Меката на сърфистите по нашето Черноморие. Наблизо е резерватът „Камчийски пясъци“.

Дарданелите

07-dardanelite

В географията Дарданелите е тесен пролив, който свързва Егейско с Мраморно море, но край село Варвара това са любими на гмуркачите скали. Там плажът е малък, но изключително красив. Наоколо е пълно със скалисти заливи, подходящи за подводен риболов и гмуркане. Тук Странджа планина целува Черно море. А старинната крепост до близкия връх Папия вълнува въображението.

Иракли

04-irakli

Иракли е една от последните 9 природни територии по Черноморието, незасегната от застрояването. Макар на някои много да им се иска. Слава Богу, местността Иракли-Емине е част от „Натура 2000“. Там се намира един от най-красивите плажове. Пясъчната ивица е дълга 3 км и се разделя от река Вая, която се влива в морето и оформя широк лиман. Така са се образували два плажа – Иракли, северно от реката, и Вая на юг по посока на нос Емине – широки, чисти, с девствен бял пясък. Тук не е съвсем по Робинзон Крузо – има кафене, ресторант, душове, питейна вода, тоалетни, места за преобличане, чадъри, лекар и спасители.

Синеморец

06-sinemorez-veleka

Там, където река Велека си проправя път към морето, се е ширнал плажът на Синеморец. На югоизток е местността Корабите. Според легендата тук разбивали в скалите старите и ненужни плавателни съдове. След това е Бутамята – централният и единствен охраняем плаж в Синеморец, който вече е добил репутацията на модерно място. Почитателите на дивата природа обаче имат избор. Недалеч е един от малкото наистина девствени плажове у нас – Липите. Той е заобиколен от гора и през лятото освен почитатели на природата се срещат сърни и елени.

Резово

05-rezovo

Може би понеже е на самата ни граница с Турция, на плажа в Резово се припича безвремието. Денем прииждат доста любопитни да видят най-южната точка на България и да се докоснат до сравнително запазената природа, но вечер е спокойно и тихо.

Във вихъра на купона

Какао бийч

09-cacao beach

През лятото на Какао бийч се наблюдава най-голямото струпване на силиконови импланти, племенни татуировки, бицепси и скъпи коли на квадратен метър пясък. Там нощният живот е най-притегателен за богатите и известните, но и през деня шатрите с балдахини и широки бели матраци не са за изпускане. Заведенията се конкурират за вниманието на публиката с оферти към най-актуалните диджеи, екзотични балерини и ефектни костюми на изпълнителите.

marina_dineviМарина Диневи

Ла плая (от плаж на испански) на „Марина Диневи“ е един от най-модерните у нас. Копринената ивица с жълт и много фин пясък е дълга около 1,5 км. Мястото неизменно печели „Син флаг“ от 2007 година насам, защото отговаря на 29 международни екокритерия. Заведенията и магазините, които предлагат най-актуалните тоалети и напитки за сезона, също са любимо място на яхтсмените и милионерите. Предимство на Ла Плая е, че там се намира вероятно една от най-просторните свободни зони на Българското Черноморие – между брега и първата редица шезлонги има около 3-4 м и там всеки може да си постави чадъра или хавлията безплатно.

Бендида

Плажът – Калиакрия, между Каварна и Балчик, посреща гости от двете голф игрища „Блек сий рама“ и „Трейшън клифс“. Той не е голям, но наколните легла в морето го правят желано място. Интересни са и варовиковите скали, които придават на морето бял цвят. Поради високия финансов статут на гостите в ресторанта се стремят да предлагат здравословно гурме. Това е и един от малкото плажове у нас, за които е необходима предварителна резервация.

Бендида.

Бендида.

Рапонги бийч

010-rapongi

Рапонги бийч – на север от Вар­на, ви пренася в Средиземноморието с палмова гора на брега на морето. В сянката ѝ са сгушени плажни шатри с бамбукови мебели. Плажът е с площ около 5000 кв. м. До него се стига по пътечки от тиково дърво. Рапонги е разделен на две – от едната страна се наслаждаваш на ромона на вълните, а от другата ехти денонощен купон.

Ривиера до Златни пясъци

riviera_do_zlatni_pjassci

Пясъчната ивица е една от най-хубавите и чисти на Северното Черноморие, а и е разположена сред озеленен парк с обща площ около 120 декара. Петзвездните хотели там са посрещали дори Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм и Уесли Снайпс, докато са снимали „Непобедимите“.

Стъкленият плаж близо до Форт Браг в Калифорния се е формирал, след като изхвърлените от местните жители бутилки са се удряли в прибоя, а водата ги полирала.

Стъкленият плаж близо до Форт Браг в Калифорния се е формирал, след като изхвърлените от местните жители бутилки са се удряли в прибоя, а водата ги полирала.

Зелени, черни и… стъклени

Зелени, червени, черни, розови… това не са плажовете, на които скъпи жени показват още по-скъпите си бански костюми. Те просто са изключителни. И затова влизат в отделна класация – на най-необикновените крайбрежни кътчета. Зеленият или червен пясък се дължи на минерала оливин, остатък от вулканични изригвания, а розовите дължат цвета си на коралите. Но не всички са дело на природата. Понякога човешката немара също ражда красота.

Скритият плаж на необитаемия остров Мариета в Мексико се е образувал след военни правителствени учения през 1900 г. На Малдивите пък има пясъчна ивица, която прилича на Млечния път или на звездно небе в пустинята с безбройните си светлинки. Те се предизвикват от микроскопични частици биолуминесцентен фитопланктон, които излъчват светлина, когато се развълнува прибоят.

Внушителни скални арки, образувани под напора на водата в продължение на хиляди години, завладяват така въображението в Рибадеон, Испания, че местните ги оприличават на катедрали. Розовият пясък на Бахамите може да вдъхнови всеки поет, но се е появил напълно прозаично от натрошени от морето коралови останки. Над карибския остров Сейнт Мартин самолетите летят толкова ниско, за да кацнат или отпътуват, че почти близват косите на плажуващите. В Исландия пък лъскави парчета лед изящно контрастират с черния вулканичен пясък на плажа Йокулсарлон.

Розов пясък.

Розов пясък.

Рибадеон.

Рибадеон.

Сейнт Мартен.

Сейнт Мартен.

Камъните моераки (драконови яйца) на плажа Коекохе, Нова Зеландия, са втвърдени топки от седиментни скали, загладени от вълните.

Изборът на летния номад за 2015 година

Туристическият портал „Трип адвайзър“ публикува списъка на десетте най-хубави плажа в света според гласуването онлайн. На десето място е гръцкият Елафониси на остров Крит. Девети е Уайтхевън в Австралия със ситния си бял кварцов пясък и кристална вода във всички нюанси на тюркоаза. Осмото място е за коктейл на плажа Фламенко на остров Кулебра в Пуерто Рико. Седми е Уайт на остров Боракай на Филипините – близо 5 километра ивица с пясък, ситен като бебешка пудра.

Фернандо ди Нороня за втори път печели класацията на „Трип адвайзър“ за най-красив плаж в света.

Фернандо ди Нороня за втори път печели класацията на „Трип адвайзър“ за най-красив плаж в света.

№1 Бая до Санчо, Фернандо ди Нороня, Бразилия

012-Baia do Sancho en Fernando de Noronha

Непристъпност е ключовата дума при Бая до Санчо на отдалечения бразилски остров Фернандо ди Нороня. До плажа се стига след дълъг и сложен планински преход, но изумрудената вода, кораловите рифове и спокойствието явно си струват усилието, защото мястото оглавява класацията на „Трип адвайзър“ за втора поредна година.

№2 Грейс бей, Провидансиал, Търкс и Кайкос

011-turks and caicos

Архипелагът Търкс и Кайкос е отвъдморска територия на Великобритания.

Провидансиал е най-големият му остров с население близо 31 000 души. На него се намира единствената ферма за рапани в света, но не това е отличителният белег, който му дава безапелационно второто място.

Гостите се наслаждават на чисти води, бяла плажна ивица и луксозни вили и хотели. Плюс богати възможности за гмуркане.

№3 Заешкият плаж, Лампедуза, Италия

014-rabbit-beach-lampedusa-italy

Заешкият плаж на остров Лампедуза въпреки нашествието на емигранти с лодки от Африка продължава да държи на репутацията си като едно от малкото места, където костенурки снасят яйцата си. До плажната му ивица се стига само по вода.

Туристите са му отредили трето място, защото в топлата му вода може да се плува и през зимата.

№4 Плая Параисо, Кайо ларго, Куба

015-playa-paraiso-cuba

Призовото четвърто място е за Плая Параисо – в превод Райски плаж, в Куба. И той си отговаря на името!

№5 Плая де Йетес, Испания

013-playa de yetes

Петият в класацията – Плая де Йетес на Майорка, е втори най-добър плаж в Европа.

Не само бистрите води, а и впечатляващите залези му осигуряват престижния рейтинг. Скалистият бряг сякаш е изрязан от слонова кост, а между канарите се гушат малки заливи.

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>