По света има места за поклонения, които с уникалната си архитектура привличат милиони хора, независимо от религията, която изповядват.

Някои от тези храмове са издигнати преди няколко века, други са творения на съвременната архитектура. За реализацията на някои идеи са били нужни десетилетия и даже векове, за други са били достатъчни няколко години. Всички тези здания ги обединява едно – тяхната архитектура е уникална, и това привлича милиони хора, независимо от това коя вяра изповядват.

Миланската катедрала, Италия

25unikalni_hrama1

earthalacarte.

Това е готическа катедрала – вторият по големина католически храм в света. Чудото на късната готика, което е изградено с цяла гора от шпилове и скулптури, мраморни островърхи кулички и колони. За довършването на строителството на това архитектурно чудо са били необходими повече от 500 години.

Църквата „Света Троица“, Антарктида

25unikalni_hrama2

flickr.

Уникалното на тази православна цълква е, че е била построена в Русия през 90-те години на миналия век, а после е транспортирана до руската станция в Антарктида. Една от 7-те църкви на тази територия.

Такцанг лакханг, Бутан

© Sami T.

© Sami T.

Това свещено за будистите място се намира на височина 3120 м. Името на манастира се превежда като „гнездото на тигрицата“.

Джамията „Шейх Зайед“, Обединени арабски емирства

extendcreative.

extendcreative.

Джамията може да побере 40 хиляди вярващи, има 82 купола и 1000 стълба. Известна е и като Голямата джамия, тя е осмата по големина в света. Носи името на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян – основателя й и първият президент на ОАЕ, който е погребан в нея. Джамията официално е открита по време на ислямския празник Рамадан през 2007 г. В нея се намира и най-големият килим в света – 5 627 кв. м. Изтъкан е от около 1 200 тъкачи, 20 техници и 30 работници. Тежи 47 тона, от които 35 са вълна и 12 памук, а възелчетата в рамките му са приблизително 2 268 милиарда.

Църквата Хатлгримскирхя, Исландия

iceland24blog.

iceland24blog.

Хатлгримскиркя е лутеранска енорийска църква, разположена в Рейкявик, Исландия. Тя е четвъртата най-висока архитектурна структура в страната – 74.5 метра. Църквата носи името на исландския поет и пастор Халгримур Петерсон, автор на 50 поеми, събрани в сборника ” Passion Hymns”. Дизайнът на църквата, имаща облика на гейзер, е по проект на архитекта Гудйоун Самуелсон, а за строежа й били необходими 38 години.

Храмът на всички религии, Казан, Татарстан

okkarta.

okkarta.

В това уникълно съоръжение по чудесен начин се съчетават християнският кръст, мюсюлманският полумесец, звездата на Давид и китайският купол. Тук не се провеждат никакви обреди, защото това не е действащ храм, а просто здание, вътре прилича на жилище. В проекта са предвидени куполи и други знакови елементи на култови здания на 16 световни религии, в това число и на изчезнали цивилизации.

Храм на Лотоса, Индия

beauty-places.

beauty-places.

За жителите на Индия лотосът означава чистота и мир. Това е едно от най-посещаваните здания в света.

Кул Шариф джамия, Казан, Татарстан

© Виктория Валкова.

© Виктория Валкова.

Главният мюсюлмански храм в Казан и Татарстан. Открита е през 2005 година. Разположена е в западната част на Кремълския комплекс, в двора на бившето Юнкерско училище. Джамията е наречена в чест на татарския национален герой Кул Шариф. Вътрешното пространство на джамията побира 1500 богомолци, а на площада пред нея могат да се съберат още хиляда. Всяко от 4-те минарета е високо по 57 м. Кубето на храма е декорирано с форми, наподобяващи декоративните детайли от Казанската шапка – короната на казанските ханове, пренесена в Москва след падането на Казан и изложена в Оръжейната палата в Кремъл.

Катедралата Лас Лахас, Колумбия

flickr.

flickr.

Неоготическата катедрала е построена непосредственно на 30-метров мост във формата на арка над дълбок каньон. За храма се грижат две францискански общини: едната — колумбийска, другата — еквадорская. По този начин катедралата е станала залог за мира и съюза между двата южноамерикански народа.

Параклисът на мълчанието, Кампи, Финландия

euromag.

euromag.

Предназначен е за уединение и срещи. Служби не се провеждат. Тук човек може да се скрие от суетата, да се наслади на покоя в едно от най-оживените места на столицата Хелзинки и да медитира в екологично чистото пространство. Заради външния му вид и материалите параклисът е наречен „сауната на духа“.

Църквата „Успение на Богородица“, Словения

fwallpapers.

fwallpapers.

Намира се на единствения остров в цяла Словения. За да попадне в нея, човек трябва да преплува езерото на лодка и да изкачи 99 стъпала.

Кадетският параклис на Академията на ВВС, САЩ

fwallpapers.

fwallpapers.

Уникалният дизайн на параклиса е класически пример за модернистична архитектура. В 150-метровият параклис се изповядват всички вероизповедания, молитвения дом се състои от 17 кули с вътрешни витражи. В комплекса под един покрив са обединени протестантски, католически, юдейски и будистки параклис. Всеки от тях е със своята отличителна символика и собствен изход.

Църквата Паоай, Филипините

Wikimedia.

Wikimedia.

Църквата Паоай (Paoay Church) е един уникален по своята същност храм в бароков стил, който може да се види във Филипините. По своята същност църквата Паоай е исторически храм, безценен със своята уникална архитектура, която не може да се види никъде другаде в азиатската страна.

Известна още като църквата на Свети Августин (St. Augustine Church) храмът Паоай принадлежи към епархията Laoag на филипинската област Ilocos Norte. Изключителната архитектура на храма е оценена от световната организация ЮНЕСКО, която го включва в списъка със Световното историческо и културно наследство.

Виж още:

Храмове, които те оставят без дъх 2

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>