По света има места за поклонения, които с уникалната си архитектура привличат милиони хора, независимо от религията, която изповядват.

Някои от тези храмове са издигнати преди няколко века, други са творения на съвременната архитектура. За реализацията на някои идеи са били нужни десетилетия и даже векове, за други са били достатъчни няколко години. Всички тези здания ги обединява едно – тяхната архитектура е уникална, и това привлича милиони хора, независимо от това коя вяра изповядват.

Катедралата Свети Патрик, Австралия

Flickr.

Flickr.

Катедралният храм на католическата епархия на Мелбърн е най-големият в Австралия и е типичен образец на популярния в Британската империя неоготически стил. За проекта е поканен един от най-известните архитекти на Мелбърн Уилям Уордъл. Строителството продължава десет години и катедралата е осветена през 1897 г. Строителството на зданието е окончателно завършено през 1939 г.

Църквата „Преображение Господне“, Кижи, Русия

25unikalni_hrama15

Интересното при нея е, че е построена според руските дърводелски традиции, тоест без пирони. Има 22 купола и е висока 37 м.

Зелената църква, Аржентина

monkeyzen.

monkeyzen.

Най-обикновената католическа църква е станала знаменита благодарение на богатия жив декор от бръшлян, напомнящ за библейската Гетсиманска градина.

Андреевската църква, Украина

imgarcade.

imgarcade.

Построена е на стръмен хълм, откъдето се открива прекрасен изглед към Киев. Според легендата, храмът е построен на мястото, където Свети Андрей Първозвани е побил кръст.

Калифорнийският мормонски храм, Оукланд, Калифорния, САЩ

templestudy.

templestudy.

Огромното здание е изпълнено в ослепително бял цвят. Това не е случайно, тъй като белият цвят традиционно се възприема като символ на чистотата и непорочността. Във вътрешността на храма не се допускат туристи и любопитни хора, само членовете на общината имат право да влизат в помещенията на свещеното съоръжение.

Кристалната джамия, Малайзия

panoramio.

panoramio.

Кристал джамия или Масджид Кристал е джамия в Куала Теренгану, Теренгану, Малайзия. Намира се в парка на остров Ван Ман. Построена е между 2006 и 2008 г. За издигането й са използвани стомана и стъкло и създава впечатление, че е кристална. Това е и първата smart джамия, в която има wi-fi покритие.

Холандската реформистка църква, ЮАР

© Bencito the Traveller.

© Bencito the Traveller.

Намира се в центъра на Претория и това е четвъртият храм, построен на това място. Смята се за един от образцети на ранния готически стил в архитектурата на Южна Африка.

Манастирът Таунг Калат, Мианмар

thedude.

thedude.

Манастирът Таунг Калат се намира на върха на вулканична скала, на 737 м над местността наоколо близо до угасналия вулкан на планината Попа. До манастира водят точно 777 стъпала и тези, които се доберат до върха, са възнаградени с великолепен изглед. Планината Таунг Калат е известна сред местното население като място, обитавано от духове. Хората вярват, че дълбините на угасналия вулкан са обитавани от 37 божества, наречени Nats.

Катедралата „Св. Василий Блажени“, Москва, Русия

© NaT Natto.

© NaT Natto.

Построена е между 1555 г. и 1561 г. от руския цар Иван IV Грозни, по случай завладяването на Казанското ханство. Сградата се намира в центъра на Москва, на Червения Площад. Според легендата царят ослепил архитекта Постник Яковлев, за да не може да построи друга такава сграда. Яковлев все пак успял да построи редица други църкви след катедралата.

Ставкирката Боргунд, Лердал, Норвегия

Wikimedia.

Wikimedia.

Църквата се намира в Боргунд, Лердал, Норвегия и е една от най-добре запазените 28 съществуващи ставкирки. Тази дървена църква, вероятно построена през 12-и век, някъде около 1180 г., не се е променила и не е била ремонтирана, откакто е построена. Любопитен факт – църквата е била включена сред „Чудесата на Викингите“ в компютърната игра Age of Empires II: The Age of Kings.

Базиликата „Светото семейство“, Барселона, Испания

writework.

writework.

Светото семейство (Sagrada Familia) е масивна Римокатолическа базилика, която се строи от 1882 г. до днешен ден в Барселона, Испания. Известният архитект Антонио Гауда работил върху проекта над 40 г., посвещавайки последните 15 г. от живота си. В центъра й ще има кула на Исус Христос, издигната на голям кръст. Цялата височина ще достигне 170 м. Заради сложното изпълнение на каменните конструкции се очаква да бъде достроена през 2026 г.

Въздушната църква, Лимбург, Белгия

25unikalni_hrama25

Тази невероятна структура е работа на архитекта Гийс Ван Веренберг и се нарича „Да четеш между редовете”. Открита е на 24 септември 2011 г. на един от хълмовете край Лимбург, Белгия. Оттогава привлича хиляти любопитни от цял свят и има защо. Ако я погледнете от определен ъгъл, няма да видите изобщо нищо. А всъщност говорим за конструкция от 30 тона стомана и 2000 колони. Единственото, което не изчезва, е железобетонната основа. Авторът на сградата е използвал хоризонтални плоскости, за да изгради рамката й, които са разположени така хитро, че структурата изглежда цяла само от определени ъгли. В зависимост от това къде стоите, ще я видите цяла, „разпадаща се” или изобщо липсваща.

Виж още:

Храмове, които те оставят без дъх

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>