Какви са местните традиции в приготвянето, сервирането и пиенето на любимата напитка по света.

kafeto1

Думата „кафе“ идва от арабската дума ‘kaweh’, която означава сила и жизненост. Това е всичко, което ще ви е нужно, за да се впуснете в изследване на необятния свят на кафето.

Любопитни ли сте да научите местните традиции в приготвянето на любимата ви напитка? Предлагаме ви някои интересни факти за кафето, които може би не знаете.

САЩ

Американците средно пият 3.5 чаши кафе дневно. Щатът Сиатъл има десет пъти повече магазини за кафе на човек, отколкото останалата част на САЩ. 107 милиона е броят на американците над 18-годишна възраст, които пият кафе ежедневно. Това е повече от половината от американците. Чаят е бил по-популярен от кафето в Америка, докато цените не се увеличават заради Stamp Act от 1767 г. Резултатът бил Бостънското чаено парти (мащабен протест).

Италия

В южна Италия се предпочита късо и силно еспресо, докато в северна Италия добавят повече мляко. За разлика от кафенетата в другите части на света, италианските кафе-барове не са предназначени за дълги часове на социализация.

Там е обичайно кафето да се пие „на крак“. 100 000 кафе-бара за 60 милиона човека – Италия има най-големия брой кафе-барове на глава от населението. За сравнение Старбъкс има по-малко от 20 000 магазина по целия свят. В Италия млечно кафе традиционно се пие само сутрин и никога след хранене. Хладко вместо горещо – така по принцип се сервира кафето в Италия.

Испания

Закуската е най-малкото хранене през испанския ден – често се състои от кафе с нещо малко и сладко. Чурос (вид испанска поничка), сладки рулца или сладки бисквити са популярни придружители на кафето. Натурално и смес – двата основни бленда в испанското кафе. При втория вид 20-30% от суровите зърна биват напръскани с фин облак от захар преди печене.

Колумбия

Eje Cafetero, известен още като Кафеения триъгълник, е основният колумбийски регион, произвеждащ кафе. Освен с терасовидните си склонове, засадени с кафе, той е благословен и с великолепен планински пейзаж.

Австралия

През 1920 г. властите в Мелбърн вземат решение да премахнат кафе щандовете от улиците, заради тяхната връзка с престъпността.

Португалия

Португалските колонисти са отчасти отговорни за всеобщия успех на кафето. Именно те инициират засаждане на кафето в Бразилия през 18 век. По-голямата част от кафето в Португалия днес идва от Бразилия. През 2001 г. страната издава пощенска марка с аромат на кафе.

Германия

Германия е вторият най-голям вносител на кафе в света след САЩ. През 1677 г. кафето било забранено в Германия. Фредерик Велики смятал, че хората харчели прекалено много пари за напитката.

Австрия

През 1683 г. кафето било представено в Европа. Турската армия изоставила купчини кафе по време на отстъплението от портите на Виена. 1824 е годината, в която най-старият все още действащ кофи шоп бил основан. Казват, че кофи шопът Café Frauenhuber е бил домакин на представления от Моцарт.

Виетнам

Виетнам е вторият по големина кафе-производител в света след Бразилия.

Гърция

Изследователите казват, че пиенето на чаша гръцко кафе всеки ден може да е ключът към дълголетието на хората от гръцкия остров Икария.

Хонконг

Старбъкс планира да замени Канада с Китай като свой втори най-голям пазар.

Куба

Екологично чисто – кафето, отглеждано в планините Сиера Маестра в Куба се прави без употребата на химични торове.

Мексико

Мексико е един от най-големите износители на органично сертифицирано кафе.

Сенегал

Спорен неговия създател, Café Touba има лечебни свойства като е ароматизирано с карамфил и гвинейски пипер.

Франция

Кафене на Френската ривиера предлага отстъпки на учтивите клиенти. Табела пред Petite Syrah гласи:

Едно кафе – 7 евро

Едно кафе, моля – 4.25 евро

Здравейте, едно кафе, моля – 1.40 евро

Индия

Вярва се, че Baba Budan, по време на поклонение в Мека, е занесъл кафето в Индия през 17 век. 7 е броят на зърната, които той тайно изнесъл от древното пристанище Мока в Йемен.

Турция

Турският закон някога позволявал жена да се разведе със своя съпруг, ако той се провали в опазването на семейния чайник или кана за кафе пълни.

Холандия

1988 – годината, когато първото ‘Fairtrade’ (справедлива търговия) кафе от Мексико било продадено в холандски супермаркети.

Малайзия

Британските колонисти представили кафето в Малайзия през 1800 г., където местните вкусове оказали влияние то да бъде сервирано гъсто и сладко с кондензирано мляко.

Ирландия

Ирландското кафе се смята за създадено през 1942 г., за да ободри пасажерите след като хидроплана Pan Am е бил принуден да се върне обратно, заради лошото време.

Пътят на кафето от плода до готовата напитка е дълъг, а вкусът зависи както от начина на отглеждане, така и от начина на печене.

Източник: Еспресимо

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>