Дългият път на плода от момента на неговото култивиране до ароматната напитка в чашата.

patjat_na_kafeto1

Упоени и вдъхновени от темата и аромата на кафе, реших­ме да проследим дългия път на плода още от момента на неговото култивиране до финалния му вариант, без който милиони хора по света не започват деня си. Преди да се превърне в ароматната чашка кафе, на плода му е необходима почти цяла година – време, през което то минава през различни процеси, всеки от които може да се окаже ключов за крайния му вкус и цена.

Фермата

е мястото, където кафето се ражда, събира, обработва, селектира и отпочива, преди да поеме по пътя си към пекаря. Плодовете на кафееното дърво, които съдържат зърната кафе, се добиват от няколко вида малки вечнозелени храсти.

Двата най-често отглеждани вида са високо цененият Coffea arabica и Coffea canephora, по-известни и като робуста. Най-добрите сортове кафе растат там, където има активни вулкани. Затова Етиопия, Кения и Нова Гвинея са сред най-големите износители на продукция в света.

След като узреят, плодовете се обират, обработват и изсушават. След това семената се изпичат в различна степен, според търсения вкус, смилат се и се сваряват, за да се получи напитката кафе.

patjat_na_kafeto2

Печенето

То е сложен процес, при който се случват редица химични процеси. Изпичането е най-добре да бъде извършено не по-късно от 45 дни преди консумация. При него се отключват голяма част от вкуса и ароматите, заложени в неизпеченото зърно.

Светло печене – Светло печеното кафе има лек аромат на печена пшеница. Вкусът му е с наситена цитрусова киселинност в устата и богати тонове на плодови вкусове. Липсва му онази наситеност на по-тъмните кафета.

Средно печене – При този тип печене много от оригиналните вкусове се запазват, като вече се долавя и по-препечен вкус. Колкото по-черен става плодът, толкова по-изпечен ще го усещаш и във вкуса на кафето. Това са най-популярните и харесвани зърна на пазара.

Тъмно печене – Тежък силен вкус на кафе – усещане за карамел и горчивина в едно. По-високите температури карат маслото от зърната да излиза навън, което прави черното кафе по-лъскаво. Много от вкусовете вече са изгорени, така че няма да откриеш особена разлика.

Смилането

То би трябвало да се случва непосредствено преди приготвянето му. Едрината на смилане е от важно значение. Тя влияе пряко на процеса на извличане на ароматите а съответно и на вкуса. Ако кафето е прекалено ситно смляно и контактът с горещата вода е дълъг, напитката ще получи горчив вкус. Ако пък е твърде едро смляно, ще се получи много слабо кафе, освен ако не се използва прекалено голямо количество смляно кафе.

patjat_na_kafeto3

Приготвянето

е най-сладкият и чакан момент от нас. Той също има много особености и правила, та даже си е цяла наука. За наше щастие в София има няколко места, на които кафе културата е на доста високо ниво, и ние сме ти ги селектирали на следващите няколко странички. Там може да опиташ най-добрите екстракти и аромати, изминали дългия път от вулканичните склонове до чашката с кафе.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>