В него преобладава онова, върху което се фокусираме. Ние буквално го оформяме, като избираме за какво да мислим и на какво да обръщаме внимание.

Невролозите обичат да казват, че „невроните, които действат заедно, са свързани помежду си”. Това означава, че колкото повече използвате невронна верига в мозъка си, толкова по-силна става тази верига. А практиката, както знаем, води до перфектност. Колкото повече се упражнявате да свирите на пиано, да говорите чужд език или да жонглирате, толкова по-силни стават тези вериги.

Учените знаят това от години. Днес обаче изследователите са разбрали още нещо: за да научаваме неща, дори по-важна от практиката е способността да забравяме или да се освобождаваме от старите неврални връзки. Това се нарича „синаптично съкращаване”.

Ето как действа то:

Представете си, че мозъкът ви е градина, само че вместо да отглежате цветя, плодове и зеленчуци, вие отглеждате синаптични връзки между невроните. Това са връзките, през които преминават невротрансмитерите като допамин, серотонин и други.

„Глиалните клетки” са „градинарите“ на мозъка ви – те действат за ускоряване на сигналите между определени неврони. Но други глиални клетки премахват шлаките, плевят плевелите, убиват вредителите и събират на купчини мъртвите листа. „Окастрящите градинари“ на мозъка ви се наричат „микроглиални клетки”. Те съкращават синаптичните ви връзки. Въпросът е как знаят те кои от тях да окастрят?

 

Изследователите тепърва ще разбулват докрай тази мистерия, но онова което те наистина знаят е, че синаптичните връзки, които се използват по-малко, биват маркирани от протеин, C1q (както и от други). Когато микроглиалните клетки засекат тази маркировка, те се свързват с протеина и унищожават – или съкращават – синапса (съединяване на две нервни клетки, състоящо се от мъничка пролука, през която преминават импулсите чрез разпръскване на невротрансмитер).

Така мозъкът изгражда физическото пространство за вас, за да изграждате нови и по-силни връзки, така че да можете на научавате повече.

Сънят е много важен. Ето защо:

♦Мозъкът ви прочиства сам себе си когато спите!

♦Чувствали ли сте някога мозъка си препълнен, обикновено когато учите нещо ново или започвате нова работа или хоби? Е, той може и да е.

♦Когато научавате множество нови неща, мозъкът ви изгражда връзки, но те са неефикасни специализирани връзки. Мозъкът ви има нужда да съкрати много от тези връзки и да изгради по-опростени, ефикасни пътеки. Той го прави, когато спим.

♦Докато спим, мозъчните ни клетки се  свиват до 60%, за да направят място на глиалните градинари, които да влязат и да изнесат шлаките. Те така съкращават синапсите.

♦Будили ли сте се някога след хубав нощен сън с усещането, че можете да мислите ясно и бързо? Това е причината. То е като протичане на фрагментиране в компютъра ви. Това е същата причина, поради която дрямките са така полезни за познавателните ви способности. Дрямка от 10 или 20 минути дава на микроглиалните ви градинари възможност да влязат, да изчистят някои неизползвани връзки и да осигурят място за създаването на нови връзки.

♦Мисленето с лишен от сън мозък е като да просичате пътя си през гъста джунгла с мачете. Прекомерно задръстено, мудно, изтощаващо.

♦Мисленето с добре отпочинал мозък е все едно се разхождате щастливо из Сентрал парк; пътеките са чисти и се свързват една с друга в конкретни точки, дърветата са си на място, виждате далеч пред себе си. Вълнуващо е.

Изтриването на ненужната информация в мозъка е в наши ръце.

Ето как можете да контролирате какво да бъде изтрито от мозъка ви:

♦Именно синаптичните връзки, които не използвате, биват маркирани за рециклиране. Синаптичните връзки, които наистина използвате пък са онези, които биват поливани и зареждани с кислород. Така че внимавайте за какво мислите.

♦Ако прекарвате твърде много време в четене на теории за края на „Играта на троновете” и много малко за работата си, познайте кои синапси ще бъдат маркирани за рециклиране?

♦Ако се карате с някого на работното си място и посвещавате времето си в мислене за това как да му отмъстите, а не за големия проект, ще се окаже, че сте синаптична суперзвезда в плановете за отмъщение, но слаб рационализатор.

♦Преобладава онова, върху което се фокусирате! Вие буквално оформяте собствения си мозък като избирате сами на какво да обръщате внимание.

♦Разбира се, едва ли можете да контролирате какво ви се случва през деня, но можете да контролирате в каква степен то ви засяга. За да сме по-конкретни, може да изберете КАКВО ви засяга и да конструирате свои собствени неврални връзки.

♦Вместо да се фокусирате върху неща, които ви дърпат назад, съсредоточете се върху неща, които ви правят по-добро човешко същество. Вместо да си представяте сценарии, които най-вероятно никога няма да се случат, медитирайте. Прочиствайте мозъка си. Водете мозъка си до новото и използвайте умствената си енергия за неща, които са ви полезни.

♦Това наистина е игра на стратегия. Трябва умно да използвате ума си, да бъдете умни. Като не се поддавате на изкушението от нещата, които не са полезни за вас, това ви прави умни.

♦За да изтриете нещо, просто спрете да мислите за него. Дори и когато ви го напомнят, променяйте фокуса и вниманието си. Рано или късно то ще бъде маркирано за рециклиране.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>