Какво означават рисунките, които несъзнателно драскаме по листа, докато слушаме, говорим по телефона или правим нещо друго, или какво ни казва подсъзнанието.

risunka-cifri-2-1Ако не сте открили в първата част на тази статия тълкуванието на рисунките, които подсъзнанието ви проектира отново и отново всеки път, щом хванете писалката без определена цел и умисъл, почти сигурно е, че ще срещнете правдоподобно обяснение на елементите, които преобладават в тях, в нейното продължение.

Рисунките на цветя и листа най-често излизат изпод ръцете на емоционални хора с добър характер, които са отговорни и обичат да помагат на другите, и често са прекалено чувствителни. Ако растенията са потопени във ваза, то авторът на рисунката изпитва необходимост от постоянен източник на енергия.

shah2-2Ако се намирате в затруднено или неприятно положение, от което не знаете как да излезете, може би в рисунките ви присъстват шахматни дъски. В случай, че те преобладават в тефтера, който най-често използвате, не е изключено да страдате от скрити комплекси. В първия случай шахматната дъска свидетелства, че имате желание да се справите с проблемите си подобно на шахматистите, които имат стратегически подход към разплитането на комплицирани ситуации.

Когато човек несъзнателно рисува човешки лица в профил, той иска да му бъде обърнато внимание, но не дава външна изява на тази необходимост, като същевременно смята, че хората се отнасят към него не по начина, по който заслужава, или иначе казано – несправедливо.

risunka-lice-profil2-3Рисунките на лица в профил свидетелстват също така, че съответният човек се страхува от житейските трудности и изпитва неувереност в собствените си възможности, като е възможно едновременно с това да е горделив. За тези хора са присъщи стеснителността и склонността към самоизолация.

Цели човешки лица в анфас пък са “запазена марка” за хората, които се отличават с общителен нрав и умение да вървят с лекота през живота. Тези хора са много комуникативни и динамични, не търсят излишни усложнения в живота, но същевременно притежават завидна житейска мъдрост.

Ако лицето е нарисувано в анфас и има дълъг бретон, спускащ се до очите, то художникът може би е човек, който се страхува да поема отговорност. От една страна, той смята, че би могъл да се справи с всеки проблем, който живота му поднесе, но от друга му липсва кураж, за да се отнесе сериозно към определена дейност.

Ако пък лицето е със затворени очи, тогава зад него стои личност, която всячески желае да бъде активен участник в живота си, но по една или друга причина се страхува да го направи и е по-скоро в ролята на наблюдател. Този човек иска да бъде желан и обичан, но се страхува да го покаже, а също така има желание да бъде по-жизнерадостен и социален, но се притеснява да направи първата крачка.

risunka-lice-anfas2-4Хората, които редовно рисуват очи, биха могли да страдат от излишна или прекомерна мнителност или пък да проявяват откровено несъгласие с общественото мнение. Преди да вземат решение, те непременно ще потърсят още едно мнение от личност, която считат за авторитетна.

По-конкретна информация за онова, което се случва в подсъзнанието на човека, носи формата на очите, които той рисува. Когато са изпъкнали, вероятно става дума за човек, който страда от липса на такт, не обръща необходимото внимание на хората около себе си и нерядко е груб с тях, без да има причина за това.

Малките по размер очи издават загрижеността на човека към самия себе си и душевното му състояние. Този човек по правило предпочита да засвидетелства отношението си чрез дела, а не чрез голи думи. Ако пък очите притежават неестествено дълги мигли, то тази личност изпитва необходимост да бъде забелязана, съблазнявайки хората, към които проявява интерес.

risunka-s-ochi2-5

Хората, които си драскат букви или комбинации от букви, които не са непременно смислени думи, обикновено са мечтатели. Точно за тези хора сме свикнали да казваме, че “витаят в облаците”. Когато рисунката представлява дума, поредица от думи или смислен текст, заобиколен от рамка, авторът би могъл да е човек, който винаги е убеден в правотата си и има желание да внуши това и на всички останали.

Думата, подчертана с плътна и права линия, издава твърдото намерение на човека да свърши определена работа. Ако линията е вълниста, човекът, който я е направил, страда от известна сантименталност и нерешителност.

Думите, написани толкова бледо, че почти да не могат да бъдат разчетени, могат да принадлежат на човек, разкъсван от съмнения, който не разполага с факти, а само с догадки и предположения. Когато всичко, което излиза изпод писалката на някой, се заключава до безброй повторения на собственото му име, то той без съмнение е тотално обсебен от собствената си личност и съответно отдаден изцяло на личните си нужди.

Животните често намират място в рисунките и драсканиците, които правим подсъзнателно, и могат да ни кажат много за характера и текущото емоционално състояние, в което се намираме.

Хората, които рисуват котки, притежават ярка индивидуалност. В живота тези хора се радват на добър късмет и в още по-голяма степен на доверието и възхищението на околните. Това са хора с отличен вкус и известна склонност към меланхолия, които постоянно обмислят постъпките си, така че винаги да са перфектни в това, което правят. Характерно за тях е консервативното мислене и придържането към традиционни и изпитани методи.

Изображенията на кучета свидетелстват, че високо оценявани и сравнително рядко срещани качества като честност, лоялност и почтеност са присъщи на човека, който ги рисува. Той вдъхва доверие на околните и всеки знае, че никога няма да издаде тайната, която сте споделили с него. Логично, това е личност с много приятели, която освен това предпочита да почива и да се забавлява в компания, вместо да е сам.

Хората, които рисуват коне, обожават да се забавляват и винаги попадат в центъра на събитията. Те са много популярни сред познатите си и поставят приятелите си на първо място.

Авторите на рисунки с тигри могат да бъдат разконспирирани като раздразнителни и конфликтни личности. Те са много силни физически, склонни са към размишления и предпочитат активния отдих.

risunki-mechki2-6Попадали ли сте на рисунки на мечки сред листите около телефона или в настолния органайзер на половинката си? Тогава вие сте един щастлив човек, защото сте попаднали на правилния партньор! Мечките в подсъзнателните рисунки са почти сигурен признак, че човекът, който ги е нарисувал, поставя на първо място в живота си своето семейство. За него най-важни са работата и близките му. Друго характерно за него е, че обича да чете книги за пътешествия.

Психолозите твърдят, че девет от десет души на възраст между 18 и 34 години постоянно рисуват подобни рисунки в промеждутъка между два ангажимента, или пък докато говорят по телефона, или докато са на лекции. При тези на възраст над 65 години процентът е около 6/10. Добре известно е, че Джон Кенеди е обичал да рисува лодки, което според авторитетните графолози е признак за постоянство и голяма жизнена енергия.

Източник: Фрамар

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>