Неговите кошеровидни варосани къщи, известни като трули, са изградени в древен архитектурен стил, предшестващ писмената италианска история.

aberobello3

Със своите кошеровидни варосани къщи, известни като Трули, преди години малко известният град Алберобело днес е едно от най-примамливите места за любопитните туристи и любителите на нетрадиционна архитектура.

Намира се в област Пулия, южна Италия и е изградено в архитектурен стил, толкова стар, че предшества писмената италианска история.

Изумителният хобит град е с население от близо 11 000 души и е част от списъка на обекти на световното наследство на ЮНЕСКО от 1996 година насам.

Първите жилища в Алберобело се появяват след 16-ти век, с помощта на техника позната от неолитните времена, чрез използване на сухо строителство от каменна зидария, а факта, че сградите са все още обитаеми, ги правят уникални. Някои казват, че построяването им се дължи на високото данъчно облагане върху имуществото в Италия, което мотивира хората на Пулия, да построят домове, които биха могли лесно да бъдат демонтирани.

Днес местните жители на Алберобело все още живеят в своите Трули къщи, въпреки лошото отопление през зимата и малкото светлина, с която разполагат, те са все още там най-вече защото не могат да си позволят да се изнесат, но и защото имат честа да осигурят легло и храна за посетителите на града им и тяхното любопитство.

aberobello

aberobello2

aberobello4

aberobello6

aberobello7

aberobello9

aberobello10

aberobello11

aberobello8

Виж още:

Маршрути за Колумбовци

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>