Водопадът – чудо на природата на остров Кауай става световно известен, след като там се снима култовият филм „Джурасик парк“.

Това удивително живописно място се намира на един от най-загадъчните острови на Хавайския архипелаг – Мауи. Водата тук пада от височина повече от сто метра и се стоварва в добре оформена впадина, за да продължи своя бяг.

Водопадът Хонокохау става известен, след като по тези места се снима епичният филм “Джурасик парк“.  Красивото зелено водно зрелище попада в кадър в една от сцените на филма и натам, естествено, се втурват най-върлите почитатели както на епичната лента, така и на красивите водопади. В това потънало в зеленина място просто се усеща духът на свободната дива природа.

Планината Ваиалеале е кратер на вулкан и втората по височина точка на остров Кауай на Хаваите. Кауай е най-древният остров на Хавайското било. Върхът Ваиалеале е в самия център на островния масив, като нямо свидетелство за тежкото „раждане“ на островите.

Върхът е едно от най-влажните места на земята. Средно годишно там падат 11500 мм дъжд. Тази влага се стича от височина 1500 м и образува многобройни ручеи. Едно от местата на тези склонове, където има най-много ручеи, е получило названието „Стената на сълзите“.

Хонокохау е най-високият водопад на острова и, за да се добере човек до него, трябва да се качи на вертолет. Организират се такива екскурзии. Местността е прекалено сложна и опасна, за да рискува някой да се качи на кола или да тръгне пеша.

Табeлка към върха Ваиалеале.

Изглед от планината Ваиалеале:

С времето непрекъснатите потоци са оформили много интересни явления като каньона във Ваимеа – наречен хавайския „Малък Голям каньон“. Водопадът Ваиалеале се пълни и от цял лабиринт от потоци, бягащи към равнината с многочислени каскади на по-малки водопади. Те оформят единствените плавателни реки на Хаваите Ваимеа, Ваилуа, Макавели и Ханапепе.

Вид от хеликоптер на потоците и водоскоците, стичащи се от планината Ваиалеале в Кауай – най-влажното и дъждовно място на земята:

Само много добре приспособили се видове растения като лишеи, мъхове, острици и треви оживяват на този висок, лишен от слънце, влажен и ветровит връх:

 

Още гледки от това приказно място:

Виж още:

Седемте водни чудеса на света

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>