Учени доказаха, че нивото на допамин (хормон на радостта) и на серотонин (хормон на щастието) в организма пряко зависи от годишното време, в което сме родени.

temperament1-2

Правда Василева

Характерът на човека зависи от сезона, в който се е родил. Досещали са се още древните хора, но сега официалната наука го потвърди. Екип на проф. Ксения Гонда, психолог от университета „Земелвайс“ в Будапеща, провел експеримент с 400 доброволци на различна възраст, родени през различни месеци.

Учените ги подложили на психологически тест, направили биохимически изследвания, анализирали характера и датата на раждане на участниците. И стигнали до откритието, че между времето на раждане и личностните качества, придобити в зряла възраст, има връзка. Хората, родени през различните сезони, имат различни типове характер и нарушения на настроението.

Тайната е в това, че нивото на допамин (хормон на радостта) и на серотонин (хормон на щастието) в организма пряко зависи от сезона на раждане. Влиянието се запазва дори и в зряла възраст. Това ни кара да смятаме, че сезонът на раждане има дълготраен ефект, обяснява проф. Гонда. Засега учените са открили и проследили следните статистически значими тенденции:

SEclub.ORG

1. Родените през лятото са по-податливи на резки и чести промени в настроението – от мрачно към жизнерадостно и обратното (т.нар. циклотимичен темперамент).

2. Склонността към извънмерен оптимизъм (т.нар. хипертимичен темперамент) се среща повече сред родените през пролетта или лятото. Летните бебета по-често променят настроението си, отколкото зимните. Родените през тези два сезона гледат с усмивка на живота.

3. Есенните бебета не са толкова склонни към потиснатост и депресия, колкото зимните.

4. Родените през зимата не са раздразнителни за разлика от останалите. Настроението е по-стабилно и по-рядко се променя, отколкото при летните бебета. Описаните особености не се отнасят за отклоненията, но при определени условия е възможно да предизвикат появата на проблем.

temperament_sezoniЗа тези различия съдействат и фактори като температура на въздуха, количество на хранителните вещества, микроелементи и витамини в сезонната храна, равнище на осветеност по време на раждането. Засега все още не е изучена природата на откритата взаимна връзка. Унгарската теория за разликата в темпераментите използва скалата на сезоните, възприета в повечето страни от северното полукълбо: пролет – 21 март до 21 лято – от 22 юни септември; есен – от 22 септември до 21 декември; зима – от 22 декември до 20 март.

Сезонът също влияе върху възможността на родителите да създадат потомство, посочва проф. Гонда. При хората със зимна депресия има по-малък шанс да заченат дете през студените месеци, когато се чувстват зле. Унгарските учени представиха своето откритие по време на годишния конгрес на Европейски колеж по невропсихофармакология, провел се в Берлин от 19 до 21 октомври. За представителите на нетрадиционните науки и професии това не е новост. Астролози, нумеролози и гадателки от стари времена използват датата на раждане, за да предсказват съдбата на човека.

И сред кучетата има оптимисти и песимисти

temperament_kuchetaУчени от университета в Сидни открили, че кучетата също се делят на такива, за които чашата е наполовина пълна, и на такива, за които тя е наполовина празна. Изследователите провели следния експеримент. Най-напред пускали различни звуци (с различни октави), преди да им дадат чаша мляко или чаша вода, така че животните свикнали да свързват звуците с тези течности. След това слушали смесени звуци, които можело да се тълкуват и като „млечни“, и като „водни“.

Кучетата, които определяли тези звуци като млечни и радостно очаквали наградата, били признати за оптимисти, защото в неопределена ситуация те очаквали добър изход. Докато кучетата, които веднага решавали, че ще им дадат вода, и не реагирали на звуците, били окачествени като песимисти. Учените оценявали дори и степента на оптимизъм на кучето – колкото повече тонове то приемало като „млечни“, толкова по-голям оптимист било.

Определянето на психотипа на кучето е много полезно за неговия стопанин. Например кучето оптимист ще проявява по-голяма готовност да рискува при преследването на наградата и по-малко ще тъгува, ако не успее. Обратното, кучето песимист ще очаква лошото и следователно ще бъде по-предпазливо и ще предпочита да не рискува. Затова при обучението му е необходимо по-често да се насърчава, отколкото кучето оптимист.

Особеностите на характера на косматите приятели предопределят предмета на тяхното обучение. Песимистът е по-подходящ за куче водач, а оптимистът за следово куче – то не трябва твърде рано да се отчайва, ако не намери това, което търси.
Изтоник: Преса

Comments
Harvey Specter
Posted at 6:25 pm November 21, 2014
стволова банка
Reply
Author

Ех, много малко пише за есенните бебета! И аз съм родена през есента и аз самата родих през есента. Според мен това е много хубав сезон и не бих казала, че съм меланхолична. Но за родените през лятото съм съгласна, че са с доста променличо настроение 🙂

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>