Холивудските приключения със звезди на една българка в света на голямото кино.

Боряна Антимова

Ако холивудски величия като Кевин Спейси, Кенет Брана, Никол Кидман и Чарлийз Терон са дали ексклузивни интервюта специално за българския ефир, заслугата за това е на кино репортера на “Преди обед” по bTV Станислава Кара. С преките си включвания от света на голямото кино Стаси въведе световните стандарти с любопитството на една съвременна Алиса, която не спира да се забавлява.

Стаси Кара на червения килим.

Стаси Кара на червения килим.

Стаси следи всички кинофестивали и други филмови събития по света и с впечатляваща лекота прави интервюта със звезди, до които никой българин не е успял да се добере. Срещала се е и с Ема Томпсън, Кейт Бекинсейл, Тим Рот, Том Харди, Анет Хендрикс, Люк Евънс и другите звезди от новия филм “Дракула неразказан”… Списъкът е дълъг, а с всеки следващ удар Стаси доказва, че за нея няма невъзможни неща.

Стаси Кара.

Стаси Кара.

“Преди интервю съм абсолютно спокойна, даже се учудвам на себе си, – сподели тя. – Вероятно защото ми е много интересно всичко около тези хора. Искам да разбера какви са извън интервюто, как говорят, какво правят.”

Неотдавна тя се върна от Ню Йорк с нов бляскав “улов” – интервю с Камерън Диас и Джейми Фокс по повод на новия им филм, мюзикъла “Ани”, чиято премиера е по Коледа, а у нас на 6 февруари 2015 г. Във филма Камерън е много забавна в ролята на ненадеждна приемна майка алкохоличка, която танцува и пее.

Стаси по време на интервюто с Камерън Диас и Джейми Фокс.

Стаси по време на интервюто с Камерън Диас и Джейми Фокс.

“Камерън Диас е много дружелюбна и през цялото време се шегуваше и смееше – същия искрен и заразителен смях като на дете, познат ни от филмите й. Много е земна и позитивна. Не е мечтала да бъде актриса, станало е случайно и тогава си казала: “Уау, това е много забавно! Преструваме се на други хора и това ни е хубавото. Защото вероятно бихме се престрували и във всяка друга сфера. Ние може да се смеем по цял ден” – и последва бурен смях. Каза, че във всекидневието си обича да готви и да яде”, сподели дамата.

Камерън Диас о време на интервюто със Стаси.

Камерън Диас по време на интервюто на Стаси.

“За Джейми Фокс, нейният партньор във филма, ако трябва да използвам един жаргон, е пич, – засмя се дамата. – Той също обича да готви и да яде и все още си купува билети за лотарията.”

Джейми Фокс по време на интервюто със Стаси.

Джейми Фокс по време на интервюто на Стаси.

Стаси Кара.

Стаси Кара.

Интервюто е в много интересен хотел, известен с това, че много звезди отсядат там. В него рецепцията е на 35-ия етаж и една група охранители на първия етаж преценяват дали трябва да те пуснат на 35-ия, където пък ти казват къде точно на 42-рия етаж ще е интервюто с Диас и Фокс.

Стаси направи и репортаж “Ню Йорк като герой от филм”, като разказа за емблематичните места в Голямата ябълка, където са заснети известни филми – Таймс Скуеър, Сентръл парк и Емпайър Стейт билдинг.

Отстрани работата на Стаси изглежда много бляскава и лежерна, но всъщност не е така. “На българските журналисти хич не им е лесно да се доберат до световна звезда, защото сме прекалено малък пазар за техните филми. Опитах да се срещна и с Анджелина Джоли покрай режисьорския й филм “Несломен”, но не ми се получи. Оставям я за по-нататък”, не се отказва амбициозната дама.

Много преди да стъпи на холивудския червен килим, Стаси е луд фен на тв водещите Джей Лено и Конън О’ Брайън. Когато още няма интернет, тя гледа нонстоп техните предавания по NBC, записва си ги на видеокасети и попива начина, по който се водят интервютата.

“Двамата са ми били идоли цял живот. От тях научих как трябва да си говориш с големите звезди. Убедих се, че когато си добронамерен и приятелски настроен, те се разкриват много повече и казват неща, които иначе не подозираш, че биха споделили”, коментира Стаси.

Стаси Кара с книгата си "Повикът на щастливата случайност".

Стаси Кара с книгата си “Повикът на щастливата случайност”.

Тя завършва столичната испанска гимназия и заминава за Лондон. Там остава 7 години. Учи история на изкуството, завършва и магистратура по международна журналистика. Минава през всички неволи на един български студент. “Родителите ми плащаха скъпото обучение, но в Лондон трябваше и да работя, за да плащам високия наем и да се издържам. Животът в Лондон е интересен и забавен, но и борба нонстоп”, споделя тя.

По това време баща й, доктор по икономика, заминава като посланик в Армения, а тя, едва 18-годишна, трябва да се оправя сама в Лондон. Първата й работа е в едно кафене, в което продават и супа. “Варяха я в едни огромни казани и освен че я сервирахме, трябваше и да мием тези грамадни съдове”, разказва Стаси. После работи във фотостудио и във видеотека, където е във вихъра си – гледа филми на кило и дава съвети на клиентите какво да изберат.

С Том Круз.

С Том Круз.

След магистратурата Стаси започва работа като финансов и икономически репортер за компания, която прави икономически и политически доклади за изданията Forbes, Washington Post и The Times. Екип от двама-трима души прекарват два-три месеца в държава, към която западните страни проявяват инвеститорски интерес. Първият й проект е Украйна. Там Стаси прави много интервюта, включително и с Виктор Юшченко и Виктор Янукович, който по онова време е премиер. “Юшченко е един прекрасен човек, той целува ръка на всяка жена, докато Янукович беше страховит”, спомня си Стаси.

Стаси Кара.

Стаси Кара.

В продължение на две години тя обикаля света – Колумбия, Индонезия, Кабо Верде, Египет, Русия, като опознава нравите и обичаите им. Интервюира президенти, министри, бизнесмени, а също и много обикновени и интересни хора по улиците. Прави го без проблем, защото владее испански, английски, френски и руски език. Живяла е в бившия Съветски съюз, в Африка, Латинска Америка, Азия.

С Кейт Бекинсейл.

С Кейт Бекинсейл.

“На всеки три месеца трябваше да сменям държавата и в началото ми беше интересно, но после омръзва. Пък и се чувстваш несигурен”, споделя тя. Напуска, защото иска да се занимава с телевизия и единственият й шанс да прави това е в България. В Англия, за да работиш в телевизия, трябва да минеш през куп стажове, които не се плащат, а това е непосилен лукс за един току-що завършил студент от България.

В Лондон Стаси среща и любовта на живота си – Онур Кара от Истанбул. Двамата са решили да останат в София.

У нас младата дама работи в телевизиите “Диема” и Pro.BG като икономически, социален и културен репортер, две години води сутрешния блок на “ТВ+”. После си дава едногодишна почивка и написва първата си книга – “Фалшът е начин на мислене”. Тя е фикшън, но базирана на впечатленията й от пътуванията по света.

Корицата на книгата "Фалшът е начин на мислене".

Корицата на книгата “Фалшът е начин на мислене”.

През януари тази година излезе и втората й книга – “Повикът на щастливата случайност”, малко по-женска, и в която действието се развива отново в различни държави. И двете книги са издадени на английски език и Стаси ги подарява на холивудските звезди след интервютата, а някои дори искат автографи от нея.

Корицата на книгата "Повикът на щастливата случайност" на английски.

Корицата на книгата “Повикът на щастливата случайност” на английски.

Голямото събитие, което преобръща живота й, е спечелването на конкурса “Джеймисън Фърст Шот” през 2012 г. Наградата е като кореспондент да отрази снимането на филми в Южна Африка, Русия и Америка от Кевин Спейси и неговата продуцентска компания.

“Точно на 30-ия си рожден ден бях на снимачната площадка да гледам как Уилям Дефо снима… Уникално!”, спомня си Стаси. Второто интервю с Кевин Спейси трябва да е от 5 до 10 минути, но продължава 20. “Явно и той ме хареса”, смее се младата дама и признава, че и до ден днешен тази среща е една от най-важните в живота й.

С Уилям Дефо.

С Уилям Дефо по време на конкурса “Джеймисън Фърст Шот”.

“Кевин Спейси е много голям джентълмен. Първото нещо, което ми каза преди записа, беше: “Изглеждаш прекрасно!” Бях си подготвила специален тоалет за интервюто с него”, вълнува се Стаси. Актьорът й споделя, че негов идол през целия му живот е Джак Лемън, и че от него се учи на всичко.

До ден днешен Спейси продължава да предава на колегите си посланието на Лемън: “Когато стигнеш върха, изпрати асансьора обратно надолу”. Цялата продуцентска компания на актьора, режисьор и продуцент Кевин Спейси следва тази максима – да не забравяш откъде си тръгнал и да помагаш на хората, които току-що започват.

С Кевин Спейси по време на “най-великото интервю в живота й”.

С Кевин Спейси по време на “най-великото интервю в живота й”.

Стаси ще запомни и посланието му, че добрият, талантливият продуцент е този, който намира подходящите хора и ги слага на подходящото място, а после разчита на тях и не се бърка в работата им. Само така компанията ще работи като една добре смазана машина.

“Кевин Спейси ми каза още: “Сутрин, когато отивам на работа, или когато трябва да играя роля, аз си закачам егото на вратата!”, споделя Стаси.

Стаси Кара снима Ема Тимпсън.

Стаси Кара снима Ема Томпсън.

"Любав катона кино" е шеговитият надпис под тазди снимка на Стаси с Георги Тошев-

“Любов като на кино” е шеговитият надпис под тази снимка на Стаси с Георги Тошев във фейсбук.

Конкурсът “Джеймисън фърст шот” преобръща живота й и, защото тогава се среща със своя кумир в родната тв журналистика Георги Тошев. Журналистът, който е и творчески директор на “Преди обед” по bTV, е впечатлен от таланта й и след като вижда интервютата със Спейси и Дефо, й предлага да води своя кинорубрика в предаването – “Като на кино”.

За Никол Кидман и Чарлийз Терон Стаси казва, че излъчват величието на звезди някак непринудено, “отвътре им идва”, но когато изключат камерите, са много естествени.

“С Никол Кидман се срещнахме на премиерата на филма “Принцесата на Монако”. Беше прекрасна, говорихме си доста. Извън интервюто ми разказа за мъжа си, кънтри певеца Кийт Ърбън, с когото живеят в ранчо в Тексас. Имат две малки момиченца, освен двете по-големи деца, които осиновиха с Том Круз, – споделя Стаси. – Тогава се срещнах и с партньора й във филма Тим Рот. С него имах чувството, че може да ни отворят по една бира, така ни вървеше приказката. Той от самото начало размени ролите, като започна да ме разпитва: “Откъде си?”, “Какво правиш?”.

Стаси Кара (горе вдясно) по време на интервюто с Никол Кидман (долу) и режисьора на филма “Принцесата на Монако” Оливър Дахан.

Стаси Кара (горе вдясно) по време на интервюто с Никол Кидман (долу) и режисьора на филма “Принцесата на Монако” Оливър Дахан.

“С Чарлийз Терон пък, когато й подарих книгата си на изключена камера, започнахме да си говорим абсолютно приятелски. Тя ме попита в кои страни съм била, казах й, че много ми харесва Йоханесбург. Тя ме погледна втрещено, нали е от там. След това си говорихме за Латинска Америка, тя каза, че ще снимат филм и попита дали ми е харесало в Колумбия. За мен Чарлийз Терон е най-красивата жена, която съм виждала. Впечатляващо красива е наживо, на екран, на снимка, навсякъде”, вълнува се Стаси.

Чарлийз Терон по време на интервюто със Стаси.

Чарлийз Терон по време на интервюто на Стаси.

Звездата от филма “Игра на кодове” (The Imitation Game) Бенедикт Къмбърбач по време на интервюто си пред Стаси Кара.

Звездата от филма “Игра на кодове” (The Imitation Game) Бенедикт Къмбърбач по време на интервюто си пред Стаси Кара.

Най-известният жив Шекспиров актьор Кенет Брана пък й казва, че няма Фейсбук и Туитър, и че използва цялото си свободно време да чете книги. “Той е един такъв дребничък и много обикновен, човек не би го различил в тълпата. Каза ми още, че най обича да си разхожда кучето, представяш ли си? Човек, който е звяр на сцената и в киното, известен и с бурните скандали на Ема Томпсън и Хелена Бонъм Картър заради него – и изведнъж един съвсем обикновен човек”, смее се Стаси.

Кенет Брана по време на интервюто на Стаси.

Кенет Брана по време на интервюто на Стаси.

Тя е забелязала, че колкото по-високо “асансьорът” е издигнал някого в холивудския свят, толкова той е по-земен. “Тези хора ми показаха, че за всяка мечта се работи страшно много!”, казва Стаси, която е разбрала, че за да интервюираш с лекота големите звезди, трябва ти самият да си подготвен, да изглеждаш и да си със самочувствието на звезда.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>