Според специалистите по съня, ако успеете да преборите сутрешната непоносимост към раздялата с възглавницата, целият ви ден ще премине много по-бодро и успешно.

stavane_1minuta-111-3

Ако често сутрин изпитвате силно желание да разбиете часовника на парчета, някои идеи от този текст може и да ви бъдат от полза. Предлагаме ви най-популярните и наистина работещи съвети от специалисти по съня и психолози към хората, за които ранното сутрешно ставане е истинска трагедия. Някои ще ви се сторят познати, други – наивни, но трети може и да проработят. Според специалистите по съня и психолозите, ако успеете да преборите сутрешната си непоносимост към раздялата с възглавницата, целият ви ден ще премине много по-бодро и приятно.

stavane_1minuta1Събудете се с приятна музика или запис на звуци. Важно е нищо да не ви дразни, а обратно, да ви стимулира към събуждане.

Отворете очи, протегнете се и се размърдайте. Вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти. Усмихнете се, потрийте ръце, протегнете крака.

Помислете си за интересно приключение, което ви очаква през деня. Или просто си представете, че, ако не отидете на работа, ще пропуснете важни неща, ще липсвате на колегите си.

Изпийте чаша вода. Просто оставете от вечерта чаша вода до леглото си. Тя не само ще ви помогне да се събудите, но и ще подготви храносмилателната ви система към приема на храна.

Станете и изключете будилника или алармата на телефона. Затова е добре да го оставите по-далече от леглото си.

Вие се събудихте! Време е за лек сутрешен фитнес, протягане, скачане на въже или каквото сте свикнали да правите, и душ.

stavane_1minuta2

Методът на Кастори

Психологът Алексис Кастори предлага в първата минута от събуждането да направите няколко упражнения:

 • Бързо пребройте от 100 до 1 (на глас и с отворени очи – както и всички следващи упражнения).
 • Произнесете азбуката, като на всяка буква си измисляйте дума (например А — амфора; Б — бяло и т.н.). Направете го колкото е възможно по-бързо, като, ако на някоя буква се забавите повече от 30 секунди, пропуснете я.
 • Произнесете 20 мъжки имена, всяко с номера си.
 • 20 женски имена.
 • 20 хранителни продукта.

stavane_1minuta-111Общи съвети

 • Колкото и банално да ви прозвучи, постарайте се да лягате по-рано. На повечето от нас им е трудно да стават рано, защото не им достига сън.
 • Настройте своя цикъл на сън. Установено е, че сънят е съставен от цикли от по 90 минути. Постарайте се времето ви за сън да е кратно на 90 минути, например, 6, 7 и половина или 9 часа. При такива цикли в повечето случаи след това ще се чувствате по-отпочинали.
 • Правилното хранене е много важно, за да не чувствате тежест в стомаха – това влияе негативно на съня.
 • Определете си точен час на събуждане и настройте алармата си за него. Учените са установили, че приблизително час преди времето, планирано за събуждане, тялото започва активно да изхвърля в кръвта висока доза на хормони. Този процес подготвя човека към събуждане.
 • Събуждайте се по едно и също време и в почивните дни. Всеки път, когато отваряте очи по-късно от обичайното, разбивате вашия цикъл. Даже и да ви се иска да поспите още, помислете си после колко ще ви е трудно в работните дни.
 • Изберете правилния будилник или звука на алармата от смартфона. Някои хора предпочитат силни резки звуци, други – любима мелодия.
 • Децата са отлична алтернатива на будилника. Спите прекалено дълго? Наследниците ви ще се погрижат да ви вкарат в релси…

Утрото на най-ярките личности

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>