Глобалният урок към човечеството днес без съмнение е състраданието, казва световноизвестният астролог, лечител и кабалист Гал Сасон.

Интервю на Соня Момчилова за предаването “О!Здравей” по Би Ай Ти

Световноизвестният астролог, лечител, кабалист и музикант Гал Сасон даде специално интервю за “О!Здравей” по Би Ай Ти. Разговорът на Соня Момчилова с него бе излъчен в епизода, с който бе отбелязана първата годишнина на предаването.

Господин Сасон, нека първо изясним какво е ребъртинг, повторно раждане,  регресивна терапия, психо манипулация, сесия по хипноза, обяснете ползите.

Регресията на миналите прераждания помага да си спомните неща от минали животи, които понастоящем може да са ви образували блокажи. По същия начин, както хипнозата или друга психо терапия, специалистът сяда до вас  и ви пита заминалото, за детството. Ние знаем,че голяма част от нашия мозък се формира между 0 (или още в зачатието) до 3-4-годишна възраст.

Никой, или поне повечето от нас,  не си спомнят  тези години, но и никой не  оспорва факта, че през тези първи години от нашия живот ние оформяме около 85% от нервната си система, от нашият мозък. Аз вярвам, че 85% от нашата душа  бива формирана в предишни животи.

По-рано от детството, но ние, разбира се, не помним това. Както ни е добре известно от дълго време, това е нещо като сънуването, което се случва и без да си си спомняме сънищата, което не означава това че не сънуваме. И когато понякога сутрин се събудите тъжни и не знаете защо, може да означава, че сте имали лош сън.

Гал Сасон дава автограф на екипа на предаването “О!Здравей” по Би Ай Ти.

По същия начин както помненето на сънищата така и припомнянето на детството е много важно. Припомнянето на отминалите животи е не по-малко важно.Това може да ви осигури и да ви даде инструментите,  чрез които  да се справите с блокажите, които имате в момента, физически блокажи, емоционални блокажи. Това ще ви помогне да извлечете максималното от този си живот.

Много от критиките към връщането към  миналите животи  са насочени към това, че са просто „фантазия“, нали знаете, ще си помислите, че сте кралица Елизабет  или, че сте огнеборец. Но всички изследвания, които са направени по темата за регресията, за връщането в отминали животи, доказват че в по-голяма част от случаите в 95% от хората, които се подлагат на регресия, достигат до времето когато са били – роби, болни или под натиск.

Това не е фантазия, а точно обратното – това е да извадиш всички онези трудности,  следствие от това да си роб,подтиснат или болен, така че да знаеш и да можеш да се предпазиш от слугинаж, болести или болка в този живот. Аз наистина вярвам, че това не е просто забавление или нещо екзотично, а е нещо което наистина ни помага  да пораснем.

Астрологичната прогноза на Гал Сасон за 2017-та.

Другата тема на вашата лекция беше зодиакалният знак, който според вас, избираме преди да се родим физически.

Да, аз вярвам, че  когато се раждаме, ние избираме кога да се родим. Така че, ние решаваме кои да се родителите ни, къде да се родим, като по този начин ние чертаем координатната система от време и пространство.

Ние избираме кога да се родим и затова  в астрологията, в много традиции кръстът е важен символ. Ние определяме горе и долу, мъжката и женската част, времето и пространството, които се свързват, за да създадат това място където и когато да  се родим. След като определим това, ние избираме нашата астрологична карта.

Хороскопът всъщност е снимка, отразява нашия момент на приземяване на тази планета, като същество, което поема дъх за първи път. Така че вие решавате кога да се появите тук, вие решавате какъв да е зодиакалният ви знак, асцендентът ви, какво да е състоянието на луната когато се раждате. Нещо като да си купите билет за България. Вие си избирате кога да пътувате за България и къде в България да се приземите.  И вие поемате отговорността за всичко, което ще се случва с вас.  Съгласно астрологичния закон за началото. Начинът, по който започва живота ви определя как ще  протече.

Вие си избирате зодиакалния знак не, защото притежавате определени качества, а защото имате да научите нещо. Например, ако сте Рак,  а  сега е времето на Рака. Вие сте се родили под знака на Рака,  не защото сте пълен със състрадание, а защото трябва да се научите на състрадание. Вие сте родени в България, защото трябва да се научите да бъдете българин. Може би сте били французин в миналия си живот, може би сте били турчин и сте служили в отоманската армия и сте създавали много проблеми на българите и може тъкмо затова да сте се родили понастоящем тук, за да се научите какво е да си българин.

Вие сте зодия Лъв защото трябва да се научите да бъдете Лъв. Или ако сте Везни, то е за да придобиете качества на Везни. Важното е да се разбере защо сте си избрали този знак, за да канализирате и да изживеете живота си в пълнота.

Ако посещавате курс по изучаване на испански, то се предполага че трябва да учите испански. Не да се съпротивлявате и да воювате срещу това. Ако сте Везни,  то е за да научите повече относно партньорството, роднинството, изкуствата – затова сте в този знак. И ако проумеете защо сте дошли с този знак тук на земята, то ще ви е по-лесно да изживеете живота си.

Като заговорихме за уроци, кой е най-важният урок заради който сме дошли на земята?

Всеки индивид си има собствена програма. Дошъл е за нещо различно, всеки град има своя програма, всяко семейство, всяко племе, всяка държава и биологичен вид е дошъл да научи нещо специфично на таза планета. Планетата ни е покрита с вода и, както се казва, това е с цел да възпита емоциите ни, а  главната цел на човечеството е да се възпита в безусловна любов. Всички ние трябва да се научим на безусловна любов.

Когато достигнем това просветление  в безусловна любов, няма да има повече болести, войни, бедност, зависимости. Само ако за една секунда всички заедно на тази планета проявим състрадание. Състраданието е  безусловна любов – любов към врага, любов към себе си.  Тъй че ако говорим за глобален урок на човечеството, това е състраданието без съмнение. И всеки човек има различен урок в глобалния контекст на състраданието.

Кабала.

В книгата „Зохар”,  букварът на кабалистите има сентенция, че душата иска да расте, днешният човек  като че е запушил душата си, като че не осъзнава необходимостта  и да расте.

Аз вярвам, че ние сме включени към новините, към огромен поток информация, базиран върху страха. И е вярно също така, че има нова мода на страха. Изборът на американския президент се дължи на страха, Брекзит се базира на  страха. Не върху логика, не върху онова, което е добре за хората, защото младите хора, които разбираха бъдещите последствия искаха да останат. Появиха се много националистически движения.Това е страх. Национализма е  его. Егото на страната. Да си по-горд от факта, че принадлежиш към определена нация отколкото от факта, че си човешко същество. Значи има нещо сбъркано.

Затова сега има мода на страха. Можете да го видите в САЩ, колкото повече има мода на страха, толкова повече действа и  противодействащата  сила. Все повече жени излизат на улиците , малцинствата  започват да действат, партиите се активират. Затова има страх, но и контра страх.

Затова мисля, че човечество расте и ще продължава да расте, просто както човек понякога има добри дни, понякога е тъжен, но това не значи, че от тук до края на живота му ще е така. Затова човешкият род може да не е в рязък възход,  да изглежда малко депресиран, но мисля, че ще се оттласне отново.

Не напомня ли мултикулти начинът на живот на този от стария завет в най-срамната за човечеството глава?

Да, Стария завет е книга от преди 3500 години за самопомощ на хора, живеещи в пустинята. Трябва да помним това. Това е велика книга. Махабхарата е велика книга. Има много велики книги. Но трябва да помним винаги  кой е написал книгата и кога е написана. Също и за кого. Както има научни книги от преди 500 г. , които казват, че земята е плоска. Това не  означава, че тя е плоска. По онова време може би е било необходимо хората да знаят, че земята е плоска, въпреки че не така.

Затова не можем да разчитаме на книга, на човек, на страна или идея, която да ни направлява. Ние сме планета, населявана  от толкова много видове, толкова много животни и същества. Те не разчитат на книгата, те не умеят да четат.  Затова всички  – китовете или хората, които не вярват в един Бог или изобщо не вярват или пък вярват  в много богове, са тук по причина. Аз също не вярвам задължително в един или друг бог, а вярвам в единосъщността.

И ако попитаме  мистиците от всички традиции, те се съгласяват, че всичко е част от единното цяло. Дори ако потърсим модерната митология на науката. Там се говори за тази много малка частица от материята, от която е започнало всичко,  в момента в който е експлодирала.

Тази безкрайно малка и гореща частица. Това е символ, показващ,  че всичко произлиза от единното.  Дори науката се съгласява с това. Затова някои хора казват тази книга казва едно, а другата друго, но дори в Библията има противоречия. И ако наистина я прочетеш, а аз я чета на иврит, ще откриете толкова много противоречия.  Затова не може да се разчита на една книга или на една интерпретация, а трябва да тълкуваме.

Трябва да се отвориш към знание и мъдрост, идващи от различни традиции. Истината в астрологията се управлява от Стрелеца, който е знака на пътуването. Не е от знак съветващ ни да останем на едно място, да четем една книга или да живеем в един град. Защото няма мъдрост в това да живееш в един град. Дори в град , който се казва София, означаващ Мъдрост. Трябва да пътуваш до Пловдив, Варна , Букурещ, Лондон.

И не е вярно, че едно място притежава повече мъдрост. Йерусалим няма повече мъдрост от София . Вашингтон няма повече мъдрост от Рим. Всичките имат парче мъдрост и само чрез пътуване и свързване разбираш това.

И дори да не можеш да пътуваш, защото нямаш пари, можеш да пътуваш през библиотеката, през медитацията. И можеш да се проектираш на различни места, можеш да четеш различни книги за локации. Затова трябва да  пътуваш.  Затова Стрелецът олицетворява не само пътуването, но и философия, образование, мъдрост. Само ограмотявайки себе си по този начин ще започнеш да разбираш истината.

Гал Сасон и Елица.

Движението повече от всякога е начин на живот на все повече хора. Това ли наистина е рецептата или завръщането към корените, оставането на едно място, за да осъзнаем момента?

Не мисля, че трябва да ходим към корените,  а към Слънцето. Ако си дърво, защо ти е да се връщаш към корените. В семето най-напред се появяват корените. Има страни, които искат да се върнат към великото минало.  Брекзит е такъв резултат –  да се  върнем към  Лондон и Англия каквато  я помним. Както Турция иска да се върне към Османското минало. Защо?

Това е като мъж, 45-50-годишен който има криза на средната възраст и иска да кара бързи автомобили и да се среща с 20-годишни младежи. Това не е добре. Кому е нужно? Тъкмо това правят много държави. Връщат се към корените. Ако си семе, нямаш работа с корените. Трябва да се заземиш, но ще опитваш да стигнеш по-нависоко, ще се стремиш към небето. Но колкото по нависоко отиваш, толкова по-дълбоко се вкореняваш.

И това е добре. Корените ти следват растежа нагоре. Вярно е, че има определени ценности, които са свързани с миналото, но когато се върнеш към миналото, виждаш, че тези ценности не се следват от много хора, които следват миналото.

Идвам от САЩ и виждам много хора които разчитат на Иисус и неговите учения. Но Иисус не би имал нищо общо с тях. Това са хора, които носят оръжие и дискриминират, те са агресивни и насилници . А Иисус е този, който казва Не на насилието – ако ти ударят едната буза, подай и другата.  Затова трябва да внимаваме  с хора,  които казват да се върнем към корените, но не ги следват. Само ги използват за извинение, за да се върнат към атавистичното поведение. Затова бъдете внимателни.

Като споменахте Иисус, не е ли неговият модел и начин на живот прекият път към Бог?

Знаете ли, не вярвам в преки пътища. Мисля че има доста за пътя в даоизма.  Даоизмът означава път. Трябва да извървиш пътя. Тора на иврит означава учение за  пътя. И говорейки за пътя  казват, че всеки пряк път е от дявола. На иврит има стара поговорка: „Пази се  от преките пътища, те са от дявола”.  Дяволът изскача от завоя  и те изкушава –  я мини  от тук, карай направо. Кривваш и си изгубен.

Първо не трябва да бързаме. Няма време, дори Айнщайн го е казал. Минало, сегашно и настояще е илюзия, а Айнщайн е учен. Затова не съществува време – за какво ти е пряк път. Трябва да извървиш пътя си с всичко от учението на Христос,  любов , приемане, да даваш и другата буза. Това не е пряк път, а обратното . Това прави живота  дълъг.

Вашата книга „Едно желание може да промени живота ти“, казват, че била настолна за  Мадона?

Не знам много за нея и дали я е прочела.

Да поговорим за желанията. Древните учения казват че желанията са причината да страдаме.

Има разлика между това да искаш и да пожелаваш. Искането според Буда е изворът на страданието. Искаш нещо, което не можеш да имаш и страдаш. Желаеш 5-стаен дом във Витоша, но не можеш да го имаш. Но защо да желаеш нещо, което е невъзможно да притежаваш?!  Пожелаването е нещо което изпращаш към Вселената. Желанието е молба. Има разлика между молба и искане. Искането е пълно с енергия и ако не го получа съм ядосан и съм готов да  направя много неща за да го получа.

Желанието е нещо което си пожелаваш за рождения ден или когато видиш падаща звезда  и не се оплакваш на звездата защо минаха два дни и не ми се сбъдва желанието. Желанието идва от по висока част, а искането от по ниска, там където пребивава и страха. Затова книгата е повече програма за медитация, за приучване към състрадание и пътуване, което да ние научи как да се свържем с архетипите, за да станем по-добри хора.

И когато си по-добър човек и пожелаеш нещо, от което имаш нужда, Вселената ще ти го даде. Ако не си добър човек и не правиш тази медитация и не си състрадателен и имаш искания, Вселената няма да ти отговори. Това е философията.

Значи системата не работа за хората, които предявяват претенции?

Не работи за хора, които предявяват грешни искания или такива, които могат да наранят някого другиго. И в началото на книгата има договорка, която трябва да подпишете енергийно. Че това желание е за светлина и то ще помогне на други хората, когато го получиш. И няма да нараниш никого и е само за теб.

И затова думата “искане“ не е там, защото знам колко е опасна. Затова, ако настояваш за нещо, ако искаш  някой да се ожени за някого или за това  ти да си с някой конкретен човек, няма да проработи. Но ако желаеш  да откриеш перфектния партньор, тогава ще стане.

Споменахте дявола преди малко. Той бил в детайлите, в разнообразието, а Бог е единица на сакралния език на числата.

Не вярвам в дявола.

Защо?

Не вярвам, че съществува. Вярвам, че Бог е един. И затова няма как да е веднъж такъв, а друг път – друг.

Ние имаме богомилски текстове, чували ли сте за богомилите? Които разказват, че първото дете на Ева е плод на Сатаната и на Ева.

Да, чувал съм. Те са базирани на митологията на катарците и албигойците, които са гноситци.  А гностическите учения са повлияни от зороастризма и Персия, които говорят за Добрия Бог и Злия Бог. И след това се опитали да го свържат с християнството,  което е било много трудно, защото по онова време еврейската традиция се е опитвала да стигне едиността.

Гностицизмът и всички течения около него са около добро и лошото. И те са живеели в черно бял свят. Много добър или Лош.

Има един наратив от Стария завет, който се превърна в нещо като мантра на прехода. С днешна дата взехме по-рядко да го използваме, защото май не е валиден за нашите условия и действителност “Ще станем свободни, щом умре и последният, който помни робството“.

Когато хората изричат мантри не означава, че ги преживяват. Говорят с устни. Много хора се молята без да се молят. В  най-светлите дни на Юдаизма, а един ден когато е трябвало в пълна тишина да се четат молитви на колене, едно нямо момче, се изправило и изсвирило с уста. Наистина много силно. Всички се опитали да го спрат. Но когато равинът се изправил видял, че небето се е отворило заради звука, който детето издало.

Изводът е че, всичките  правилни  текстове и мантри, които хората редели не отворили небето, а искреното подсвирване на нямото дете отворило небето. И това е символ. Можеш да мантруваш до утре, но да не вярваш в думите си. Много хора казват обичам те. Много хора се усмихват, но не ни прави щастлив начинът по който се усмихват. Може би не го усещат. Но както казах, ако всички хора един ден са състрадателни към себе си и другите в един момент, в една секунда ние ще бъдем свободни.

Има ли хора, които идват при вас и се интересуват за нещо друго освен за личното си здраве, личния си комфорт, личното си щастие? Има ли такива, които искат нещо за всички, за цялото общество?

Да, разбира се. Имам много клиенти във Вашингтон , които работят безкористно. Развиват филантропска дейност.  Имат въпроси как да са по успешни без печалба.  Има много хора загрижени за другите хора.

Ами тук в България?

Тук – също. Има един голям банкер тук, който има желание да смени банката със нестопанска дейност. И иска съвет как да го направи. Добри хора има навсякъде.

Виж още:

Лекуване с… шамари и разтягане

С йога дишане сваляш килограм за час

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>