Вместо диети, се движете повече и спазвайте хигиена и на душата, казва единственият българин-танцуващ дервиш Васил Тосев.

Магдалена Гигова за “О!Здравей” по Би Ай Ти

Васил Тосев от Пловдив наближава 50-те, но има стегнатата фигура на разумно спортуващ юноша и никой не може да си представи дори, че през 2001 година е тежал повече от 100 килограма, а лекарите са изписвали цял поменик с болестите му – от необходимост от  байпас до заплаха от диабет.

Днес той тежи наполовина по-малко и се определя като „физически и психически здрав”. Васил ще гостува в предаването „О!Здравей” по Би Ай Ти тази неделя. Пред водещата Магдалена Гигова той ще разкаже простата тайна на невероятното си на пръв поглед изцеление.

Тосев е и единственият българин, посветен за дервиш в най-важния център на суфите – турския град Коня, където 700 години пребивават танцуващите от ордена Мевлеви. Там Васил е получил дервишкото име Вели, което в превод означава светец.

Той е вписан под номер 301 в списъка на посветените. Специално за зрителите на „О!Здравей” българинът ще се завърти в ритуалния танц сема.

В книгата си „Поддръжка на човешкото тяло“, която съдържа 80 страници,  илюстрирани с лесни дихателни и физически упражнения, дервишът дава прости, ясни и кратки рецепти за това как да изчистим организма си от токсини, как да се храним, как да засилим имунитета си.

„Ако се придържате към рецептите и упражненията в книгата ще сте здрави и няма да се налага да посещавате лекар и да пиете хапчета“, убеден е Тосев, чийто живот през последните 15 години доказва думите му.

Животът на пловдивчанина е толкова необикновен, че би послужил за сюжет на роман или за филмов сценарий. Когато тежи 105 кг е продавач в оръжеен магазин и често казва на приятелите си, че се чувства толкова зле, че му идва да се гръмне.

Днес заковава кантара на 58 кг и преподава йога в собствена зала.

„Волята е глупаво нещо, казва Васил. – Освен това е вредна. Тя действа за кратко време и после човек се предава. Няма как да е в постоянно състояние на мобилизация на волята. Когато трябва да я налагаш, изпадаш в шизофренично състояние – едната ти половина на ума иска едно, другата – обратното. Същото е с диетите. Аз диети не давам, а само подтик към начин на живот.

Това, от което човек наистина има нужда, не е воля, а разбиране. Да разбира себе си, да се обича и да работи за себе си. Как обаче да се случи това разбиране, с две думи не може да се каже. Хем е сложно, хем е просто. Нещо тук трябва да се промени, казва Васил Тосeв и почуква главата си.

На хората с наднормено тегло в залата си Васил показва специални упражнения за отслабване. Най-вече за дишане. Курсът продължава час и половина и след него някои са с по килограм по-леки.Без майтап! В залата има електронни везни, на които всички се теглят в началото, а в края на упражненията проверяват ефекта.

Упражненията хармонизират и всеки получава това, от което има нужда. Някои особено кльощави напълняват.

За да отслабне, човек трябва да опита да разбере собственото си тяло, обясни Васко. Иначе ще смъкне малко килограми, а след това бързо ще качи.

Танцуващият дервиш Васил Тосев с водещата на “О!Здравей” Магдалена Гигова и продуцента на предаването Соня Момчилова. Сн. Мария Йовева

Всеки ден нещо работи срещу нас, затова всеки ден трябва да правим нещо за себе си – това е мотото на йога-инструктора. Най-малкото не трябва да си вредим. От гледна точка на храненето това означава да не закусваме преди 10 часа. Да не ядем пържено, нито маргарин, нито месо, нито шоколад. Да не пием кафе, вино, алкохол. И най-важното – да не преяждаме. Никога не преяждайте. Когато солите ястията, използвайте морска сол. За разлика от натриевия сулфат (готварската сол), морската сол не задържа водата в организма, нарежда Васко.

За него прекомерното вглеждане в екологичното хранене, т.нар. орторексия също е вредна. Когато прилагаш правилните очистителни практики, не е необходимо да се вманиачаваш.

„Просто се движи. Не тичай, не прави силови гимнастики. Движи се, често и с бърза скорост. Това е супер важно, предупреждава йога-инструкторът последователите си.

Втората му препоръка е да поддържаме чистота. В тялото – чрез храната. В мислите – чрез медитация.

Още  съвети от Васил Тосев – в неделя от 8,30 и от 17,30 в предаването „О!Здравей” по Би Ай Ти

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>