Има нещо магично притегателно и енергийно зареждащо на много места в нея. Неизчерпаем извор на енергия през всичките сезони, Родопите е гостоприемна и добра.

5-krastova-gora

Родопите не е планина като планините, винаги сме го усещали с душите си. Има нещо магично притегателно и енергийно зареждащо в тази планина, на много места в нея. Неизчерпаем извор на енергия през всичките сезони, Родопите е гостоприемна и добра.

Ето какво е написала Владина Цекова в своя профил във Фейсбук:
“Споделих по-долу снимки от Родопите, направени през стъклото на колата… По пътя… Завой след завой… Върхове, скали и слънце, оглеждащо се във водите… Река се вие покрай пътя и оспорва с мен тази моя мисъл. Съгласявам се.

Пътят следва речните завои и аха да се загуби сред цветните възвишения – пак се връща до реката… Някакви хора въртят чеверме и пият червено вино. Язовир Въча е все така красив с прекрасните плуващи къщи на сал или понтон… Природата е все тъй прекрасна.

В селото няма и един човек по улиците. Тук-там пуши комин. Значи има живот. Старото училище стои самотно, безмълвно и тъжно на хълма. Две бензинови колонки си стоят в очакване да мине поне една кола, ама не би. В дерето шум от течаща вода, а край пътя нападали есенни листа върху чакащи керемиди. Красиво и тъжно.

Покривът на нечия къща е останал непокрит преди зимата. Стари ръждясали табели ни дават информация за нещо си. Някакво табло в червено на завоя ни кани да посетим къща за гости. Бих отишла, ама бързаме.
Самотен кръст на хълма плахо се показва, но е там…

Небето ту приветливо, ту намръщено. Както впрочем и душичката ми. Само цветните багри, преливащи от зелено през златно до червено-оранжево, насищат очите ми с красота. Слънцето се скрива зад далечните възвишения, почти обидено, че бързаме да си отидем. Просто залез…

Пътят към Кръстова гора.

Пътят към Кръстова гора.

Обичам Родопите. Дойдох за ден и обещах, че ще се върна. Много скоро, много скоро…

Искам да не бързаме… Това исках да ви споделя днес, в деня на Архангел Михаил. Спокоен почивник, приятели, срещайте Ангели.”

Много места в Родопите излъчват различна енергия, която влияе на живите същества, включително и на човека. Поседиш, подремнеш някъде и ставаш зареден с жизнена енергия и приповдигнато настроение.

Ето седем енергийни центъра в Родопите:

Перперикон

1-Perperikon-dom-na-bogove-i-hora

Перперикон – дом на богове и хора. Място – Източни Родопи, в близост до Кърджали. Според археолозите – древно прорицалище със силата и ранга на Делфийското. Места на силата – двете ниши с изглед към сегашен язовир. Когато си с лице към язовира – дясната е свързана по някакъв начин с женското начало на енергиите, а лявата – с мъжкото. Като цяло – дават много силна енергийна връзка.

Утробата

2-utroba

Известна още като Вулвата и Тангърдък кая. Намира се в горния край на язовир Кърджали. Била е естествена пещера със странна права форма, която древните са дообработили и са й придали абсолютно формата на женски полов орган. В 12 часа, по време на най-късия ден в годината слънцето така огрява пещерата, че слънчевият лъч се оформя като фалос и достига края на каменната матка. Това е моментът на Съединяването на небето и земята – оплождането. В този ден древните са празнували. Това е било място на известните тракийски дионисиеви вакханалии.

Според еРодопи, това място се свързва Богинята-Майка или Богинята на плодородието, която властва в него и над него, една “симпатична,  дебеличка чудесна богиня. Чувството там е подобно на това като при “женските” енергии на Перперикон, но е с невероятна чистота, доброта,  желание за даване, спокойствие, широта.”

Харман кая

3-harman-kaya

Източни Родопи, до горната махала на село Биволяне. Както почти всички по-високи оголени скални върхове на Източните Родопи, така и този масив е силно обработен от древната човешка ръка, но за разлика от повечето тук има оформени две големи площадки, разграфени целите с дълбоки дъги и прави линии.

Тук е първото място, на което директно се свързваш със силата на водата.

Радиалните линии те водят и в един момент изведнъж попадаш в място на силата. Това са площадки – едната за извикване, привличане на дъждове и бури, а другата е за обратното – отблъскване.

Трудничко е за обясняване като усещания, но енергията и силата на водата са с тебе на тези места.

Беленташ

4-Belentash-energien-triagalnik

Така нареченият енергиен триъгълник. В превод Беленташ означава “умен камък” или “камък на знанието”. Намира се по пътя Асеновград – Кърджали, между селата Мостово и Врата. Доста легенди се носят за това място. Археолозите са намерили и доста съответствия с части от звездното небе, но има едно място, което директно те свързва с Живата енергия.

Представлява издълбаване в скалата с форма на вдлъбната леща. В краищата на тази леща има издълбани четири дълбоки отвора, които отговарят на посоките на света. Отворите са с различна големина и дълбочина. Когато застанеш в центъра на издълбаването, разбираш за какво става въпрос.

Кръстова гора

krastova_gora1

На Кръстова гора усещанията са различни. Човек се чувства превъзбуден и усеща енергия в повече.

Символ на Кръстов връх е чудотворният Христов кръст, използван в миналото в почти всички ритуали на местното население – при освещавания, за целебни цели, по време на погребални церемонии, за благославяне.

Според преданието на това място е бил скрит Кръстът, на който е разпнат Исус Христос. Кръстът се намирал в Манастира Света Троица до 18 век, когато турците разрушили сградата до основи. Христовият Кръст обаче бил спасен! Трима монаси го скрили добре в една от близките пещери. Именно така вълшебството на Кръстова гора идва от силата на Христа и неговия кръст, скрит в недрата на Родопите.

Krastova_goraЛично преживяване на един журналист

“Преди повече от десет години пътувахме репортерски екип с кола към Къстова гора. От серпантините и острите завои ми стана толкова зле, че имах чувството, че ще умра, преди да стигна до върха. Но стисках зъби, защото трябваше да направя репортаж и отделно интервю с дядо поп…

Когато слязох от колата горе, се почувствах като преродена… “Морската болест” беше изчезнала, като с магическа пръчица! Даже колегите ми казаха, че бузите ми са порозовели и че изглеждам перфектно… До този момент винаги съм подлагала на съмнение твърденията, че на някои места има силно енергийно поле. Тогава повярвах. Нямаше как да не повярвам! Дядо поп ми подари едно кръстче. Пазих го много и го носех…”

Караджов камък

6-karadjov-kamak

Когато човек застане пред Караджов камък, няма начин да не възкликне, без дори да има екстрасензорни усещания. Първото въздействие е от гледката на причудлив камък, който сякаш извънземни великани са поставили между две огромни скали, които приличат на вкаменени пазители от друг свят, за да вдъхват респект на всеки посетител. Тази, сякаш паднала от космоса канара, образува истински Портал към небето, през който минава всеки дръзнал да се изкатери към него.

Глухите камъни

7-gluhite-kam'ni

Смята се, че множеството дупки са дълбани от младите траки, достигнали войнска възраст. Те поставяли в тях дарове като житени питки и билки, с което почитали свещения брак между Слънцето и Богинята майка. Скалите са имали свещен смисъл също за фригите и хетите, смята проф. Валерия Фол. Те също са секли ниши и са дълбали в скалите надписи и релефи. Вярвали са, че нишите са врати, през които се появява почитаният бог и струи божествена енергия.

Долмени

Това са по-особени места. Места на знанието.В повечето от тях чрез особена медитация са оставали духовни и знаещи хора.Все още неразрушените вече са много малко. Мястото им на разпространение е от Черно море до Родопите и от южните склонове на Стара планина до Арарат.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>