Роботизирана космическа сонда със светлинен импулс, който да ускори апарата до 20% от скоростта на светлината, ще достигне до съзвездието и ще снима планетите.

Снимка: Breakthrough Starshot

Снимка: Breakthrough Starshot

Вчера, в Деня на авиацията и космонавтиката, на съвместна конференция в Ню Йорк световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг и руският милиардер Юрий Милнер обявиха старта на проекта Breakthrough Starshot, целта на който ще бъде да се изпрати наноспътник към звездната система Алфа Кентавър.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг също се присъедини към борда на новата инициатива, съобщи Стивън Хокинг на фейсбук страницата си. Милнер ще отдели финансиране в размер на $ 100 млн.

В рамките на следващото поколение, проектът Breakthrough Starshot има за цел да разработи “нано космически кораб” – малка роботизирана космическа сонда, която използва светлинен импулс, който да ускори апарата до 20% от скоростта на светлината. Ако всичко е наред, този флот ще достигне Алфа Кентавър около 20 години след старта и ще изпрати изображения на всички планети, открити в системата.

Разстоянието до Алфа Кентавър е 4.37 светлинни години, което е около 40 000 милиарда км. Най-бързият от съществуващите космически кораби ще пътува до там 30 000 години.

Алфа Центавър, или Алфа Кентавър (α Cen / α Centauri) е най-ярката и най-близката до слънцето кратна звезда в южното съзвездие Центавър, и е четвърта по яркост на небосвода с видима звездна величина −0,01. Тя е с твърде голяма южна деклинация, за да се вижда от географските ширини на България.

Състои се от 3 звезди. Алфа Центавър A е жълта звезда от спектрален клас G2, като Слънцето (т.е. има подобни на Слънцето цвят и температура). Алфа Центавър B е оранжева звезда от спектрален клас K1. Алфа Центавър C (Проксима) е червено джудже със спектрален клас M5. Двата ярки компонента, Alpha Centauri A и B са компоненти на двойна звезда. Те обикалят една около друга за 80 години, като отстоят на 23 АЕ една от друга. Алфа Центавър С (Проксима) е най-близката до звезда, на 4,3±0,1 св.г.. Поради това е чест предмет на спекулации относно бъдещи космически пътешествия, най-вече в сферата на научната фантастика.

Стивън Хокинг на пресконференцията на проекта Breakthrough Starshot.

Стивън Хокинг на пресконференцията на проекта Breakthrough Starshot.

Днес ние се ангажираме с този следващ голям скок в космоса“, заяви Хокинг по време на пресконференцията. “Защото ние сме хора и нашата природа е да летим.”

Алберт Айнщайн си представи пътуване на лазерен лъч и неговият мислен експеримент доведе до възникването на специалната теория на относителността. Малко по-късно от един век ние сме в състояние да достигнем значителна част от тази скорост: 161 млн км в час. Само ако се придвижваме толкова бързо, ще можем да достигнем звездите, като имаме предвид „микроскопичната“ продължителност на човешкия живот“, отбеляза още астрофизикът.

Земята – е чудесно място, но тя не може да съществува вечно, рано или късно ще трябва да се обърнем към звездите. Breakthrough Starshot е една вълнуваща първа стъпка в това пътешествие”, каза Хокинг.

Инициативата подкрепят много известни хора. Бъз Олдрин, член на екипажа на „Аполон 11“, пребивавал на Луната, сподели, че аплодира Стивън Хокинг за този проект, и че самият той е мислил за подобен полет до Алфа Кентавър.

Това не е първият съвместен проект на Юрий Милнер и Стивън Хокинг. На 20 юли 2015 г. на пресконфереция в Лондон те обявиха за проект, насочен към търсене на извънземни цивилизации.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>