Вместо излезлите от употреба телефонни указатели и справочници да отидат за рециклиране, някои креативни творци им дават втори живот в изложбените зали.

Оливера Арнаудова

Представяме тези произведения с една уговорка: нека библиофилите не се стряскат. Ние от „Икар прес“ също сме библиофили от деца. Повечето от проектите, представени тук, са изпълнени от стари телефонни указатели и подобни справочници, които вече не са актуални. Като излезли от употреба, те така или иначе отиват в контейнерите за рециклиране, а креативните творци ги връщат към втори живот.

Доста материали има публикувани за тези произведения на изкуството, но това е моя прочит и отдаване заслужено уважение към въображението и таланта на творците наричащи композиционните си творби от стари книги – друг път към знанието.

Грешно е да се съди за книгата само по корицата, затова и много креативни творци считат, че книгите всъщност са много повече от обикновен материал за четене.  Вместо да идат в контейнерите за рециклиране на хартия, книгите, дали живот на тези произведения, принадлежат на изложбените зали и музеите. В тази богата колекция на изкуството, сътворена от стари неактуални вече книги, се представят  десетки начини, по които библиофилите художници находчиво превръщат литературни произведения в изкуство.

Някои артисти умело трансформират отделни страници в сложни изрязвания или творчески платна. Други използват цели книги, за да създадат композиции от сложно издълбани скулптури. Трети събират многобройни книги в мащабни литературни инсталации. Независимо дали са изработени от книги с джобен размер или по-големи, всяка от техните композиции  показва различните естетически възможности на книгите.

„Не вярвам, че книгата някога ще изчезне, независимо че вече боравим с дигитални технологии, – казва Браян Детмър, творец на книжни конструкции. – Виждаме нещата да се променят и развиват. Вярвам, че и книгата ще се развие. Някои казваха, че рисуването ще изчезне щом фотографията и принтирането станат всекидневни способи. Но това не се случи – изкуството се разгърна да разказва своята собствена приказка и тогава видяхме появата на Модернизма.

Изобразителното изкуство се разклони. Вярвам, че това се случва и с книгите в момента. Сега, когато повечето ни технологии, повечето ни данни, повечето ни лични и културни записи са в дигитална форма, смятам, че това помага на книгата да се превърне в нещо ново. Един много вълнуващ момент за творец като мен и е вълнуващо какво ще се случи с книгата в бъдеще. Това изкуство го наричам – друг път към знанието.”

Как една книга се превръща в произведение на изкуството – ВИДЕО

Важни връзки:

Грим студио и школа по грим на Оливера Арнаудова

Школа по декупаж и приложни арт техники на Оливера Арнаудова

Статии от Оливера Арнаудова

 

Comments

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>