Роза Цветкова е била на много сватби, но една ще запомни завинаги – сред екзотиката на местните обичаи, между зелените хълмове на долината Канди.

Цялото сватбено войнство: младоженци, шаферки и кумове.

Цялото сватбено войнство: младоженци, шаферки и кумове.

 Боряна Антимова

Знаеш ли какво е до оня ден да си била по джапанки сред слонове и сарита, а днес вече си пак европейка, с елегантни дрехи, на високи токчета и те поглъща водовъртежът на столицата?” – Роза разпалено ръкомаха и цялата искри от добронамереност и позитивизъм.

Широката усмивка пасва на амплоато й на дива пътешественичка. “Обичам да откривам – нови земи и култури, нови хора и изживявания; да преоткривам света за себе си. Енергична и амбициозна съм и вярвам, че човек когато е позитивно настроен към света, предизвиква хубави събития в живота си”, признава Роза Цветкова.

svatba_6ri_lanka8

Сред слонове и по джапанки…

svatba_6ri_lanka3

В магазина за сарита ставаш разноглед…

Обиколила е Европа, половината от САЩ, а последната й голяма тръпка е Шри Ланка. Живяла е в Париж, Ню Йорк, Валенсия и Сиатъл и като много други българи е влюбена в “Голямата ябълка”: “Ню Йорк за мен е кръстопът на света! Невероятна смесица от националности, култури, събития, светлини, които те карат да вярваш, че всичко е възможно, стига силно да го искаш и да се бориш. Всекидневието лети с бясна скорост, а нюйоркчани изключително трудно се впечатляват от каквото и да било!

Ню Йорк до такава степен освободи духа и начина ми на мислене, че реших да се изправя пред най-големия си страх – височината, като скочих от самолет с парашут”, разказва младата дама. Роза Цветкова е завършила международни икономически отношения, прави магистратура по бизнес администрация.

С възторг говори за работата си – специалист по социални медии в българо-датската компания “Комфо”. Занимават се с подпомагане на фирмите при използването на Фейсбук като професионален инструмент. “Най-накрая се фокусирам върху голямата ми страст – социалните медии”, споделя Роза.

Ходила е на много сватби на свои приятели, но една от тях ще запомни завинаги. Защото се провежда сред екзотиката на Шри Ланка. “Беше в един от най-интересните градове в страната – Канди. Той е разположен сред зелени хълмове, в долината Канди, която пресича територия от тропически плантации. Канди е последната столица от ерата на древните крале в Шри Ланка и едно от най-свещените места за будистите”, обяснява младата дама.

С Раджит Тиамбаравата Роза се запознава в Париж. Там двамата са стажанти във фирма Alcatel-Lucent. “Бяхме около 60 човека от цял свят, работещи към различни компании. С Раджит се сближихме покрай общи пътувания – до Mont Saint-Michel във Франция, на обиколка с кола из Швейцария.

С него обичахме да се разхождаме безцелно из Париж, да откриваме места, непознати за туристите и да опознаваме начина на живот на истинските парижани. Когато той си тръгваше от Париж, му казах: “Да знаеш, следващата ни среща ще е на твоята сватба” и така и стана”, спомня си Роза. Раджит кани няколко от стажантите, но само тя и още една румънка успяват да отидат.

svatba_6ri_lanka4

“Като избрах сарито за сватбата, реших, че мога да пококетнича с него…”

Сватбата се провежда в двора на един хотел. Започва с традиционни ритуали. Бъдещите младоженци са застанали пред нещо като олтар от цветя. Започват да хвърлят листа, да чупят кокосови орехи с крак и по тях да гадаят, дали ще са щастливи в брака.

Пият мляко, като символ на благоденствие. Булката поднася почести към младоженеца – в Шри Ланка съпругът е обект на авторитет и уважение. Преди години мъжът е единствен е носел пари в семейството. Затова се очаква булката да го уважава много и да се грижи за него.

svatba_6ri_lanka2

Раджит и Веруни – влюбени и сияещи

Двамата дават подаръци на родителите – с благодарност за това, че са ги отгледали. Хранят се един друг, като символ на това, че двойката ще споделя и щастие, и тъга. А младоженецът увива любимата си с парчета плат, като знак, че ще се грижи за нея. Раджит е облечен в традиционен костюм за Канди, а любимата му Веруни – с бяло булченско сари със златни накити. Всички дами, включително и Роза, са в традиционната им дреха – сари.

Усещането беше неземно – аз в сари, под топлите слънчеви лъчи, сред усмивките на гостите, пъстрите цветове от копринените одежди и уханието на билки и чай”, вълнува се Роза. След ритуалите всички отиват в ресторанта, а върху всяка маса има подаръчета от младоженците – купа с цветя и хартиена кесия със сладки и снимка на влюбените.

Група младежи изпълняват традиционни танци от региона на Канди, а младоженците минават да поздравят всеки от гостите. Подаръците са в пари. Никой от гостите не посяга на обяда си, докато не започне да се храни младата двойка. Следва кротко парти, с оркестър, който изпълнява съвременна музика от Шри Ланка.

svatba_6ri_lanka6

Роза (отдясно на младоженците) с румънската си приятелка Анка Силаги (отляво).

svatba_6ri_lanka7

Подаръците от младоженците: за всеки гост – купа с цветя и сладки.

Когато човек излезе от комфортната си зона, се случва нещо уникално – вижда света по друг начин и открива нова страна от себе си – обяснява Роза. – В Шри Ланка се сблъсках с друг мироглед, с хора които се радват на всеки миг от живота си и не се привързват към материалното. Нямат много, но не се оплакват. Ходят боси, но погледнеш ли ги, се усмихват широко и няма как да не им отвърнеш със същото. Вярват, че ако ти си добър, и светът около теб ще стане по-добър.

Животът сред дивата и недокосната природа, лекотата и простотата на всекидневието там отключиха нещо в мен. Станах по-голям оптимист. Започнах да ценя повече малките неща в живота и да бъда по-щастлива. Моето пътешествие-мечта? Няма място на света, което да не искам да опозная! Засега ме привлича югоизточна Азия. Следват Австралия, Южна Америка и Африка.”

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>