Тази благородна, сгряваща и разпалваща страстите напитка е създадена не просто за пиене, а за наслада. Половината от удоволствието е в неповторимия аромат.

konjak_pred_kaminata

Боряна Антимова

Конякът е създаден не просто за пиене, а за му се наслаждаваш. Половината от цялото удоволствие е в неповторимия аромат. Той сгрява в студените зимни дни – едно от най-големите удоволствия е да седнеш пред камината с чаша от благородната и изискана напитка.

Богат е на биологично активни вещества, които влияят благотворно на организма. Помага за запазване на младостта, подобрява паметта и слуха, полезен е за зарастването на рани.

Важно за мъжете! Конякът е и единствената високоалкохолна напитка, която е прието да подарите на дама, без това да се приеме като проява на лош вкус.

konjak_pred_kaminata2

История на “гореното вино”

През XVI век, когато моряците тръгвали на далечен път през океаните, имали нужда от нещо, с което да се стоплят и подкрепят. Обикновено носели вино, но при дългите преходи то вкисвало. Някъде през XVII век някой (предполага се – холандец) се сетил, че може да дестилира виното – като се загрее, първо започва да се изпарява алкохолът, а не водата. Изпареното алкохолно съдържание се кондензира и резултатът е по-силното „горено вино” – brandewijn, както го нарекли холандците. Оттам по-късно идва и думата „бренди”.

Дистилерия за коняк.

Дистилерия за коняк.

По същото време предприемчивите жители на областта Коняк във Франция експериментират и стигат до извода, че чрез двойна дестилация се получават още по-добри резултати. Те започват да продават двойно дестилираното и силно вино в бъчви, като клиентите си го разреждат с вода преди пиене. В някакъв момент обаче неизвестен жител на Коняк решава да го опита без вода и открива, че от дългото стоене в дъбова бъчва вкусът на дестилираното вино става все по-добър. Така се ражда конякът и е наречен на името на областта.

Правилната чаша

Двата основни вида чаши – класическа (вдясно) и “тюлип” (“лале”) вляво, с които се сервира един от най-качествените коняци в света – френския “Арманяк”.

Двата основни вида чаши – класическа (вдясно) и “тюлип” (“лале”) вляво, с които се сервира френският “Арманяк”.

Ринг глас, или чаша-пръстен, сътворена от находчив дизайнер, за да се подчертае бутиковото значение на напитката – не за напиване, а за удоволствие.

Ринг глас, или чаша-пръстен, сътворена от находчив дизайнер, за да се подчертае бутиковото значение на напитката – не за напиване, а за удоволствие.

Ринг глас, или чаша-пръстен, сътворена от находчив дизайнер, за да се подчертае бутиковото значение на напитката – не за напиване, а за удоволствие.

Най-известната чаша за коняк – ниска, тумбеста в долната част, със или без ниско столче и стесняваща се към ръбовете, е внесена от традициите за пиене на бренди. Днес известната фирма “Рийдел” е създала иновационна форма за церемониално пиене на коняк. Чашите “Рийдел” са широки в ниската си част и с различно оформено стеснение към горната – като цилиндър, или леко разширяващи се като лале.

Цилиндричните чаши са за светъл многогодишен коняк, за да се подчертае тънкият плодов аромат и да се намали парещият алкохолен вкус. Тези във формата на лале са, за да се усети изтънчеността на конячните аромати.

Столчето трябва е ниско, за да позволява да държите чашата в дланта си. Преходът от широката част към стеснената се нарича “ватерлиния на силуета” – границата, до която да се налива. Прави се от прозрачно безцветно стъкло или кристал и в английската традиция се нарича снифтър (от “sniff” – “помирисвам”).

Три вълни на аромата

Коняк с пура – класика в културата на употреба на тази благородна и изискана напитка.

Коняк с пура – класика в културата на употреба на тази благородна и изискана напитка.

В пиесата на френския драматург Жан-Клод Брисвил – “Вечеря” има сцена, в която дипломатът Талейран описва на министъра Фуше как се употребява конякът: “Чашата се взема в ръка, затопля се с длани, леко се разклаща, за да започне да излиза ароматът”. “А после?” – “После го оставяте на масата и започвате да говорите за него”, отвръща Талейран. В тази ирония е изразена цялата култура на употреба на коняка.

Както при парфюмите, при него също има три вълни на аромата. Първата се разнася във въздуха при наливането, и букетът е от леки ванилови и цветни аромати. Втората се усеща в самия край на чашата – плодови и по-наситени аромати. При третата вълна идват тежки аромати на тютюн, дървесина и шоколад. Може да се усети, като пъхнете носа си в чашата, но внимателно, иначе силните алкохолни пари може да изгорят лигавицата.

В многообразието от аромати може да се усетят и нотки на цитрус, кестен, подправки, и дори на кожа, прясноизпечен хляб, пушек, барут.

Къде и с кого

Конякът разпалва любовните страсти и е подходящ при интимна среща.

Конякът разпалва любовните страсти и е подходящ при интимна среща.

Благородството и изискаността на коняка изключват суетата и тежките трапези. Той се пие в тиха и спокойна обстановка, сред приятели и любими хора. Класическият литературен пример е на английски лорд в компанията на аристократи, в стаята с камината, в спокоен разговор за политиката.
Правилото е конякът да се сервира след вечеря и преди турско кафе или чай, задължително в друга стая или в друг кът, не на трапезата, като церемонията по пиенето може да продължи дълго, на много малки глътки.

Правилото на трите “С”

Френската традиция изисква конякът (cognac) да се пие заедно с кафето (café) и пурата (на френски – cigare) – това е правилото на трите “С”.

Към него не върви никакво мезе. Изключени са и лимонът, шоколадът и плодовете, както някои предлагат. Погрешно е да нагрявате чашата – така ароматните вещества в дълбочина се изпаряват и няма да усетите неповторимия букет от аромати.

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>