Класация на актьорите, превъплътили се любимия шпионин на Нейно Величество Джеймс Бонд.

Колкото и години да минат от появата на първия Джеймс Бонд на екрана, не стихват споровете кой е бил най-добрият Агент 007. Имената в този списък не са по година на поява, а по възходяща градация – най-добър е последният в списъка. Но който и да е играл най-добрия шпионин на Нейно Величество, Джеймс Бонд си остава един от най-любимите и интересни герои на големия екран.

Джордж Лезенби: нежен на финала

JamesBond01

Този австралиец винаги е бил някак парадоксален. От една страна, неговата роля на Джеймс Бонд във филма от 1969 г. „В тайна служба на Нейно Величество“ си остава един от най-атрактивните. Но това е благодарение на невероятния сюжет, интересните снимки на режисьора Питър Хънт и, разбира се, на умопомрачителното момиче на Бонд, изиграно от Даяна Риг.

Самият Лезенби изглежда много добре в риза и смокинг, атлетичен е и удивително нежен в последната сцена. Но в останалото Джордж според критиците изглежда по-скоро неудачна замяна на истинския Бонд.

Тимоти Далтън: прекалено мрачен

JamesBond02

Звездата от кинокласиката „Брулени хълмове“ е доста мрачен в ролята на Бонд. Признат като първокласен класически актьор, той играе Бонд в средата и края на 80-те, когато изискванията към актьорското майсторство са особено високи. В крайна сметка неговият Бонд е по-скоро забавен, отколкото сериозен… независимо от мрачния вид на Далтън.

Цялата тази сериозност не помага на актьора. Макар че във филмите „Искри от очите“ (1987) и „Упълномощен да убива“ (1989) има няколко наистина зрелищни сцени, самият Дълтън изглежда доста… неуместен за тази роля.

JamesBond03

Пиърс Броснан: прекалено мек

JamesBond04

Броснан винаги е бил привлекателно момче, с кадифен глас и искрящ поглед, но при него има две особености, които играят в негов ущърб. Първо, ако Далтън е прекалено сериозен, този ирландски актьор е прекалено мил: ако не се смята един хубав момент във филма от 1995 г. „Златното око“, той никога не е имал предимства. Бонд като образ не е сладникав хубавец. Той, според следващите изпълнители на ролята Шон Конъри, Даниел Крейг и Роджър Мур, е доста груб и суров, и тримата са осъзнали това, когато са се заемали с ролята. А шармантният Броснан винаги е изглеждал прекалено мек за тази роля.

JamesBond05

Освен това Броснан става жертва на явление, което в Холивуд наричат „верига от негледани филми“. Като кулминация на неудачите му определят филма от 2002 г. „Не умирай днес“. Конъри би изглеждал по-достойно в тези мисии не на живот, а на смърт.

Даниел Крейг: прекалено нисък и рус

JamesBond06

„Той е с прекалено нисък ръст! И прекалено блондин! Какво са си мислили тия, като са го избирали?!“ – такива са най-честите възмутени отзиви през 2005 г., когато за ролята на агент 007 вземат англичанина Даниел Крейг. Но Крейг „се смее последен“. Определят го като един от най-добрите актьори, играли някога Бонд, а играта му – като убедителна и правдоподобна. Неговият Бонд действително изглежда истински.

Това, че Крейг е с телосложение на олимпиец, че изглежда достатъчно твърд и, по мнението на повечето жени – сексапилен, му помага. През 2005 г. Бонд изглежда е „мъртъв“, но Крейг успява да възроди идеята. Според критиците обаче продуцентите е трябвало да са по-внимателни – не си е струвало да превръщат Бонд-Крейг в безсъвестно животно. Несантименталната жестокост е едно на ръка, но да изхвърлиш своя приятел Матис на боклука (както се случва във филма „Спектър на утехата“, 2008) – това не е човешко.

JamesBond07

Междувременно продуцентите на последния филм за Джеймс Бонд с Крейг, който трябваше да се появи през ноември – Specture имаха големи ядове, след като в края на миналата година хакери проникнаха в компютърната система на „Сони пикчърс“ и се добраха до сценария. Тогава те отрекоха изтеклата информация, че снимките са прекратени. Последната лента „007 Координати: Скайфол“ събра от зрители по света 1,1 млрд. долара.

Роджър Мур: почетно второ място

JamesBond08

JamesBond09Много хора обичат този стар добър Бонд на Роджър Мур. И все пак, когато Мур се заема с образа на Бонд през 1973 г. („Живей, а другите да умрат“), Шон Конъри от десетилетие се справя прекрасно с ролята. Според много хора именно той е истинският Бонд. Мур обаче не само прекрасно се вписва в ролята и добавя собствен характер на агент 007, но и има фантастичен успех.

Филмите с Мур обаче – особено първите четири – макар да са едни от най-„безпомощните“ като режисура и продуцентство, остават невероятно интересни и любими на зрителя. Да, вярно е, че през 1985-а (филмът „Изглед към Долината на смъртта“) Бонд на Мур повече прилича на охранен брокер, отколкото на стройна, но сурова машина за убийства. Но заради заслугите на актьора в по-ранните филми на серията може да му се прости това.

Шон Конъри: любимият Бонд

Критици и зрители са единодушни, че Шон Конъри е единственият актьор, който наистина заслужава тази знаменателна роля. Решението на продуцентите Албърт Броколи и Хари Залцман да вземат бивш културист за ролята на агент 007 е съдбовно. Те разбират, че ако се добави малко лустро на този симпатичен шотландец, който освен това се придвижва гъвкаво като пантера, ще получат именно този Бонд, когото да обикне целият свят.

JamesBond10

JamesBond11

Бонд на Даниел Крейг е правдоподобен, на Роджър Мур – забавен. Но заради увереността, изключителния мъжки тембър на гласа, великолепните фигура и език на тялото, и не на последно място заради майсторската актьорска игра в някои сцени (особено във филма „От Русия с любов“) Шон Конъри напълно заслужено заема първо място в този списък.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>