Как се променяха критериите за женска красота през последните 60 години.

Мис Свят 2013 Меган Янг, чиято корона беше отнета по-късно заради еротични фотосесии.

Мис Свят 2013 Меган Янг, чиято корона беше отнета по-късно заради еротични фотосесии.

Боряна Антимова

На 14 декември в Лондон ще бъде избрана Мис Свят 2014. В предвкусване на новия парад на красотата британският вестник Daily Mail припомня накратко откъде е започнало всичко и прави обзор по темата какви девойки са се ценили през различните десетилетия.

Керстин Кики Хакансон.

Керстин Кики Хакансон.

Тази година “Мис Свят” се връща в родината си. През 1951-ва в британската столица за пръв път се организира конкурсът “Бикини” – тогава тези бански току-що са излезли на мода. От участничките се изисквало единствено да пеят, танцуват и показват плажни облекла.

Всъщност това е една красива рекламна акция и победителката е Кики Хокансон от Швеция. Кики е единствената красавица в света, която короноват в бикини. Тогава будната общественост в много страни се възмущава от “безсрамието”. Заради заплахата да се свали конкурсът организаторите са принудени да заменят бикините на участничките с по-скромни цели бански.

50-те години

Дениз Перие.

Дениз Перие.

Името “Мис Свят” е измислено от пресата, но се налага и остава. В първото десетилетие на конкурса всички победителки излъчват консервативния блясък на актрисите от старите холивудски филми. Такава е Мис Свят 1953 – французойката Дениз Перие.

60-те години

В тези години звезда на модните списания и символ на Лондон и на 60-те е моделът Туиги – хилава, с изпито лице, огромни очи и бунтарски и навъсен поглед. На конкурса обаче продължават да се ценят закръглените девойки с фигура тип пясъчен часовник и “зрели” лица. Като Мис Свят 1967 Маделейн Хартог Бел от Перу, която през 1968-ма предава короната на австралийката Пенелопе Плъмър.

70-те години

Епохата на диското внася своите корекции и във вида на участничките в конкурса. Горещата карнавална външност и загарът извеждат на лидерски позиции латиноамериканките. През 1971-ма Мис Свят става Лусия Таварес Петерле от Бразилия, а през 1975-а – пуерториканката Уилнелия Мерсед.

80-те години

Силно разрошени тупирани коси, ярък грим и отчетлив силует с подчертано широки рамене – красавиците от това десетилетие приличат по-скоро на диви тигрици. Журито на конкурсите “Мис Свят” не подминава този тренд. През 1984 г. победителка става Астрид Каролина Ерера от Венецуела, а през 1987 г. – Ула Вайгерщофер от Австрия.

90-те години

Традиционни тоалети за участничките в конкурсите “Мис Свят” стават богато бродираните и бляскави тоалети, а пищните силуети окончателно остават в миналото. През 1992 г. победителка е рускинята Юлия Курочкина, а през 1994 г. – една от най-харесваните красавици, звездата на индийската филмова индустрия и “Боливуд” Айшвария Рай.

След 2000-та

Идва модата на блондинките и на славянската външност. През 2007 г. Мис Свят става Татяна Кучарова от Чехия, а през 2008-ма – рускинята Ксения Сухинова.

Татяна Кучарова.

Татяна Кучарова.

Ксения Сухинова.

Ксения Сухинова.

След 2010-а

От началото на това десетилетие вече три години подред на конкурса, учреден във Великобритания, победителки стават екзотични красавици. През 2011 г. Мис Свят става Ивиан Саркос от Венецуела, през 2012-а – Ю Венся от Китай, а през 2013-а – филипинката Меган Янг. Но не й е съдено дълго да се радва на короната. Тя й е отнета, тъй като става ясно, че има не една еротична фотосесия. Така първата й подгласничка Марин Лорфелен от Франция става новата “Мис Свят” 2013.

Разплаканата Ивиан Саркоз.

Разплаканата Ивиан Саркос.

Юй Венся.

Ю Венся.

Меган Янг

Меган Янг

Марин Лорфелен.

Марин Лорфелен.

Дали ще се запази тенденцията да се избират екзотични красавици, ще видим на 14 декември, на финала на конкурса “Мис Свят” в Лондон.

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>