Мислете за зетя като за син, за да ви приеме като майка. Ако се стараете да пазите авторитета и свободата му, ще го спечелите безусловно.

Шегата “зад всеки успял мъж стои една учудена тъща” предизвиква бурен смях, стига да не сте потърпевшият зет и тъщата да не ви гледа озадачено при всяка ваша победа. От другата страна на барикадата стои една достолепна дама, която много иска дъщеря й да е обичана, обожавана, глезена повече от нея самата. Все й се струва, че детето й заслужава нещо по-добро от това, което тя е получила от своя съпруг. И се започват едни безконечни Пунически войни между тъща и зет, като най-потърпевше е вашето пораснало момиченце.

Странно защо, вицовете за тъщите са повече от тези за свекървите. Необяснима е ненавистта на младия мъж към дамата, родила и възпитала неговата любима. Също толкова непонятни са недоверието и нетърпимостта на една дама към мъжа, обикнал момиченцето й. Нормално е между двама ви да има противоречия. Все пак сте много различни по пол, възраст, вкусове, навици, разсъждения, жизнен опит.

Дори и да живее отделно, тъщата се възприема от зетя като нежелан придатък към любимата. Той вижда в нея източник на проблеми и беди, струва му се, че влияе отрицателно на дъщеря си. Изпитва страх и тревога от нея и се чувства несигурен в нейно присъствие, защото не знае какво говори тя на дъщеря си и дали съзнателно или не я настройва срещу него. Тъщата пък смята едва ли не за свое задължение да поучава непрекъснато младата двойка. Което дразни. Но на много от дамите и през ум не им минава, че може да досадят на младите.

Понякога причината за сложните отношения тъща-зет е в инфантилната привързаност на дъщерята към нейната майка. Досадно и дразнещо е, когато двамата живеят отделно, дъщерята да звъни по няколко пъти на ден, за да пита майка си как да постъпи. Също толкова неуместно е тъщата да звъни по няколко пъти на ден, за да дава наставления на дъщеря си. Не се чудете, ако зетят ви е бесен – на никого не му е приятно да му ръководят семейството отвън.

Проблеми възникват и когато младият мъж е имал сериозни проблеми в отношенията си със собствената си майка. Всичките обиди и недоволства срещу майка си той проектира върху тъщата. Но най-често не приема тъщата си, когато проектира върху нея недоволството от собствената си жена, твърдят психолозите.

Представете си обаче, че в един прекрасен ден ви връхлети прекрасното желание да подадете топла майчина ръка на вашия зет. Нещата са много по-прости, отколкото предполагаме, и сами си ги усложняваме, твърдят психолозите и специалистите по семейно щастие.

Мислите, че той, като по-млад от вас и като мъж, трябва да положи усилия, за да ви се хареса и да го приемете. А ако опитате вие да направите първата крачка? Да, вие сте дама, но сте по-възрастна, по-опитна. Ние, жените, повече умеем да оправяме развалените отношения, защото като майки в нас е заложена съзидателната сила – да градим, а не да съсипваме.

Никоя майка на момиче не би искала зет ѝ да я вижда в такава светлина…

Зет, сладък като мед

Ако чистосърдечно и искрено желаете да сте в добри отношения с мъжа до вашата скъпа дъщеря, ето няколко правила, които може да опитате да спазвате:

♦Помислете си само: та той също е дете на нечии родители, а те вероятно също като вас мечтаят той да е щастлив във връзката си! Мислете за него като за собствен син. Така той ще се почувства обичан, ценен и част от семейството ви.

♦Показвайте му по-често, че се радвате да го видите.

♦Питайте го по-често за работата му, подкрепяйте го.

♦Искайте по-често мнението му по различни въпроси. Така ще му покажете, че го уважавате като глава на новото семейство, но и по-бързо ще го опознаете.

♦Ако той ви сподели проблем с дъщеря ви, не бързайте да вземете нейната страна. Бъдете негов съюзник в случаите, когато е прав.

♦Не натрапвайте непоискани съвети. Вместо това просто предложете вариант за решение.

♦Забравете присмеха и критиката към него. Особено пред дъщеря си. Забранете си да злословите по негов адрес дори и с най-близките.

♦Не търсете недостатъци в него. По-добре изтъквайте достойнствата. Идеални хора няма.

♦Щадете чувствата му, не показвайте, че се интересувате само от дъщеря си и внуците. Не пропускайте да подчертавате неговата роля като глава на семейството.

♦Бъдете добър слушател. Може вашият зет да не е в добри отношения със собствената си майка и да няма с кого да сподели.

♦Ако решите да помагате в отглеждането на внуците, не натяквайте на зетя каква голяма услуга правите на семейството му.

♦Не заемайте позицията на лидера и контролиращия в отношенията ви със зетя.

♦Признайте му правото да се отличава от вас. Не налагайте своя модел, така само ще внесете напрежение в отношенията ви.

♦Не клюкарствайте. Не препредавайте дори и на близките си нещо, което той ви е доверил.

…По-добре да запазите ето такива снимки… Но за тях трябва да се положат много усилия и търпение.

Виж още: Щастлива снаха на прекрасна свекърва

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>