Ирационалната страст към определени предмети и действия невинаги е с негативен контекст. Топ 12 на най-странните фетиши, които наистина съществуват.

Matt Cardy/Getty Images.

Matt Cardy/Getty Images.

Фетишите имат печалната слава на нещо забранено, скандално и ненормално, защото се свързват преди всичко с БДСМ* културата. Но те реално съществуват и сред наглед съвсем “прилични” и “нормални” хора. Някои от фетишите, изброени тук, може да предизвикат силно отвращение у вас, но по-добре е да сте запознати, за да не се шокирате, когато ги разпознаете у някой от познатите си.

Фетишът е ирационална страст към определени предмети или действия. Не е задължително фетишът да е с негативен контекст, но подобно пристрастие може да причини дискомфорт на околните.

Фетишите са свързани преди всичко със секса и са табу. Но нима в нашия безумен свят няма да се намери място поне за една допълнителна капчица безумие? Сред хората реално съществуват има толкова странни фетиши, колкото е трудно да си представите. За тях малко се говори, защото тези, които ги притежават, обикновено се срамуват да споменават за това. Ето топ 12 на най-странните фетиши, които наистина съществуват у хората. Снимките са на therichest.com.

Искате да се държите като маса?

fetishi12

Някога приисквало ли ви се е да се държите като мебел? Например, стол или маса? Форнифилите го искат. Някои, точно обратното, обичат някой да се държи като мебел пред очите им. Форнифилията е една от традиционните части на БДСМ* субкултурата. Тя стана особено популярна през 70-те години на миналия век след изложбата на художника Алън Джоунс с основна тема „мебели от хора“.

За БДСМ културата се заговори още и при излизането на филма „50 нюанса сиво“, където много от „упражненията“ бяха показани. Колкото и скандално да звучи, тези неща съществуват в сексуалните отношения, но има едно основно правило: и двете страни да ги пожелаят.

Желаете да правите секс с дърво?

fetishi11

Дендрофилията е влечение към дърветата. Не винаги то е на сексуална основа – най-ревностните защитници на природата също могат да бъдат причислени към дендрофилите. Но автентичните дендрофили наистина обичат дърветата, като например един шотландец, на когото е забранено да влиза в обществен парк, след като през 2010 г. се опитал да осъществи полов акт с дърво в този парк.

Възбуждат ви сълзите?

fetishi10

Обикновено плачът не възбужда, а отблъсква. Но някои хора действително се възбуждат в отговор на нечий плач и се наричат дакрифили. Дакрифилията може да бъде свързана и с всякакви други силни емоции. Важно е да се отбележи, че дакрифилията не е садизъм – възбуда предизвикват самите сълзи, а не болката, причинена, за да разплачеш някого.

Харесва ви усещането, че ви лазят насекоми?

fetishi9

Ако не понасяте насекомите, по-добре не четете тази точка! Формикофилията е привличане към усещането, появяващо се, когато по тялото ви пълзят бръмбари. Да, това е толкова страшно и отвратително, колкото звучи. Формикофилията е една от формите на зоофилията.

Обичате миризмата на пот?

fetishi8

Много от нас асоциират определени миризми със секса. Та откъде се е взел стереотипът за ароматните свещи например? Но олафактофилията е сексуална възбуда, свързана с миризмите – обикновено се асоциира с миризмите, отделяни от тялото, включително на газове и пот. Колкото и нелепо да ви звучи, олафактофилите обичат подобни миризми – те отключват в техния мозък определени хормонални механизми.

Възбуждат ви религиозни атрибути?

fetishi7

В този фетиш са намерили отражение сложните отношения между религията и секса. Хиерофилията е възбуждане от гледане на религиозни атрибути и взаимодействие с тях. Някои религиозни практики предполагат екстатично състояние: не се ли покрива то с хиерофилия?

Побъркани сте по колата си?

fetishi6

Почти всички мъже изпитват нездраво влечение към своите коли, така че е логично, че някои ги извеждат на съвсем друго равнище. Механофилията е фетиш, имащ отношение не само към автомобилите, но и към всякакви други метални предмети. Представете си например влечение към… струг!

Обичате да облизвате дръжката на вратата?

fetishi5

Облизването на дръжките на вратите е супер нехигиеничен фетиш, зад който стои, разбира се, определена степен на сексуализация на това действие. Японски девойки например започват протест против цензурата на откровените филми с флашмоб с облизване на дръжки на врати.

Изпитвате много силно влечение към косата?

fetishi4

Всички малко или много са побъркани по косите си, особено девойките: ту ги къдрят, ту ги изправят, ту ги събират на опашка, ту ги разпускат. Но има хора, които се отнасят към косите с още по-голям трепет – това са трихофилите. Например през 90-те години на миналия век сериен убиец отрязва кичури коса от жертвите си и ги слага в мъртвите им шепи. Трихофилията се отнася не само към косите на главата, но и към всички косми по тялото.

Възбуждат ви престъпници?

fetishi3

Влечението към престъпниците е разпространено много по-широко, отколкото би следвало. С телевизионните сериали, фетишизиращи престъпниците, такива като „Декстър“, не е чудно, че това се случва. Гибристофилията е възбуда от това, че партньорът ви е извършил престъпление. Не е изследван напълно механизмът на това влечение. Възможно е да възниква просто ей така, от нищото, а възможно е да е предизвикано от желанието да вкараш партньора си в правилния път.

Възбужда ви Квазимодо?

fetishi2

Тератофилията е влечение към физически уродливите и безобразни хора. Често този фетиш се разиграва в литературните произведения, сериалите и филмите. Много разпространен сюжет е как красива девойка е неудържимо привлечена към урод. Ако сте в тази група, Квазимодо и Призракът от Операта ви поздравяват прави!

Обичате за облизвате око?

Звучи отблъскващо, но има и такъв фетиш – възбуда от облизването на нечия очна ябълка. Това странно действие е израз на любов в много японски двойки. Но трябва дебело да се подчертае, че окулолинктусът е опасен фетиш, който може да доведе до механично повреждане на очите. И това наистина се е случило с много ученици от едно японско училище.

*БДСМ (на англ. BDSM) е субкултура, основаваща се на нетрадиционни форми на сексуални отношения. Абревиатурата означава ролеви игри като „връзване и дисциплина“, „доминиране и подчинение“, „садизъм и мазохизъм“ и др.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>