Сдружение „Тук-Там“ търси родолюбиви последователи на Априлов и Денкоглу да подпомогнат обучението на млади българи.

Лилия Костова, Атанас Събев и Сиво Даскалов учат в Марбург, Харвард и Кеймбридж със стипендии от фонда „Иди, учи и се върни“. На снимката са заедно с мениджъра проекти на „Тук-Там“ Юлия Георгиева (третата отляво). Снимки: „Тук-Там“.

Младите българи от сдружение „Тук-Там“ продължават родолюбивата традиция на възрожденците – да подпомагат финансово будни младежи да учат в чужбина. За разлика от именитите си предшественици го правят по най-съвременния начин – с краудфъндинг кампания за набиране на средства в интернет. Чрез нея приканват българите, разпръснати по света, да финансират с дарения, кой колкото може, магистратурата на трима студенти в чужбина. Условието е след края на обучението си да се върнат и да приложат наученото в България.

Това е второ издание на инициативата на сдружение „Тук-Там“ – организацията на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България. Чрез проектите и инициативите си те обединяват българи, живели или живеещи зад граница, като използват опита и знанията, натрупани в чуждата среда, за да правят страната ни едно още по-хубаво място за живеене. „Тук-Там“ съществува от 2008-ма, а през миналата година създаде и фонд, който да помага желаещи да придобият така ценения опит от обучението в друга страна.

През 2016 г. чрез фонда и инициативата „Иди, учи и се върни“ бяха подпомогнати трима души с общо 11 хиляди лева за техните магистратури в Харвард, Кеймбридж и Марбург. До 15 април тече втора дарителска кампания, наречена “Сговорна дружина носи опит от чужбина”, чиято цел е да събере средства за новото издание на фонда.

Логото на кампанията „Сговорна дружина носи опит от чужбина“.

„През 2016-а успяхме много бързо от лични дарения да съберем 11 хиляди лева. Тази година започнахме подготовката по-отрано и затова се целим и по-високо. Искаме да осигурим 3 стипендии от по 10 хиляди лева“, каза Юлия Георгиева, мениджър проекти на „Тук-Там“.

Дарителската кампания е в crowdfunding платформата Generosity, а даренията са в долари. „Само за 12 дни бяха набрани 55% от цялата сума от 49 дарители, като получаваме дарения от 5 долара до 5 хиляди долара, и всяко едно от тях ни доближава все повече до целта. Това много ни радва, защото означава, че хората припознават каузата като своя и ни подкрепят. Традицията продължава“, вълнува се Юлия.

Като човек, чиято лична кауза е образованието, тя се е заровила в старите документи и е открила, че има издадена „Енциклопедия на дарителството“ от 2012 г. в 3 тома. В нея са разказани историите на всички големи дарители от 1878 г. до 1951 г. „Оказва се, че сме имали големи традиции в дарителството, които са прекъснати през 1951 г. и сега от „Тук-Там“ искаме да ги възродим“, казва Юлия.

В „Енциклопедия на дарителството“ тя с изненада чете колко много заможни българи са създавали различни фондове за подпомагане на читалища, сиропиталища, столови за храна на бедните и какво ли още не. Най-интересни са ѝ българите, инвестирали в образованието на будни младежи – Васил Априлов, Иван Денкоглу и братята Евлоги и Христо Георгиеви, с чиито дарения е изграден Софийският университет. Впечатлена е и от факта, че много обикновени хора също са помагали с каквото могат за образованието на будни българчета.

Васил Априлов и Денкоглу имат сходна история. Те са израснали в голяма нищета и беднотия, но и двамата се развиват успешно в чужбина и стават много предприемчиви търговци. Натрупват състояние, което инвестират в България в различни образователни институции, в това число Априловската гимназия. Помагат и на будни младежи да учат в чужбина с условието да се върнат в България.

Примерите за успешни стипендианти са много. Такъв е Иван Гюзелев, български просветен деец, математик, политик и философ. Той е един от основоположниците на гимназиалното образование по физика в България. След обучението си се връща в Габрово, от 1871 до 1876 г. преподава в Априловската гимназия и създава първия кабинет по физика. По-късно става министър на народното просвещение и дългогодишен председател на Върховната сметна палата.

Стипендиантът Тодор Бурмов пък впоследствие става и министър-председател на България. И съставителят на „Рибния буквар“ Петър Берон е заминал с такава стипендия да учи в чужбина.

Екипът на „Тук-Там“ вярва, че в страната ни има много възможности за младите.

„Тези примери на големи българи ни вдъхновяват. Ние си обгрижваме нашите стипендианти не само финансово, но и с всякаква друга подкрепа. Чуваме се поне веднъж месечно и се подготвяме за тяхното завръщане това лято, защото трябва да им помогнем и да се реализират добре тук“, казва Юлия.

Сиво Даскалов е техният стипендиант в Кеймбридж. Той учи изкуствен интелект. От Варна е и иска да се върне в родния си град и да преподава във Варненския университет. В момента още не е съвсем сигурен как ще съчетае преподаването в университета и бизнеса, към който се насочва. По-скоро клони към преподавателската дейност.

Другият стипендиант Атанас Събев специализира данъчно право в Harvard Law School и когато се върне, ще се занимава с това. Иска също да помага на стартиращи компании да се оправят в данъчната документация. Лилия Костова специализира Outdoor Studies или методи на учене сред природата в Марбург, Германия. Тя иска, като се върне в България, да създаде свое училище за учене сред природата.

Лилия, Атанас и Сиво вече имат ясни планове за бъдещето си, след като се върнат в България.

Подаването на документи от кандидати за следващите стипендии започва на 24 април и продължава до 24 май. За комисията, съставена от хора от „Тук-Там“ и изявени личности от бизнеса и неправителствения сектор, е много важно кандидатите да знаят какво искат да постигнат и то да е обвързано с България.

Всички кандидати минават през 3 етапа: след първия се избират 30, които трябва да изпратят видео, в което да разкажат как виждат бъдещето си в България след това. Най-добрите 10 ще бъдат поканени на интервю с комисията и от тях ще бъдат избрани тримата стипендианти за 2017 г.

Юлия Георгиева е щастлива, че помага на българи, учещи в чужбина, да се реализират обратно в България.

Преди да стане мениджър проекти на „Тук-Там“, Юлия Георгиева е натрупала опит в чужбина, който сега ѝ е много ценен в работата. Завършила е филологическия факултет на Софийски университет, специализирала е по програмата „Език. Култура. Превод“ в гр. Гент, Белгия и в Московския държавен университет. Живяла е известно време в САЩ и Англия. Прекарва една година във Финландия на педагогически стаж, като преподава на деца руски и английски. Връща се в България и се включва като учител в програмата „Заедно в час“.

Сега е посветена изцяло на „Тук-Там“ и споделя, че това за нея е мечтаната работа. „Щастлива съм, че чрез организацията помагам на българи да се реализират обратно в родината си, като направят своя информиран избор. Това е много мотивиращо, защото се срещам с толкова много позитивни хора, които имат желание да се върнат тук и да правят нещо смислено“, вълнува се Юлия.

Хората от „Тук-Там“ вярват, че в страната ни има много възможности за младите. Доказват го всяка година с най-големия кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина “Кариера в България. Защо не?”, който организират заедно с фондация “Идентичност за България”.

До 15 април всеки българин по света може да подкрепи новата кампания „Сговорна дружина носи опит от чужбина“, като дари средства или пък сподели за нея с други сънародници ТУК

Източник: Vesti.bg

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>