Калиа Калчева и Констанца Дюлгерова – първи в стипендиантската програма “Евробет талант”, насърчаваща млади творци в музиката, графиката и сценичното изкуство.

evrobet2

Manhattan school of Music, Университетът за музика и сценични изкуства (MDW) във Виена и Университетът по изкуствата в Есен, Германия, които са сред най-престижните университети за изкуство по света отварят вратите си за Калиа Калчева и Констанца Дюлгерова. Двете момичета са отличени сред многобройните кандидати за първите награди на стипендиантската програма Евробет талант, която насърчава млади творци в областта на музиката, графиката и сценичното изкуство.

kПрограма Евробет талант е създадена през 2014 г. като резултат от успешното сътрудничество между Фондация Аполония, Помощ за благотворителността в България и Евробет. Първото й издание бе проведено в рамките на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол.

Освен стипендия за младите изпълнители, програмата им предоставя възможност за срещи с утвърдени хора на изкуството, които приемат да бъдат техни ментори за една година. През 2014 г. ментори са Теодосий Спасов, Владимир Пенев, Борис Мисирков и Георги Богданов, подкрепени са 16 младежи на възраст от 18 до 25 години.

Като част от официалната програма на Празниците на изкуствата Аполония 2015, на 31 август от 19 ч. в Клуб Аполония/Сцена ОББ публиката ще има възможност да се срещне с младите таланти. Ще се изявят пианистите Констанца Дюлгерова и Ангел Николов, концертът ще бъде съпътстван от изложба на Елис Вели, Ивелина Ямалиева, Лидия Александрова, Мария Цветкова, Милен Колев, Савина Топурска, Симеон Лазаров, Теодор Асенов и Явор Иванов – графици и фотографи, отличени със стипендии в раздел визуални изкуства.

В края на концерта ще бъдат представени и новите таланти, избрани от престижното жури на Евробет талант в категориите музика, визуални и сценични изкуства, които ще се запознаят със своите ментори.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>