Експертите от най-големия в света сайт за пътешественици съставиха рейтинга на топ 25 градовете в цял свят, които човек трябва да посети, докато е жив.

Експертите от най-големия сайт за пътешественици Trip Advizor съставиха рейтинга на топ 25-те града в света, които са най-високо оценени от туристите от цял свят. Няма да познаете кой е на първо място… Само ще подскажем, че е съвсем близо до България.

25.Сан Франциско, САЩ

© deviantart.com.

© deviantart.com.

© fricon.se.

© fricon.se.

Градът до залива е пълен с приключения и забележителности. Може да тръгнете на ферибот към Алкатрас, да опитате кухнята на Малката Италия или да разгледате околните хълмове. Етническият и културен състав на жителите на Сан Франциско е един от най-разнообразните в САЩ. Може да закусите в Mama’s, преди да отидете да разгледате моста Golden Gate или кулата Койт.

24.Чиангмай, Тайланд

© theinternettraveller.com.

© theinternettraveller.com.

© orangesmile.com.

© orangesmile.com.

Чиангмай е много по-зелен и тих от другите градове в Тайланд. Това място, наричано „Розата на Севера“, съчетава в себе си всички уникални тайландски особености, включително знаменитите храмове.

23.Лисабон, Португалия

© autocarhire.com.

© autocarhire.com.

© excellentworlds.com.

© excellentworlds.com.

Лисабон се отличава със съчетанието си на седновековна и мавританска архитектура. Градът се намира под отличается сочетанием средневековой и мавританской архитектуры. Город находится под опеката на замъка Свети Георги. Даже трамваите в Лисабон може да се нарекат историческо наследство — голяма част от тях на възраст са над един век.

22.Сидни, Австралия

© wikimedia.org.

© wikimedia.org.

© allianceabroad.com.

© allianceabroad.com.

Градът e известен с оперния си театър, с моста Харбър Бридж и с разкошните си плажове. Жилищните квартали на големия Сидни са обкръжени от национални паркове. Береговата линия (както външната “морска”, така и вътрешноградската) изобилства от многочислени заливи, пристанища и острови.

21.Будапеща, Унгария

© pushingtheflywheel.com.

© pushingtheflywheel.com.

© imgur.com.

© imgur.com.

Опасан от Дунав, хълмовете на Буда на запад и Великите равнини на изток, Будапеща просто е пълен с умопомрачителни пейзажи. Неокласическата архитектура на града е все така великолепна, както в минали времена, макар да носи белезите на Втората световна война. Будапеща е построен върху много термални извори, затова в задължителния списък за посещения на забележителности влизат неговите бани.

20.Бангкок, Тайланд

© disfrutabangkok.com.

© disfrutabangkok.com.

© captainkimo.com.

© captainkimo.com.

Бангкок е съчетал в себе си магичната красота на будистките храмове и абсолютно лудия си нощен живот. Освен това не е за пренебрегване и фактът, че това е едно относително евтино място за пътешествия.

19.Кейптаун, ЮАР

© imgur.com.

© imgur.com.

© imgur.com.

© imgur.com.

От едната си страна Кейптаун е обкръжен от километри океан и девствени плажове, а от другата – от великолепни планински масиви. Това е един от най-космополитните африкански градове с колониални корени, които и до днес се откриват в архитектурата му.

18.Чикаго, САЩ

© trumphotelcollection.com.

© trumphotelcollection.com.

© imgur.com.

© imgur.com.

Определят Чикаго като твърдината на американския Среден Запад, родината на блуса и огнище на джаз културата. Слави се и с архитектурата си. Там се появяват първите небостъргачи. Днес градът е известен и като дом за най-добрите комедийни шоута в САЩ.

17.Дубай, ОАЕ

© dubaieye1038.com.

© dubaieye1038.com.

© htmnet.fiu.edu.

© htmnet.fiu.edu.

Ако ви интересуват историческите забележителности и искате да видите футуристичен мегаполис, то тогава Дубай е вашата дестинация. Той е известен с кулата Бурдж Халифа — най-високото здание в света, а също и с удивителните си изкуствени острови и с първокласните плажоне върху тях. Усилията на местните строители заслужават уважение и заради факта, че до 70-те години на ХХ век Дубай е бил само малко племенно селище.

16.Санкт Петербург, Русия

© layoverguide.com.

© layoverguide.com.

© bbc.co.uk.

© bbc.co.uk.

Пътешествениците в цял свят определят Петербург като най-европейския от всички руски градове — заради неокласическата му архитектура, многото художествени галерии и ъндърграунд клубове.

15.Барселона, Испания

© finedininglovers.com.

© finedininglovers.com.

© wallpapersus.com.

© wallpapersus.com.

Барселона съчетава по неповторим начин старото и новото. По-голямата част от града, както и преди столетия, се състои от тесни улички и старинни здания, а на брега ще откриете разкошни съвременни апартаменти и хотели.

14.Буенос Айрес, Аржентина

© imgur.

© imgur.

© imgur.

© imgur.

Наричат го Южноамериканския Париж заради богатото европейско наследство и прекрасната архитектура. Още повече, че той е съхранил латиноамериканската страст, уюта на уличните кафенета и красотата на сенчестите паркове.

13.Флоренция, Италия

© bonesdontlie.wordpress.com.

© bonesdontlie.wordpress.com.

© made-in-italy.com.

© made-in-italy.com.

Флоренция е град, който изглежда, сякаш е застинал в миналото. Там се намират много от най-добрите италиански музеи, катедрали, галерии, площади и магазини. Съветът на туроператорите е да започнете разглеждането на града от катедралата Санта Мария дел Фиоре и площада Синьория.

Кои са първите 12 града виж ТУК

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>