Всяка дреха в новата провокативна колекция на енигматичния дизайнер Жоро Пентаграм е с име – препратка към това, което го е вдъхновило.

Мира Цанева

Да решиш отново да се занимаваш с любимата си дейност след немалко години пауза е своеобразно завръщане към себе си, към вътрешното си непогрешимо аз. И когато това е станало чисто итнуитивно, то обикновено е верен барометър.

За почитателите на неподправената и артистична визия завръщането на дизайнера Жоро Пентаграм на модна сцена е истински празник на сетивата. Спонтанен в действията си, той определя решението си по идентичен начин, както и залитането му към телевизионните проекти, едно останало зад гърба му приключение. Не изпитва притеснение нито заради дългото си отсъствие, нито заради кризата.

JoroPentagram1-1

Марката „Пентаграм” има впечатляваща история, почти всички звезди от родния шоубизнес са имали възможността да се докоснат до нея. Имена като Лили Иванова, Йорданка Христова, Камелия Тодорова, дует Ритон, Георги Христов са малка част от списъка на клиентите на Пентаграм. „ Казано метафорично, „Пентаграм” е на върха на хранителната верига” в създаването на дизайнерски кожени облекла у нас и въпреки паузата от тези няколко години, въпреки многото последователи и имитатори, не се появи нищо, което да постигне същата популярност и успех”, споделя дизайнерът.

Кризата за него създава усещането за пир по време на чума, но когато си най-добър в това, което правиш, всякакви притеснения отпадат. Поради спецификата на марката, пазарът й е предимно в чужбина, а тук локално само с преки клиенти. „Нашите конфекционери крадат модели от интернет наравно с кварталните шивачки и се борят за територия с дъмпингови цени. Хората живеят в несигурни времена и в тотален пазарен хаос, който няма изгледи да свърши и в следващото десетилетие”, споделя дизайнирът.

Новите модели на „Пентаграм” не изневеряват на емоционалността на дизайнера – провокативни, живи и екстремни. Всяка дреха носи артистични имена като “Maneater”, “Sauron`s Eye”, “Black Widow” – препратка към това, което е вдъхновило създаването й. По подобен начин се работи и с ревютата, с колекциите, с късите серии от тематични облекла – запазен почерк на марката. “При мен всеки модел е автентичен и уникален, защото дрехата има душа, характер и разпознаваем стил”, категоричен е Жоро.

JoroPentagram2-2

Разбира се, това е трудният начин, но нито една дреха от ширпотребата не може да ти донесе усещането на единичния модел. Използваните кожи са с най-високо качество, а ръчно изработените принтове и множество допълнителни детайли рисуват образи, в които минало и бъдеще се срещат в една невероятна симбиоза. Това от само себе си определя дрехите на Пентаграм като концептуални, извън всякакви времеви и сезонни улични ограничения. Съобразяването е единствено те да не бъдат толкова екстравагантни, че да не могат да се носят навсякъде и да се комбинират.

Моделите на Жоро често се превръщат в нечия любов на живота: „Хората имат отношение към тях като към някакво лично бижу, нещо като поръчков, кожен фетиш. Много се гордея с тази част от работата си.”

Имиджът на човек от тъмната страна на Луната го съпътства през целия му живот. Там той се чувства уютно сред мистиката и неконвенционалните похвати. Търсейки символики, Жоро Пентаграм се рови в мазетата на древните религии и търси апокрифните и забранени неща. „Светът на изкуството е много по-красив, когато в него има необяснимост и загадъчност, независимо дали става дума за кино, музика или мода. Това е една от най-силните подправки и в реалния ни живот”, казва той.

JoroPentagramСпоред дизайнера, българският мъж е суетен, въпреки че не го показва. Фитнес залите са пълни с хора, които тренират и се помпат с анаболи не за здраве, а за външен вид. Козметичните салони и солариумите също. Модата е част от този панаир на суетата и мъжете усещат как времената станаха особено чувствителни към имиджа, който носят и излъчват. Това до голяма степен предопределя шансовете им за успех. В крайна сметка не можеш да убедиш никого в нищо, ако изглеждаш нечистоплътно и си мърляв от ушите до обувките.

Относно новия сезон дизайнерът е лаконичен, тъй като не робува на тенденции. За него опитът за завръщане на кожените кожуси за щастие е неуспешен. Затова съветва мъжете да не се обличат като овчари и чобани. Допустимата мярка е късият косъм, предимно като подплата и яка, но не и да ходят като Конан Варварина, защото картинката е гротескна.

Дизайнерът със съжаление говори за българската мода, която според него е ликвидирана брутално, методично и съвсем умишлено, заради мащабната инвазия на чуждите стоки. Единственият фронт, който обаче остава непревземаем, е автентичността и изкуствата, за които се иска талант и дарба.

„Останахме шепа мохикани да водим кръгова отбрана. Младото поколение е съсредоточено единствено в бързата си емиграция и не се интересува от разгръщане на творческия си потенциал на родна почва. Това, както и безхаберните и безумно алчни и прости политици са причината отдавна да не сме „нация”, претопени бяхме за кратко време в „народ” и сега ни форматират в „население”, коментира дизайнерът.

JoroPentagram3

Водещо вдъхновение за Жоро Пентаграм си остават жените. Те са в основата на битките за пари и надмощие, модата е създадена заради тях, всичко е свързано пряко или индиректно с жени или женско влияние.

„Този свят се върти от суетата, парите и жените и „Пентаграм” е само едно малко доказателство, че това правило продължава да работи, ще работи и след нас, ако мъжете не го взривим света без време. И ако стане, пак ще е заради някоя жена.”

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>