След почти 2 години в орбита космическият самолет се приземи на 17-и в Калифорния, но целта на експеримента остава мистерия. 6 теории за целта на мисията.

X-37_spacecraft,_artist's_rendition1

© Spacecraft

Сергей Петров

След почти 2 години, прекарани в орбита около земята, американският космически самолет се приземи на 17 октомври на военното летище Ванденберг в Калифорния. С това приключи третият полет за проекта X-37B, макар че за повечето от нас целта на експеримента остава мистерия.

Безпилотният космически самолет много наподобява небезизвестната американска совалка, използвана неотдавна за транспорт на екипажите до Международната Космическа Станция, но е много по-малък. Дължината му е 880 см, височината – 290 см, а размахът на крилете – 490. Максималната му конструктивна маса е малко под 5 т, а за полезен товар е отредено пространство от 120х210 см. За какво обаче се ползва това място, е все още неясно.

Според публичната документация на ВВС на САЩ за проекта, основните цели на X-37B са две: „преизползваем космически летящ апарат в помощ на бъдещите американски космически мисии и провеждане на експеримети, които могат да бъдат връщани и изучавани на Земята.“

Ето оценка на повечето от най-разпространените конспиративни теории за истинската задача на X-37B и шест от най-разпространените теории.

Наблюдение

Въпреки големия брой разузнавателни сателити на Щатите в орбита, някои хора твърдят, че основната мисия на самолета-совалка е да използва високотехнологична апаратура за следене на определени региони. Според сайта www.ExtremeTech.com, X-37B e “снабден с прототипна технология, позволяваща шпиониране в Близкия Изток и други конфликтни геополитически региони.“

Е, има ли предимства в използването на този апарат спрямо сателит за наблюдение? Доколкото ни е известно, X-37B може да разчита единствено на двигателите си, зареждани от соларни панели, а и малките му размери едва ли позволяват големи количества запасно гориво, особено за близо двугодишна мисия. Следователно като възможност за бързо предвижване над определен регион той не е особено по-различен от един сателит.

Космически бомбардировки

Макар да е теоретично възможно и още повече – пикантно за любителите на теориите на конспирацията, и този вариант би изисквал огромно количество гориво за позициониране. Подобна задача би наложила промяна на орбитата на самолета, което веднага би източило запасите му.
Взаимодействие с други сателити.

Космическият шпионаж се случва от десетилетия по всевъзможни начини. Един от най-ефективните методи наистина е да се изпрати малък и трудно проследим сателит, дублиращ орбитата на своята мишена. Така той би попаднал в насочения конус от радио вълни, идващи от Земята, и би могъл да разбере къде точно го позиционират хората, които го управляват. Все пак, ако подобен шпионаж или контра-шпионаж бъде разкрит, то е по-добре модулът, който сте използвали, да е възможно най-малко разпознаваем, вместо един от най-коментираните засекретени проекти на американското правителство.

Шпиониране на Китайската Космическа Станция

Точно преди третото (или поне за толкова знаем) изстрелване на X-37B, ББС съобщиха новината, че орбитата на совалката е достатъчно близка до тази на китайската космическа станция Тиангонг-1, за да може да „се наблюдава какво става там.“ Макар това твърдение да не е много далеч от истината, космическият анализатор Джим Оберг обяснява: „Двата обекта са в орбити, пресичащи Екватора с около 90 градуса разлика, и пресичат взаимно орбитите си при скорости от няколко километра в секунда. Каквото и да е наблюдение на единия над другия е невъзможно.“

Био експерименти

Биотехнологиите се развиват с експоненциални темпове и по тази причина никак не е трудно да се повярва, че съществуват експерименти, целящи да подготвят човечеството за колонизиране на други планети. От много време насам се говори за колонизацията на Марс и основните пречки, свързани с изграждането на устойчива среда за хората там.

На X-37B може би е летял непознат за нас биоексперимент, целящ отглеждането на храни в космоса, или изучаващ дълготрайните ефекти над определени бактерии. Необяснимото в случая е защо американското правителство би финансирало друг скъпоструващ проект за това, когато за подобни експерименти от години се използва Международната Космическа Станция. Дали отсъствието на хора не е едно от условията на експеримента …?

Изстрелване на други сателити

Може би, вместо да взаимодейства с други сателити, X-37B е имал за цел да изпрати свои собствени. Например през 2011 г. космическият самолет е бил локализиран много пъти да повтаря една и съща орбита, много подобно на движението на сателит. Затова и много космически ентусиасти спекулират, че целта на апарата е точно това. Някои от любителите астрономи всъщност са успели да засекат, че X-37B преминава над определени региони веднъж на всеки 4 дни, много сходно с поведението на разузнавателните сателити.
Каквото и да е било предназначението на космическия самолет за нас остава удоволствието от продължителните спорове за мистичната му мисия.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>