Доброслав Димитров и Мони Дочев организират безплатни курсове за програмисти за всеки млад човек, силно мотивиран да остане да работи за родната IT индустрия.

С такава “имперска” армия от надъхани млади програмисти зад гърба си Доброслав Димитров вярва, че може да повдигне планини. © "IT таланти".

С такава “имперска” армия от надъхани млади програмисти зад гърба си Доброслав Димитров вярва, че може да повдигне планини. © “IT таланти”.

kare_pokolenieY

Имам среща с “император”.

“Каква Силициева долина?! Силициевата долина е тук! При нас всеки може да стане програмист”… Поглеждам Доброслав: не, не се шегува.

Как така “всеки може да стане програмист”? Е, под “всеки” Добри разбира човек, който след тестове докаже, че е с логическо мислене и – което е по-важното – силно мотивиран да се учи и да остане да работи в IT индустрията. Тук, в България, а не в Силициевата долина или където и да било другаде по света. Останалото, тоест обучението, е грижа на Добри, съдружника му Мони и техните партньори. Те са готови да инвестират във всеки красив ум, който открият, и който е силно мотивиран да работи при тях. Затова провеждат безплатни курсове за обучение на програмисти.

Наскоро са се преместили в нова, още по-лъскава бизнес сграда – Infinity Tower. Заемат цели три етажа. Вероятно не ги е устройвал високият наем на предишната? “Не, тясно ни беше там, разширяваме се. Бизнесът ни се разраства, идват нови хора” – Добри се смее на поредната изненада, която е прочел на лицето ми. Всички мрънкат, че бизнесът им не върви, че кризата продължава, а те се разширяват…

Девойките “артилеристки”, или екипът на играта "Онлайн Артилерия". “Никак не е страшна, забавна е, двама играчи имат по едно малко анимационно замъче и се стрелят с гюлленца”, смеят се младите програмистки (отляво надясно) Йоанна Викторова, Росица Савчева и Стефка Вачева.

Девойките “артилеристки”, или екипът на играта “Онлайн Артилерия”. “Никак не е страшна, забавна е, двама играчи имат по едно малко анимационно замъче и се стрелят с гюлленца”, смеят се младите програмистки (отляво надясно) Йоанна Викторова, Росица Савчева и Стефка Вачева.

Другата България

“Не сме единствените, които се разширяват и в прекия, и в преносния смисъл”, казва Добри. Говорим за мегасделката на годината – придобиването на българската технологична компания Telerik от американската Progress Software за рекордната за България сума от 262, 5 млн. долара, и за коментара на журналиста Веселин Желев в сайта “Клуб Z”, че “има две Българии: едната – която създава, и другата – която разпределя, краде и яде”.

“Всички виждат “черната” България, но малко виждат тази, “бялата” България, която създава голяма добавена стойност. Има десетки високотехнологични български компании като нас! – вълнува се предприемачът. – За тази “бялата” България малко се пише и се радвам, че “Телерик” дадоха повод да се говори повече за успешните български компании.”

Telerik, започнала като стартъп преди 12 години от четири смели момчета – Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, днес има приходи от над 60 млн. долара през последните 12 месеца, над 650 служители в България и офиси в Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия.

Една от причините за големия им успех според Доброслав е, защото основават Академия “Телерик”, с която си осигуряват достатъчно квалифицирани разработчици. Защото са осъзнали, че за да пораснат, им трябват по 100-150 човека на година. Няма откъде да ги вземат и започват сами да създават разработчици по начина, по който и “IT таланти” го правят сега.

"Императорите" Добри и Мони.

“Императорите” Добри и Мони.

Да тръгнеш от нищото и да стигнеш върха

“Сделката на “Телерик” е най-голямата не само за България, но и за Източна Европа – коментира Доброслав. – Радвам се, че възможно най-много хора ще разберат, че може двама-трима-четирима младежи да започнат от нищото и след 10 години да направят нещо толкова голямо. Това е най-важното за мен – примерът, че може да успееш без пари, връзки, обществени поръчки… Само с идея и работа. Пък и компанията си остава българска, без значение кой е собственикът. В нея си работят българи, тук плащат осигуровки, заплати, данъци… Така че сделката е радостно събитие за цялата българска IT индустрия.”

От нищото са тръгнали и две момчета, създали високотехнологичната софтуерна компания Trader.bg, която разработва финансов продукт. Стартът им е преди 10 години, а сега са с екип от 180 човека. Техният бранд iTrend – софтуер за търговия с акции, валути, петрол и др., на мобилна и уеб платформа, също се продава много добре.

Компанията Chaos Group пишат софтуера V-Ray – най-масово използвания инструмент в света за създаване на дигитални ефекти за експлозии и други подобни. Няма холивудски филм, който да не ползва този инструмент, и този софтуер се пише тук, от българска компания. И те са тръгнали от нищото, а сега са над 120 човека.

Да се наложиш на световния пазар

В средите на геймърите наричат Доброслав Димитров и Мони Дочев “императорите”, защото са създатели на една от най-успешните български IT компании – “Империя онлайн”. Тяхната игра със същото име и с много разновидности се разпространява на 30 езика и е известна в целия свят.

Това е един от малкото примери за компания, започнала от нулата и без никаква външна помощ – инвеститори, инкубатори, start up акселератори, и са се наложили на световния пазар. През 2013 г. отчитат около 25% ръст на приходите спрямо предходната година. И ръстът е устойчив.

Компанията влиза в класацията “Гепард” за най-динамични малки и средни предприятия през изминалата година заради отличното представяне през 2012 г. В момента заглавието е преведено на около 30 езика и разполага с над 20 млн. регистрирани потребители от целия свят, а приходите за 2013 г. са 10.54 млн. лева.

Заради разширяването на бизнеса са им нужни нови IT специалисти и те решават сами да си ги създадат, като организират безплатни курсове за програмисти. Отстрани изглежда просто и ясно – не чакаш помощ отвън, а разчиташ само на себе си…

Кандидати за "IT таланти се потят на приемния изпит...

Кандидати за “IT таланти се потят на приемния изпит…

IT индустрията се задъхва от дефицит на кадри

Една от най-високоплатените професии, а няма кой да я работи? Звучи странно. Според статистиката има много завършващи специалисти, но дефакто всъщност няма, тъй като много често имената на специалностите са подвеждащи или просто с неактуална програма. “Проблемът в IT е много сериозен и го повтаряме постоянно, дано някой ни чуе: тази индустрия се задъхва не от липса на работа, а от липса на кадри”, категоричен е бизнесменът. Във времена на безработица…

Университетите не са толкова гъвкави и по-трудно си променят и осъвременяват програмите, много често не произвеждат кадрите, необходими на IT индустрията, или са малко. Преди е имало нужда от 100 програмисти на година, но сега на българската IT индустрия са нужни десетки хиляди нови специалисти годишно. А университетите не реагират адекватно, в СУ бройката на завършващите е такава, каквато е била преди много години, същото е и в Техническия, и т.н.

Цялото “имперско” войнство.

Цялото “имперско” войнство.

Причината не е в изтичането на мозъци

Добри е категоричен, че кадри от този ранг няма нужда да ходят в чужбина. В България социалният статус на един програмист е по-висок, отколкото на колегата му в Германия. Да, един български специалист може да взема заплата, по-ниска от немската, но спрямо по-ниския жизнен стандарт у нас се оказва, че тук може да живее по-добре. Програмистите у нас вземат месечно чисто от 2 до 4 хиляди лева, че и повече.

“В тази индустрия заплатите растат всяка година, при нас криза няма, нито пък безработица. Дори и да “произведем” повече програмисти, отколкото са нужни на България, просто ще дойдат други компании отвън с аутсорсинг и ще ги ангажират. Тази професия е най-прогресиращата и с най-висок процент на успеваемост и гаранция за хубав живот в бъдеще. Младите амбициозни българи трябва да знаят, че с такава работа ще карат хубава кола и ще имат хубав живот”, смее се Доброслав.

Недостигът на специалисти спъва развитието на компании със собствен продукт, каквато е тази на Добри и Мони. “Ние сме продуктова компания и продуктът ни е насочен предимно за износ. И какво правят обикновено компаниите при недостиг на кадри? Почват да си крадат специалистите един от друг, а това не е добро решение”, казва предприемачът.

Затова двамата с Мони решават кардинално проблема с кадрите.

IT_talanti6

Първа среща на участниците в “IT таланти”.

Какво казват цифрите?

Според данни на Българската стопанска камара (БСК) в земеделието работят над 700 000 души и произвеждат между 4 -5 % от БВП. В същото време в IT сектора само 40 000 работещи произвеждат също толкова БВП – около 3-4%. Пак според данни на БСК между 2009 и 2011 г. заплатите в IT сектора са нараснали с 36% – по време на кризата…

Според данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) дефицитът на кадри в IT индустрията е на Европейско ниво – недостигът е повсеместен. До 2015 г. ще има около 300 000 незаети работни места в IT сектора в Европа.

Данните за българския IT сектор показват отлични резултати, значителен потенциал за иновации и експортно ориентиран растеж. Това е един от малкото сектори в индустрията на България, останали почти незасегнати от икономическата криза. Сектор с висока добавена стойност. Прогнозата за 2015-а е, че ще са нужни 36 820 разработчици, като се предвижда дефицит от 21 960 души.

Цветан Русимов, изпълнителен директор на "Империя Онлайн", надъхва и окуражава “зайците” от “Тренировъчен лагер IT таланти”.

Цветан Русимов, изпълнителен директор на “Империя Онлайн”, надъхва и окуражава “зайците” от “Тренировъчен лагер IT таланти”.

“Невольо, поправи ми колата!”

Преди година и половина Доброслав и Мони решават да проведат следния експеримент: какво ще се случи, ако вземеш умни, амбициозни и мотивирани хора, с нулеви познания по програмиране, но с потенциал, и интензивно ги учиш 5 месеца, дали после ще могат да работят това?

“Идеята беше не само да решим проблема на нашата компания, а и да помагаме на индустрията като цяло, тъй като обучаваме много повече хора, отколкото са ни необходими”, споделя Добри.

Ценз? Отново изненада: не питат кандидатите за образование, трябва само да са навършили 18 години.

“В България непрекъснато някой се оплаква – университетите не са ги научили, държавата не направила това или онова. Не че не е вярно, но решихме да видим дали може да се оправим сами. Хванахме се и го направихме. И най-хубавото – не трябваше да питаме никого за разрешение”, споделя Добри. Той бърза да уточни, че не се опитват да дублират университетското образование или да го заменят. “Университетът дава по-фундаментално образование. Ние даваме професия, умение, само това”, обяснява бизнесменът.

Занятия в тренировъчния лагер: не е лесно да те хвърлят веднага в дълбокото...

Занятия в тренировъчния лагер: не е лесно да те хвърлят веднага в дълбокото…

Затова първите курсове, които започват преди година и половина, наричат “тренировъчен лагер”. Идваш в този лагер за 5 месеца на тежко, много интензивно обучение и накрая излизаш на едно начално ниво в професията.

Как става това – да вземеш човек “от нулата” и за 5 месеца да направиш от него програмист на начално ниво? Добри и Мони решават да заложат на хора амбициозни, които имат желание да го направят. Започват с голям брой курсисти, които се прецеждат на всеки етап.

Първия курс наричат “Имперски тренировъчен лагер”. Сега е преименуван на “Тренировъчен лагер IT таланти”, тъй като още една компания се присъединява към тях – trader.bg.

“Инициативата вече е отделена от нас като компания, за да може да си има свой собствен живот и да се издържа сама. Държа да подчертая, че курсът е финансиран изцяло от нас, не ползваме европейски фондове”, добавя Добри.

“Добре дошли на “Тренировъчен лагер IT таланти”. Ако сте упорити, трудолюбиви и амбициозни, ще стигнете далече!”.

“Добре дошли на “Тренировъчен лагер IT таланти”. Ако сте упорити, трудолюбиви и амбициозни, ще стигнете далече!”.

Търсят се мислещи хора

Първият курс започва с 2 групи по 20 души, които изучават два програмни езика – Java и PHP. Java най-просто казано е езикът и софтуерът, на който са базирани телефоните Java Android, а PHP – езикът, който движи голяма част от логиката зад интернет страниците. Така че едната група е за хора, които ще пишат мобилни приложения, а другата – за уеб приложения.

За първия лагер кандидатстват 540 души. Не обявяват изисквания, трябва само да си пратят CV. Всички се явяват на двучасов логически и математически тест. Има задачи за логическо мислене и тест за интелигентност. Тоест търсят се хора, които могат да мислят.

От този тест избират 100 души, те се явяват на интервюта с HR-ите и се избира финалната група от 40 души – най-високо мотивираните и желаещи да участват. На края на всеки месец от курса се освобождават най-зле справящите се, които не покриват стандартите.

Красавици пресяват кандидатите за безплатните IT курсове на последния етап от подбора. HR отделът отляво надясно: Мария Вълева, Антония Кръстева и Елена Матушева.

Красавици пресяват кандидатите за безплатните IT курсове на последния етап от подбора. HR отделът отляво надясно: Мария Вълева, Антония Кръстева и Елена Матушева.

Ясно начертана кариера

От завършилите курса тиймовете в компанията избират хора, които да работят при тях. Тези, които постъпят на работа, са с ясно кариерно развитие за следващите 12 месеца. Подписват договор, че на всеки три месеца ще им се ревизира заплатата, но само ако те за тези три месеца са си повишили квалификацията. Ако не са я повишили, ще трябва да напуснат, защото в компанията искат да работят с хора, които имат желание постоянно да се развиват.

Целта е в края на тази една година хората да достигнат 2000 лв. чисто нетно заплащане, със съответните осигуровки и бонуси, както на всеки от служителите. Кариерата е ясна: започваш от нулата, учат те за тяхна сметка и след година и половина, без никакво образование преди това, може да си на 2000 лв. заплата. Оттам нататък вече всичко зависи от теб.

Занятията са през ден, по 4 астрономически часа, но курсистите имат много домашни. Те са с много практическа насоченост.

Когато постъпят в компанията, първите 3 месеца продължават да инвестират много в тях, да ги учат на терен. На седмия до деветия месец стават доста самостоятелни.

“Нашите курсисти доказаха, че има много млади хора в България, които са изключително мотивирани и можещи, просто не им е бил даден шанс”, коментира Добри.

"Имперската армия" в целия й блясък.

“Имперската армия” в целия й блясък.

Не само бизнес, а кауза

Вече е заложена традиция курсът да се прави на всеки 6 месеца, като с всеки нов се увеличава броят на кандидатите, на приетите и завършилите. По средата на втори курс се присъединява и друга просперираща българска компания – trader.bg, която инвестира в успешната инициатива.

“Идеята е да разширим кръга от партньорски компании. Но който и да се присъедини към нас, ще държим да споделя нашите ценности, нашия мироглед – че това не е само бизнес, а нещо повече. Това е кауза. Ние гледаме на тези безплатни курсове като на възможност за развитие на младите хора в България. Това е много по-добър вариант за нас, отколкото да спонсорираме някое училище. Ние обичаме сами да си правим нещата – даваме парите за обучение, но и контролираме как върви”, коментира Добри.

През декември завърши третият сезон, с 5 групи от по 23 души, вече под името “IT таланти”, започва четвъртият, а на сайта Talents.bg може да се получи информация как върви обучението и кога ще се набират кандидати за следващия курс.

Култура, която може да промени България

Доброслав Димитров и Мони Дочев са и ментори във фонда за рискови инвестиции LaunchHub. “Уникални сме в региона с тези две инициативи LaunchHub и Eleven! Много сме активни там, помагаме с каквото можем, ходим на събитията, организирани от тях. Правим го, защото вярваме, че тази култура може да промени България.

Там се събират едни хора, които, вместо да си пречат, си помагат. Това мислене е толкова по-различно от всичко друго, че човек трябва да отиде да го види. Да види как едни хора си споделят идеите свободно, как едни други хора идват и им дават акъл: “Момчета, това не го правете, правили сме го, не работи. Не губете време, правете това, което работи”…

Ние нямаме проблем да споделяме своето ноу-хау. Нашата конкуренция не е в България. Ние се борим срещу целия свят. Ако искаме да прогресираме, трябва да сме на конкурентното ниво на американците, на немците. Ние с Мони помагаме на средата около себе си да се развива по тези два начина – с училището и с бизнес съвети като ментори. Смятаме, че така трябва да се държат всички в бизнеса”, коментира предприемачът.

Гейм дизайн от игрите на "Империя".

Гейм дизайн от игрите на “Империя”.

Да превърнеш геймърството в бизнес

Една от най-успешните български IT компании “Империя онлайн” стартира през 2005 г. по “класическия” начин: двама надъхани млади мъже на по 25, с много знания и още повече мечти, и 1000 долара първоначален капитал.

Доброслав Димитров учи в математическата гимназия в Плевен. След 8-ми клас заминава за САЩ чрез програма за обмен на ученици и се записва направо в 12-ти. Така талантливият ученик завършва средното училище на 16, а на 17 вече е студент по бизнес администрация с профил финанси в University of Central Oklahoma (UCO).

Веднага след дипломирането се връща в България през 1999 г. Твърди, че идеята му никога не е била да остава там, а само да учи. В София се занимава с бизнес в различни сфери. Създава верига от компютърни клубове и покрай тях се запознава с талантливия програмист Мони Дочев.

Онлайн игрлите - една паралелна вълнуваща реалност-

Онлайн игрите – една паралелна вълнуваща реалност.

Мони завършва Националната математическа гимназия и информатика в Софийския университет. Години наред работи като успешен фрийлансър програмист. Разработва софтуер за редица културни институции, театри, опери, телевизия. Негова е например програмата за лесно купуване на билети за театър онлайн. Един от софтуерите му, който всяко дете е виждало, е програмата TimeShield, контролираща времето в компютърните клубове.

Двамата се срещат през 2002 г., когато Мони продава на Доброслав лиценз за софтуер за управление на интернет кафета и гейм зали. “Това ми беше първият бизнес, аз съм си геймър”, признава Добри.

Гейм дизайн от "Империя Онтлайн".

Гейм дизайн от “Империя Онтлайн”.

Началото: всичко се крепи на голям ентусиазъм

Добри е гейм дизайнерът и архитектът на “Империя онлайн”, а Мони е инженерът програмист. “Започнахме играта с много ентусиазъм, но и с надеждата, че може да се превърне в бизнес, защото се занимавахме и с други неща и трябваше да има логика в това временно да оставим другите ни занимания на заден план – това „временно“ продължава 9 години вече…”, усмихва се Добри.

Първата версия на играта е доста орязана от много функционалности, все пак е правена само от двама души, с инвестирани 1000 долара. “Всъщност никога не сме влагали повече пари отвън в тази идея, винаги сама е регенерирала средства. Всичко се базира на много бачкане и идеята, която се развива”, споделя Добри.

Мони Дочев се радва на поредния гейм дизайн.

Мони Дочев се радва на поредния гейм дизайн.

Двамата слагат първия компютър в една от интернет залите на Добри, приятел им рисува първите картинки, плащат много малко пари за дизайн на страницата. Всичко се крепи на голям ентусиазъм.

След няколко месеца обаче нещата потръгват, превеждат играта на английски. Добри е много благодарен на българските геймъри, които се събират около тях, сформират общност около играта. Всеки геймър, владеещ някакъв чужд език, предлага да преведе играта. Така бързо напредват с версиите на друг език.

След около година и половина двамата наемат офис от 50 квадрата, после се местят в по-голям от 100 квадрата, като събират около себе си ентусиасти, повярвали в идеята (не е лесно да ти повярва някой, че ще си стабилен работодател, когато си с две-три стаи в жилищна сграда…) и присъединили се към малкия, но сплотен екип, който седи в основата за бъдещото успешено развитие на фирмата.

Днес те са в петия си офис, като заемат 3 етажа в една от най-красивите и функционални сгради Infinity Tower на бул. “България”. Екипът е от близо 170 човека, а най-силни пазари са им Бразилия, Турция, Румъния, Италия, Полша, Испания, Русия. Имат играта дори на езика фарси за Иран.

“Опитваме се да сме чувствителни към културата на всеки народ. Арабската версия например е изцяло не само преведена, но и прерисувана”, обяснява Добри.

Imperia Online е първата българска гейм компания, която участва на специализирано изложение в Дубай. Доброслав Димитров (вляво), изпълнителният директор Цветан Русимов (в средата) и Мони Дочев на гейм изложението в Дубай.

Imperia Online е първата българска гейм компания, която участва на специализирано изложение в Дубай. Доброслав Димитров (вляво), изпълнителният директор Цветан Русимов (в средата) и Мони Дочев на гейм изложението в Дубай.

Игри за пораснали момчета

Освен “Империя”-та, екипът е създал няколко стратегически сложни игри за пораснали момчета, най-известна от които е “Глобални войни”. “Имперски герой” пък е ролева игра и дава възможност да влезеш в кожата на един герой.

Средната възраст на геймърите е 30 години, голяма част от тях са интелигентни, образовани, сериозни хора със стабилни професии, по статистика две трети от тях са висшисти.

За хората, които никога не са се докосвали до тази страст Добри обяснява, че “Империя” е един виртуален свят, в който “живеят” хиляди хора. Те строят своите империи и се опитват да доминират над останалите. Правят това, което човек прави в реалния свят – събират се с групи, правят съюзи, за да се поддържат един друг. Когато си оспорват нещо, между тези съюзи има войни, дипломация… Ако някой нападне някого, приятелите се застъпват за него… Като в реалния живот.

Но всъщност нещата далеч не са толкова прости. Всяко усъвършенстване на една игра е много сериозно предизвикателство и изисква голям мозъчен ресурс. Оказва се, че в световен мащаб игрите са една много сериозна индустрия, която по развитие и печалби дори надминава киноиндустрията.

Игри за пораснали момчета...

Игри за пораснали момчета…

Институция в институцията

“Не правим курсовете “IT таланти” за печалба. Това, което ще ни радва и е показател за успех, е ако утре ще може да учим 500 или 1000 човека. Инициативата ни е много чиста, ние сме много горди с нея и с нашите момчета и момичета, защото те доказват непрекъснато, че има изключително талантливи млади хора у нас.

Ние търсим тези хора диамантчета, които са се объркали някъде по пътя, – казва Добри. – Ангажираме част от хората, които учим, всички останали подаряваме на индустрията ни – готови обучени специалисти. Правим го, защото сме в България и искаме тук да се развива индустрията. Това е нашето мислене.

За какво ни е да сме успешни, ако не можем да помогнем на средата около себе си? Тези хора няма нужда да ходят в чужбина. Какво да правят там, да градят тяхната държава ли? Не, те трябва да останат тук, да градят нашата!

Има много успешни IT компании, базирани тук, които помагат на индустрията да прогресира. И за мен това трябва да е лайтмотивът на всяка българска компания.”

Източник: сп. “Клуб Z”, бр. 9, ноември 2014 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>