Когато стените ви говорят, най-вероятно не сте луди, а виждате графити и те ви разказват нечия история. Драги ми мегафономани, запознайте се с UNLS.

Mazeone

Десислава Станчева

Когато стените ви говорят, най-вероятно не сте луди, а виждате графити и те ви разказват нечия история. Противно на вица за българските туристи в египетските пирамиди, родните артисти са истински творчески гении и за това свидетелстват творбите на не един или двама български writer-и.

Най-хубавото обаче е, че рисуването по стените започва вече и в България да се възприема като средство за преобразяване на градската среда, а не просто като драсканици без смисъл. Сигурно си спомняте акцията на “Трансформатори” с електрическите табла. Да, разходката по улица “Шишман” вече си е своеобразнo пътешествие в Лувъра на стрийт арта. И все пак винаги ще се намери някое недоволно старче, което да възроптае по въпроса. Кошмарът на бабата с бастуна е доста познат сценарий и за братята UNLS.

Драги ми мегафономани, запознайте се с UNLS.

Unls

Как започнахте да рисувате?

Започнахме да рисуваме графити през 2002 г. Тогава крюто ни се казваше TDC. В него присъстваха доста хора, някои от които не правеха графити. Те бяха просто част от компанията,с която се размотавахме тогава. През 2003 г. двамата с брат ми и Snare направихме UNLS, което пишем и досега.

BW-Unls-by-Pyckos

Помните ли къде оставихте първия си отпечатък?

Първото парче беше в нашия квартал в Търново на една бетонна стена. Даже все още се вижда малко от него, но е почти заличено. Спомням си, че един приятел ни заведе до една железария, където продаваха евтини Dupli-Colors. Това бяха най-яките флакони тогава – само срещу 3 кинта.

DRS-by-Ndoe-2001

А как всъщност се зарибихте да драскате?

Не помня някои да ни е запалил. По-скоро се кефехме на графитите, които виждахме по улиците. Веднъж взехме един фотоапарат, обиколихме целия град и заснехме де що има. Тези две ленти, които изщракахме тогава, ни бяха първият тласък. Оттогава не сме спирали да се интересуваме от цялата тази култура.

Funk-by-Ndoe-NTN-2001

Какво за вас са графитите?

Felon:
Графитите за мен символизират свободата да изразяваш себе си независимо от другите. Те са като драсканиците, които си рисуват децата по чантите. Всяко едно парче е свързано с определена част от моя живот, тъй че спокойно мога да кажа за себе си, че отмервам времето в графити. Може би на това се дължи и фактът, че от периода преди да започна да рисувам нямам почти никакви спомени. (Усмихва се) Графитите са отдушник на моята артистичност. Рисувам не каквото трябва, а това, което искам.

Felon

След като животът ти е графити, какво те вдъхновява?

Felon:
Вдъхновение черпя от веселите моменти в живота. От пътувания най-вече и от добрите writer-и из Европа и света.

Felon-Pyc-Graffiti-2010

Света значи… А какво ви е мнението за българската сцена?

Felon:
Българската сцена е малка, но за сметка на това е разнообразна. Може би затова няма много крюта, а повече отделни артисти.
Maze:
Не знам, малко е безинтересна напоследък, тъй като голяма част от дългогодишните writer-и спряха да рисуват.

Unls-by-Maze

Как мислите, има ли графити войни и били ли сте част от такива?

По скоро не. Има някви кросове от време на време, но ние гледаме да стоим настрана.

Mazi

Все повече обществени места се преобразяват с помощта на графити артистите. Какво ви е мнението за легалното драскане?

Легалните графити са светлата част на монетата. Скилът, който се развива чрез тях, е безценен – цвят, форми, стил и т.н. Общо взето трябва да вървят ръка за ръка с нелегалните, за да има равновесие.

Fel1-Mazi

Къде мечтаете да рисувате?

Felon: На гърба си с левия крак.
Maze: В метрото на NYC…

Unls-by-Pyckos

И за финал какво бихте извикали, ако имахте мегафон?

Graffiti never dies!!!!!!!!
Източник: The Loudspeakr

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>