Градският транспорт трябва да бъде обърнат с главата надолу, смята екипът на мобилното приложение, спечелило вниманието на Start it Smart | Pre-Accelerator.

tickey1-1

Екипът на Tickey обяснява на StartUP Weekend София как в бъдеще ще забравим за хартиените билетчета за градския транспорт. Снимки Маргарит Ралев.

kare_pokolenieY

През месец май се проведе осмото издание на StartUP Weekend София. В продължение на 54 часа 20 екипа работиха здраво над проектите си. Само един проект обаче грабна вниманието на представителите на програмата Start It Smart | Pre-Accelerator – този на мобилното приложение Tickey, който може да обърне с главата надолу цялата система на градския транспорт. Екип, който успя да съхрани вярата, силите и амбициите си и който 4 месеца по-късно е част от голямото преакселераторско семейство.

Start It Smart | Pre-Accelerator е интензивна 10-седмична програма, предоставяща всички необходими знания, умения и ресурси, чрез които един startup ще се подготви за следващата стъпка – влизане в акселератор, намиране на инвеститор или директно излизане на пазара.

Възможно ли е човек да си плаща за билет от градския транспорт през смартфон? Да, възможно е, казват от екипа на Tickey. Качвате се в автобус, да кажем, 94, и не е необходимо да се логвате в приложението, а то директно разпознава точно по коя линия се движите. Предлага ви да си купите билет с едно кликване, или да валидирате билет, ако имате месечна карта.

Няма хартийки, нито висене на опашки за абонаментни карти. Транзакцията става в рамките на няколко секунди. Отчитането и плащането е като при паркинга. Разликата е, че там се плаща със SMS, а при Tickey има директна връзка между телефона и билинг системата на мобилния оператор, обяснява Димитър Димитров, ръководител на екипа. Разработили са и приложение за контрольори – когато влязат в автобуса, устройството им показва списък с имената и снимките на пътниците, които са си купили билет.

От екипа вярват, че технологиите са създадени, за да улеснят живота ни, а градският транспорт трябва да бъде обърнат с главата надолу. Защо, кога и как ще го направят? Ето какво казаха те по повод включването си в програмата Start It Smart | Pre-Accelerator.

Tickey-horizontal-txt

Tickey е проект, предлагащ цялостно решение за мобилни плащания в градският транспорт. Стартъпът използва последните технологии за контактно и безконтактно валидиране и плащане (NFC, iBeacon, RFID и др.), предлагайки пълната гама от мобилни апликации и web платформа.

Екип: Димитър Димитров, Серги Сергеев, Ставри Георгиев, Тодор Брачков, Николай Василев.

Стартирахме Tickey, защото… вярваме, че бъдещето е в масовото използване на смартфоните като заместител на класическите платежни средства. Екипът ни пътува доста в разчни страни и масово използва удобния градски транспорт за придвижването си. За съжаление обаче твърде често се сблъскваме с прекалено сложните начини за закупуване на билети, липсата им или пък повреда в машините за продажба на билети.

От друга страна телефонът е винаги с теб навсякъде и е нещото, което улеснява голяма част от живота ти посредством различни приложения. Така се роди идеята за универсална платформа за продажба на билети за градския транспорт, която да работи по един и същи начин в различни географски точки, да е интуитивна и лесна за ползване.

Градският транспорт… е система, която трябва да бъде обърната с главата надолу, за да стане по-полезна, по-достъпна и по-user friendly.

Вярваме, че…. технологиите са предназначени да улесняват живота ни, а не да ни превръщат в свои роби.

tickey3-1

На StartUP Weekend екипът на Tickey спечели трета награда и грабна вниманието на Start It Smart | Pre-Accelerator

Предприемачеството… не е за хора, които искат да работят от 9 до 6 в лъскави офиси.

Повратната точка… се получава, когато има достатъчно критична маса. Например NFC плащания има от доста време, но голямата революция ще настъпи с масовото въвеждане на Apple Pay, обявена съвсем наскоро и разчитаща на 800 милиона потребители на iTunes.

Екипът ни… Димитър, експерт и мениджър с повече от 20 години опит в управление на сложни ИТ проекти, Серги – мениджър с опит в управлението на риска, бизнес-анализите и маркетинга, Николай – водещ Андроид разработчик, Ставри – един от най-успешните млади UX експерти и Тодор – iOS разработчик в голяма софтуерна компания.

За Start It Smart | Pre-Accelerator… началото е вълнуващо, очакваме с нетърпение всеки момент, когато сме заедно, защото имаме възможност да се срещаме с креативни и интелигентни хора, с които да споделяме идеите си.

Източници:
Клуб Z
Start It Smart

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>