Ако интернетът е неотменно човешко право, тогава блокирането му е нарушаване на човешките права. Това е идеята зад проект Outernet – амбициозен план от неправителствена организация в Ню Йорк, чиято цел е да направи интернета достъпен за целия свят.

Организацията Media Development Investment Fund иска да изпрати стотици миниатюрни сателити в ниската земна орбита, които да предават сигнал от стотици наземни станции. Новата мрежа ще позволи на всеки да използва интернет и то без никаква цензура.

От MDIF казват, че искат да изпращат новини, селскостопанска информация, образователни уроци, безплатни приложения и информация за бедствени ситуации в случай, че локалните мрежи паднат. Едната уловка е, че новата мрежа ще бъде еднопосочна. С достатъчно финансиране по-късно, организацията може да я направи двупосочна.

 Към момента MDF планира да има готови прототипи на сателитите през юни, а първото им изстрелване да бъде в средата на следващата година. Изграждането и изстрелването на такъв мини сателит е доста скъпо, сложно и трудно. Освен това може да има нежелани последствия.

“Представете си 4 милиарда нови уастници в глобалния пазар на идеите. Представете си лавина от иновации и изобретения” – се чете в описанието на проекта. Всички искаме да имаме неограничен достъп до всичко, но не бива да бъдем наивни. Има места по света, където приливът на западни идеи и информация може да доведе до смъртоносни последствия.

Източник: Световни загадки

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>